Afganistan, covid, economie – victoriile a la Pirus ale Vestului

Joe Biden spune că retragerea SUA din Afganistan a fost un succes. Retragerea haotică din Afganistan a trecut însă în plan secund lupte mult mai importante, în care Occidentul pare să obțină tot victorii a la Pirus.

”Am învins covidul cu ajutorul vaccinurilor”, începuse să se audă, până ce a apărut tulpina delta. Acum, Israelul, țara cu cea mai vaccinată populație, a introdus obligativitatea celei de a treia doze. Cât despre eficacitatea vaccinului, trebuie notat că Suedia, o țară unde nu se face nicio deosebire între cei vaccinați și cei nevaccinați, a introdus Israelul pe lista neagră, cu interdicții de intrare în Suedia sau carantinare obligatorie.

”Economia a început să-și revină” este un alt strigăt de victorie. Însă despre ce revenire poate fi vorba câtă vreme încrederea consumatorilor din SUA a scăzut într-o singura lună de la  129,1 la 113,8 și se așteaptă să ajungă în curând la 91, la fel ca la apogeul crizei din 2008-2009.

”Am învins inflația” este un alt strigăt de victorie. Însă prețurile cresc în SUA și Europa, în timp ce salariile reale sunt în cădere, la fel și încrederea consumatorilor. În paralel, politica de relaxare cantitativă a băncilor centrale merge nestingherită înainte, iar injecțiile uriașe de bani merg mereu către marile companii și sistemul bancar. Trendul îmbogățirii celor bogați și al sărăcirii celor săraci început odată cu globalizarea nu face astfel decât să se accentueze.

Ce se întâmplă în acest timp în China? Ministerul Locuințelor din China este pe cale să plafoneze prețul chiriilor în orașe, să nu permită o creștere mai mare de 5% pe an. Apoi, scrie Bloomberg, în provincia Zhejiang, cu o populație de 65 de milioane de locuitori, a început un experiment pilot împotriva inegalității. Se încearcă o altă împărțire a PIB-ului între muncă și capital, urmând ca muncii să-i revină peste 50% (în România, situația este inversă), se încearcă impunerea unei taxe pe proprietățile private și construirea unor locuințe de închiriat, mai multe cheltuieli pentru serviciile sociale (inclusiv din ”donații” din partea miliardarilor din provincia chineză), împrumuturi la dobânzi foarte mici pentru noile afaceri și investiții în infrastructura, chiar dacă profitul este extrem de mic.

Experimentul din China urmărește obținerea unei creșteri economice însemnate, însă cu profituri mici. În Occident, logica pare inversă – creștere redusă, însă cu profituri cât mai mari.

Or, lupta pe care o anunță Joe Biden este cea între China și Occident. Joe Biden definește competiția cu China în termenii luptei dintre democrație și autoritarism. Însă rivalitatea dintre SUA și America nu ține de democrație, ci de putere și influență. Aliații SUA vor fi obligați într-un fel sau altul să lupte de partea SUA în acest război economic, pentru că Joe Biden a sugerat deja de mai multe ori că SUA vor lupta doare pentru țările ce luptă și ele pentru America. Aceasta este ”strategia Biden”, iar președintele a amintit-o și în ultimul său discurs, pe 31 august: ”Acum, când întoarcem pagina politicii externe din ultimii 20 de ani, trebuie să învățăm din greșelile făcute. Pentru mine, sunt doua lecții extrem de importante: prima, stabilim misiuni cu obiective clare și tangibile, nu unele pe care să nu le putem atinge, și, a doua, ne vom axa pe interesele fundamentale de Securitate națională ale Statelor Unite”. Cu alte cuvinte, SUA nu vor mai fi jandarmul lumii, iar intervențiile SUA în ajutorul altor state vor costa mult.

Se va încheia și competiția dintre SUA si China cu o victorie a la Pirus? Da, sugerează Chris Dolan, profesor de politici și studii globale în SUA, dacă administrația Biden nu va stabili o politică externă care să fie favorabilă clasei de mijloc, dacă nu va investi în proiecte de infrastructură, în educație, sănătate, îngrijirea copiilor, pentru că politica externa începe acasă. ”Ordinea mondială liberală pe care au condus-o Statele Unit a dispărut. Donald Trump a înțeles asta”, scrie Dolan. Rămâne de văzut dacă va înțelege și Joe Biden, alături de aliații săi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

10 Comentarii

  1. Natural,cateva zeci de filme cu eroismul unor Rambo in Afganistan,va aduce linistea sufleteasca familiilor celor 15.000 de morti occidentali (militari si mercenari(contractori)) in Afganistan si familiilor celor peste 30.000 sinucisi ulterior(RT),la vatra!
    Nu exista optiune pentru pace si respectul popoarelor!

  2. Natural,cateva zeci de filme cu eroismul unor Rambo in Afganistan,vor aduce linistea sufleteasca familiilor celor 15.000 de morti occidentali (militari si mercenari(contractori)) in Afganistan si familiilor celor peste 30.000 sinucisi ulterior(RT),la vatra!
    Nu exista optiune pentru pace si respectul popoarelor!

  3. Ce-mi mai plac analizele astea post retrageri strategice.
    Astept cuminte la tv cu pop corn explicatiile specialistilor in comunicare (dezinformare), ale partenerilor si inamicilor, inclusiv provincia!

  4. Au invins pe masa! Gunoaiele in totdeauna interpreteaza cum vor pentru manipulare. Asa au facut de cand exista, la fel si nemturia si frantuca. Astea sunt exemplele pozitive la maxium pentru javrele de lux din Romania, din sculare pana-n culcare cu ei in gura! Sper sa se inece de atatea laude.

  5. 1. Din text: „Cu alte cuvinte, SUA nu vor mai fi jandarmul lumii, iar intervențiile SUA în ajutorul altor state vor costa mult.” Deci, cu alte cuvinte, „doctrina Trump” a fost incorporata in „doctrina Biden” si continua cu unele ajustari si cu o diplomatie mai frezata. Mare deznadejde printre cei care au fortat debarcarea pres. Trump, crezand ca „batranul” va fi usor de dus in lesa. De aceea, „deep state” este acum in alarma generala si ameninta cu „debarcarea” administratiei si cine stie ce alte „false flags” vor mai arunca pt a deschide un alt focar de conflict international. Ce nu se observa probabil inca este ca Biden il continua/razbuna intr-un fel si pe Obama, care a fost fortat sa cedeze pas cu pas (sic!) absolut tot ce a promis in campania electorala si a sfarsit prin a face jocul otravit. Sa mai adaugam si spaima Democratilor ca vor pierdele locuri la alegerile viitoare daca o tin tot asa cu risipa de bani pe razboaie si totala neglijare a situatiei social-economice interne dezastruase.

  6. 2. De notat pt observatorii evenimentelor, oridecateori presa face campanie concertata isterica despre un fapt/eveniment/persoana e bine sa aprindem beculetul scepticismului si sa plecam pe urma faptelor. Metoda cea mai populara se cheama „cui bono?” sau „follow the money” in intelesul anglo-saxon. Printre isteriile media curente, una este cea care amplifica starea mintala si fizica a presedintelui. Omul este in etate, cu slabiciunile inerrnte varstei, pe care varsta, dar nu este senil cum e portretizat de unii. E adevarat ca nu este la fel de articulat bun orator ca Obama, nici Bush junior nu era. La ultimele conferinte de presa, cum a marturisit public ca sa se inteleaga, a fost „instruit” sa discute una sau alta, i s-a dat si o lista de reporteri si intrebari/raspunsuri (cum i se dadea si pres. Obama), dar, odata ajuns la pupitru, a dat cuvantul si altor reporteri. Nu am niciun partizanat, dar din respect pt obiectivitate sa cautan intelegerea evenimentelor, dincolo de ceea ce ni se ofera gata fabricat. Urasc intoxicarile, diversiunile si minciuna in care traim, manipulati progresiv de la infrangerea nazismului. incoace. Propaganda nazista devenita materie de studiu speciala in marile universitati!
    Asa ca pontific, : ) , daca vor reusi sa-l debarce, e rau destul asa cum e, dar ne putem astepta la si mai rau… Dictatura covid pe steroizi si altele… Vreau sa gresesc!!

  7. „Experimentul din China urmărește obținerea unei creșteri economice însemnate, însă cu profituri mici. În Occident, logica pare inversă – creștere redusă, însă cu profituri cât mai mari.”
    Ceea ce spuneam ceva timp in urma.
    China face lucrurile masurat. Tot asa, dupa moartea lui Mao, au introdus cu sprijin francez economia capitalista ca experiment in regiunea Shanghai, nu pe intreg teritoriul dintrodata. Expermentul „nou” mentionat, nu este chiar nou, ci similar cu strategia suedeza a social-democratiei care a durat pana putin dupa asasinarea primului ministru Olof Palme, inainte de ’90. Dupa care neoliberalismul a inceput sa se insinueze progresiv si in Suedia, desi n-a atins niciodata extrema altor tari europene (UK de ex.) sau cea americana.

  8. Capitalismul a bulit-o. China comunistă a pus capăt umilirii ticăloase la care a fost supusă de ticăloasele ,,mari democrații,, (Occidentul). Moare de necaz Oculta capitalistă, Bravo Confucius! Tulipane , cred că ai vrut să zici alternativă la pace și …Așa mai merege.

  9. este gresit sa afirmam ca sua este jandarmul lumii …este ciomagul israelului …cu 200 de milioane de analfabeti din 330…se vede dupa cum merge naratiunea cu afganistanul….a fost vorba de profituri ca si in irak de fapt…bolnavi mintali …si tradatori naturali…

  10. Toate au un numitor comun și un efect clar asupra unei zone de pe glob. EUROPA bre,.Deci virusul, retragerea, criza economică,.. toate sunt doar pentru a nivela și inmuia europeanul..UE e organizația mizeră, trădătoare a europei, care permite, chiar incurajează..De ce nu te prinzi ??

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.