Afaceri transoceanice la negru

Un articol apărut în The New York Times scrie despre corupția din România și legăturile ei cu Administrația Trump. Suntem trecuți prin aliniere alături de Angola și Congo, țări dubioase în ce privește nivelul de corupție și transparența guvernării. Se menţionează de asemenea Liviu Dragnea și vizita lui de pomină în SUA, când a dat mâna cu Donald Trump peste masă și i-a smuls câteva cuvinte, sub zece. Am reprodus un fragment din acest articol pe blog, la rubrica „Să stăm de vorbă“.

Să o spunem, corupția s-a internaționalizat sau – și mai bine – că România a intrat deja cu succes în rețele subterane de făcut/spălat bani. E vorba de miliarde. Mecanismul este acesta – pentru contracte bănoase marile corporații corup miniștri, adesea guverne întregi. Un contract pentru exploatarea resurselor de petrol, să zicem, într-o fostă republică URSS, nu face o licitație la vedere, ci mai curând se obține prin tranzacții cu oamenii forte ai regimurilor respective. Avem și noi cazuri notorii. Bechtel este un exemplu, dar mai sunt destule. Democrație puțină, resurse imense – iată o formală letală. Așa ies bani pentru toată lumea. Potentații locali nu vor să rămână niște sărăntoci dacă se întâmplă cumva să plece de la putere.

Pe de altă parte, banii mari nu se mai fac izolat, în țara ta. Trebuie să te legi de marile corporații și de piețele internaționale. Altfel, trebuie să te mulțumești cu mărunțiș, ceea ce nu vrea nimeni. Lăcomia e fără limite. Globalizarea nu înseamnă numai circulația valorilor, a umanismului etc. Înseamnă și generalizarea corupției, aducerea ei la nivel global. Binele vine întotdeauna însoțit de rău, spune o vorbă. În acest context, România nu are a se plânge de rămâneri în urmă.

Politicienii și afaceriștii autohtoni au găsit repede aeroporturile și conturile în bănci străine, au intrat pe terțe piețe pentru a-și multiplica profiturile. Acolo se pot desfășura în voie cu capitalurile lor. Au scos profiturile din țară, au ascuns banii pe unde au putut. I-au plasat acolo, au deschis afaceri în Africa, în Brazilia și Caraibe. Au mulți bani dosiți – miliarde – în Elveția, Luxemburg, la Londra, în offshore-uri etc. De citit Wikileaks și Panama Papers. În presa occidentală apar destul de des articole despre aceste afaceri transfrontaliere în care sunt implicați români. Dar oricât de repede s-ar mișca justiția, banii se mișcă mult mai repede. Și mass-media află târziu. Gazetarii sunt mereu cu un pas în spatele banului și afacerilor oneroase. Pericolul este că democrațiile nu pot exista decât în transparență. Aceste afaceri murdare supraviețuiesc și prosperă numai în opacitate și generează regimuri autoritare și dictaturi. Mă întreb, cine va câștiga?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Stelian Tanase 126 Articole
Author

7 Comentarii

  1. ati intele acum cui ii apartine DNA? tatuca soros si grupul comunistilor globalisti pe care-l reprezinta, prin sluga sa perfecta, monica, au creat ceea ce a creat si kominternul nkvd-ist: tribunalul poporului.

    • ASTA ESTE AGENDA LUI CATE ( SUPRANUMIT PRIMUL LA POSTARI )…EL NU ARE NIMIC DE SPUS …TREBUIE DOAR SA INJURE PE CEI CE NU SUNT PRO CIUMA ROSIE …ASTA ESTE VIATA LUI …valabil si pt. cg, alcibiade , Charlie , si alte ipochimene din cine stie ce funduri de tara …care au ” cistigat ” alegerile cu 3 mil ! …Dreapta a cistigat alegerile prezidentiale cu 7 mil ….cine este mai reprezentativ ?

  2. Cotidianul. ia auziti ba baieti, a aparut un articol articol în The New York Times in care scrie despre corupția din România și legăturile ei cu Administrația Trump, sau chiar despre Liviu Dragnea și vizita lui de pomină în SUA! Tare treaba, nu-i spuneti lui Spanu sa scrie un articol cu poze, sageti, carioca, pe subiectul asta? Aaaa, scuze, uitasem ca asta nu rupe lantul decat daca e vorba de Iohannis sau Kovesi!

  3. Daca l-ati lasat de capul lui pe Liviu,s-a incurcat cu Burci!Acum si SIE prea a exagerat cu Elliot Broidy,un rahat in ploaie inculpat de justitia americana!Ce imi place din articolul lui Stelica este ca ramane acelasi gazetar talentat,curajos si care-ti spune adevarul in fata:nu da nici un nume,sa nu isi aprinda paie in cap!

  4. Toate sistemele ideologice si reţelele instituţionale care impun globalizarea au urmarit in primul rand diviziunea mondiala a muncii , libera circulaţie pt marele business in acapararea si controlarea resurselor natiunilor. Globalistii au transformat lumea intr-o imensa piaţă.Totul e o marfa, inclusiv oamenii,totul e tranzactionabil. Global market e singura „producătoare” de valori, iar “valorile societăţii” trebuie subordonate “valorilor de piata”. Actiunile protectioniste ale statelor nationale sunt subminate intr-o lume dominata de corporatii gigant pentru care lucreaza armate de lobbysti, specialisti discreti axati pe coruperea decidentilor de prin guverne si institutii ale statului. Globalistii sunt dusmanii de moarte ai statelor-naţiuni. Operatiile lor financiare , secrete, de forta sunt la originea marilor migratii ale sec XX-XXI, la originea loviturilor de stat si a conflictelor militare internationale. Nu exista aspecte antropologice, sociale, culturale sau politice relevante pt globalisti daca acestea nu produc bani,bogatie… Societatile destabilizate sunt cele mai profitabile marilor speculanti deoarece indivizii pot fi instrumentalizati mai simplist si normalitatea vietii e camuflata de confortul adus de tehnologie şi consum. Gluma cu “globalizarea umanismului” si a “democratiei” e varful cinismului. De globalisti si de beneficiile aduse de ei numai un Dzeu ne mai poate „salva“ sau vreun cataclism cosmic…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.