Află răspunsul: Când „trebuie” purtată masca chiar și în mașina personală

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că sunt situații când în mașinile personale se impune să fie folosită masca.

„Ce vreau să subliniez e că dacă iei vecinul cu tine sau dacă iei pe cineva cu care nu stai de regulă în același loc, în apartament, în casă, în mașină trebuie purtată mască. Asta întotdeauna să fie înțeles, și în mașină trebuie purtată masca, dacă persoanele din mașină nu sunt întotdeauna împreună și chiar lăsate geamurile un pic deschise pentru aerisire, este un lucru care este bine să se obișnuiască cu el lumea, dacă în mașină sunt pasageri care nu stau împreună de regulă”, a spus Arafat la Digi 24. Un sfat perfect valabil și pentru călătoria cu taxi, a adăugat el.

În același timp, Arafat a spus că „faptul că oamenii au ieșit cu mașinile personale este un lucru bun, pentru că nu aglomerează transportul public în comun, în același timp, normal că asta înregunează circulația, dar de fiecare dată pentru fiecare chestie există un avantaj și un dezavantaj. Poate în această fază, cei care și-au folosit mașinile au limitat contactul cu alte persoane, au limitat posibilitatea de a fi infectați cu virusul, în cazul în care intrau în mijloacele de transport în comun aglomerate”.

Potrivit legii privind starea de alertă, măștile trebuie purtate în spații publice închise.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Eu stiu ca dr Arafat este ”specialist” pe medicina de urgenta nu epidemiolog, virusolog, etc. A mai trecut prin vreo pandemie gen ebola, etc… Ce il recomanda pt multitudinea de aparitii TV si in ziare, de ce este intrebat daca nu are nimic din specializarile sus mentionate? A coordonat vreo lupta anti pandemie in Africa sau pe alte continente?

  2. La cate Pandemii care afecteaza plamanii a avut lumea… Intrebati-l pe Arafat si pe ceilalti „specialisti” care erau si care sunt stocurile de siguranta ale Romaniei pentru tratarea pneumoniilor la inceputul fiecarui an… O sa vedeti ca nu vor raspunde… Pe vremea lui ceasca… inainte de 1989 controlul medical periodic al celor incadrati in munca era insotit de radiografii – – pe banii statului – la 2-3 ani sau ori de cate ori situatia o impunea… Azi, desi controlul radiologic este mai putin nociv nu se efectueaza!? … se cumpara PCR, teste care pot da rezultate aiurea, aparate cu baterii care „masoara exact” temperatura… pneumoniile de etiologie necunoscuta nu se mai trateaza ca acum 70 de ani – „manualul Merck pentru diagnostic si tratament” – … ci doar cu medicamente scumpe de ultima generatie… pandemiile nu pot fi demnstrate statistic si chiar daca se pretinde ca numarul celor infectati este mare n-a vazut nimeni radiografiile lor… Cercetarea medicala din Romania de azi nu-i in stare sa izoleze virusi sau altceva…… daca cineva dezinformeaza… se duc toti ca oile dupa .. LIVID_@) !???

  3. Ce a zis domnul Arafat legat de portul mastii e o prostie, din ori ce pdv medical, si sunt sigur ca dumnealui stia asta inca inainte sa o zica. Dar asa suna politicaly correct si face pe plac sefilor lui, care asa ceva vor sa auda de la cineva „priceput”. Ca dumnealui, dpdv profesionala, incalca partea deontologica este probabil argumentat cu „scopul scuza mijloacele”.

    Sa porti asa o masca (chirugicala), intr-o sala de operatie e una.
    Sa o porti asa o masca intr-o camera cu persoane infectate e alta si nu elimina in nici un caz sansele de imbolnavire, daca sistemul imunitar nu se poate ocupa de infectie.
    Daca porti o astfel masca, chirurgicala sau nu) inspiri si expiri aerul ca de obicei, aerul inspirat si expirat venind insa din lateral. fara masca, earul inspirat si expirat venind din fata si se duce in fata.

    Ori ce virus nu respecte reguli de circulatie cu „Nu ai voie sa…”, daca vine din fata sau din lateral e pentru el tot una. Este inspirat oricum daca e in aerul invecinat, Si orice persoana infectata il va expira in lateral, cit timp mai respira. Asta-i tot.

  4. Creierul acestui hArafat este pandemie totala! Ma uit in jur si nu vad masti decat la angajatii din marketuri, la cativa angajati din institutiile statului, dar politia nu! Pe strada nicio masca si ioc interdictii! Bai crizatilor, oare cetatenii nu pot aduna semnaturi pentru ordonanta in care sa scrie clar „toti complicii su terorizantii plus initiatorii si sustinatorii la aceasta excrocherie coro, sa intre direct in penal fara niciun drept” compensare la democratia predata si practicata in Romania!? Bai nebunilor, meritati sa fiti inchisi pe viata si fara drepturi!

  5. Presupun ca sunt in masina cu concubina, cu care dorm in acelasi pat. Trebuie sa-i dovedesc lui Garcea treaba asta, ca sa nu ma amendeze. La cat sunt de tampiti, ar putea s-o faca si daca sunt cu nevasta legitima, din moment ce li s-a lasat lor sa aprecieze.

  6. Asta nu isi da seama ca e impins in fata pe post de fraier?O sa-l scoata pe tusa cu multa usurinta,dupa!

  7. Dați cu parul în oricine spune o părere, în nici un caz la dl. dr. Arafat.-

  8. @”!!!”: De la Dl.Dr. Arafat putem avea pretentii caci e specialist din domeniul medical, iar chestiuni legate de igiene in spitale si sali de operatie fac parte din abecedarul meseriei pe care a aleso si o practica, asta cind are timp si ocazie.

    Cineva care spune timpenii si nu se foloseste de propriile cunostiinte, ci de ce vor unii sa auda de la el ca spune, se misca mai degraba in domeniul politic decite medical. Si astfel de metode il apropie de metoda lui Nae Catavencu din „O scrisoare pierduta”.

  9. Cel mai grav lucru este ca, cuantumul amenzii e lasat la aprecierea ” organului „. Adica, un dobitoc cu doi neuroni sub cascheta ( si aia certati intre ei ) imi poate da maximum de amenda numai pentru ca nu-i plac ochii mei. Muulta minte mai au si lucovizii! Astia vor sa reinstaureze teroarea militienilor din perioada comunista.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.