Află răspunsul: Ne putem infecta totuși prin alimente?

Nu există informații disponibile privind prezența și supraviețuirea pe alimente a coronavirusului, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor, arată un comunicat ANSVSA, care a reacționat la un studiu Universității București privind răspândirea virusului prin intermediul pâinii.

În spațiul public au apărut rezultatele unui studiu realizat de Universitatea din București, potrivit căruia pâinea neambalată rămâne contaminată după contactul cu SARS-CoV-2 și ar putea constitui o sursă de transmitere pentru acest virus,

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) citează Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), care afirmă că nu există dovezi științifice că alimentele de origine animală (carne, lapte, pește, produse din carne etc.) sau cele de origine nonanimală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie etc.) sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului.

„COVID-19 este o boală respiratorie, iar calea principală de transmitere este prin contact de la persoană la persoană și prin contactul direct cu picăturile respiratorii generate atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Până la aceasta dată ANSVSA, ca autoritate competentă în domeniul siguranței alimentelor, nu a primit studiul realizat de UB și nu deține informații din a cui inițiativă a fost efectuat acest studiu. De asemenea, nu sunt cunoscute obiectivul studiului, modalitatea de lucru și dacă s-au urmat protocoalele de cercetare acceptate internaţional pentru studiile de acest tip, recomandate pentru evaluarea siguranţei alimentelor în Uniunea Europeană.

Din informațiile apărute în spațiul public, reiese că experimentele realizate în laboratoarele UB au vizat exclusiv suprafețele de polietilenă/polipropilenă utilizate la ambalarea produselor de panificație, nefiind identificate elemente noi față de studiile și rapoartele forurilor științifice europene și internaționale în ceea ce privește calea de transmitere a virusului responsabil de COVID-19 prin alimente”, arată ANSVSA.

În conformitate cu Ghidul pentru industria alimentară elaborat în contextul evoluției pandemiei de COVID-19 de catre Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și OMS ,,COVID-19 și siguranța alimentelor”, cercetările privind supraviețuirea virusului SARS COV 2 pe diferite suprafețe, realizate în condiții de laborator, trebuie interpretate cu prudență într-un mediu de viaţă real, spune agenția. Astfel, interpretarea rezultatelor și concluziile studiilor efectuate ar trebui corelate și limitate la scopul acestora, ținând cont în același timp de datele științifice existente din domeniile conexe, precum și de alte date/informații care ar putea contribui la acuratețea concluziilor.

Respectarea cu strictețe de către personalul angajat care manipulează și comercializează alimentele a regulilor privind siguranța alimentelor, a celor de igienă personală și de informare adecvată a consumatorilor, garantează că produsele alimentare puse pe piață sunt sigure. Ca o practică generală de igienă, clienții din magazine nu trebuie să atingă alimentele, altele decât cele pe care intenționează să le cumpere, pentru a evita contaminarea acestora cu diferiți agenți patogeni, care ar putea fi prezenți pe mâinile lor.

Declarația inițială a directorului ANPC

„Având în vedere ultimele ştiri apărute în presă, despre cum se poate transmite virusul Sars-Cov-2 prin alimente şi în special prin pâine, consider că este de datoria mea, în calitate de director general al ANPC, să atrag atenţia supra efectelor acestui tip de ştiri asupra încrederii consumatorilor în anumite produse (de bază) şi asupra industriei de profil. Rezultatele făcute publice de Universitatea Bucureşti se contrazic oarecum cu declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) potrivit cărora nu există dovezi că virusul SARS-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente”, a precizat pentru Agerpres Paul Anghel, directorul general al ANPC.

Potrivit sursei citate, coronavirusurile nu se multiplică în alimente, ele au nevoie de o gazdă-animal sau de una umană pentru a se multiplica. Deşi studiile recente arată că virusul persistă până la 24 de ore pe carton şi până la câteva zile pe suprafeţe dure (oţel, plastic), nu există nici o dovadă că ambalajele contaminate transmit infecţia. „Nu există nicio dovadă privind prezenţa în alimente a virusului, supravieţuirea acestuia în aliment şi riscul de infectare a oamenilor. Aceasta este poziţia oficială a autorităţilor internaţionale amintite, care a rămas neschimbată de la începutul pandemiei până în prezent”, menţionează Paul Anghel. El subliniază că studiul realizat de Universitatea din Bucureşti privind riscurile de transmitere a virusului este doar unul preliminar.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Chiar ca au inebunit astia!, „nici cu vaca nu se duc si nici lapte nu mananca”! Bai nene, dar cum sa crezi ca painea si produsele neambalate poarta birusul coro? Voi sunteti intregi la caput? Daca asta se intampla, inseamna clar „toate produsele importate si preparate sunt deja stropite sau imbibate cu virusi”! Sincer, asta se intelege! Daca nu e o alta afacere cu ambalaje de plastic si hartie a unor plavani lacomi! Apropo, parca se dadu o lege promulgata de cotrocenist privind interzicerea pungilor de plastic de unica folosinta!, legea nu mai este in vogoare sau chiar Romania sub conducerea guwernerului mieu pnl, a devenit plaja nerespectarii legislatiei in vogoare, si chiar platoul infractionalitatii de orice fel?! In nicio tara europeana, chiar am intrebat astazi in halvetica, nu exista o asemenea paranoia! Din cate se vede, se implementeaza infractionalitatea generalizata prin aceasta manipulare coro!

  2. Virusul se transmite numai prin raspandaci de dreapta si prompteristi care folosesc securistii pe post de hrana ecologica.

  3. Nuuuu ! Nu se transmite nic un virus sau microb cu painea neambalata !!
    Lasati caricaturile din industria painii, intre care una cu bani grei platiti in reclame tv despre masurile sale de asa-zisa igiena, sa transporte mai departe painea neambalata, in navete slinoase, tarate pe asfalt !!
    Cica le masoara temperatura anagajatilor la intrarea in serviciu ! Si daca vreunii sunt asimptomatici ?!
    N-ati vazut pana azi nici un specimen care pipaie in mafazin paini la rand pana isi alege una, cu mana cu care si-a facut curat in nas, o secunda inainte ?
    Suntem in IOROPA, nu-i asa ?

  4. Este imposibil ca o data si o data sa nu se fisiie aceasta uriasa manipulare mondiala cu corona virusul. Este imposibil…?!

  5. Orice virus se transmite pe orice obiect daca vanzatorii nu sunt testati saptamanal si daca nu folosesc manusi si masca.
    Eu nu as mai cumpara produse ambalate cu virus cu tot din import.

  6. Ce minciuni! Aproape toate alimentele pot tine virusul activ mai mult decat rezista cum spun ei „pe metal si plastic”, este un mediu de inmultire ( din cauza asta se strica alimentele, Pasteor a descoperit, erau negationisti care vorbeau aiurea si acu 200 de ani)
    Astea se stiu de zeci de ani, chiar de 100 de ani. Rusine spagarilor si ticalosilor care nu respecta igiena … , daca ati sti ce fac pana ambaleaza produsele … nu se pierde nimic, cum sa piarda ei ceva!
    Ticalosii, sa pacaleasca #generatia care este pe facebuc si nu citeste o carte.

  7. Penultimii doi papagali comentaci, sa ne b…ti p.la la toti oamenii normali!

  8. Infectarea cu prostie si imbecilitate este cea mai periculoasa dintre toate infectarile. TBC umbla liber peste tot, dar noi ne intrebam daca ne putem totusi infecta cu imbecilitate notorie. Cand primesti bani, canti pentru ce esti platiti nu?

  9. Infectarea cu Covid 19 este o loterie totala. Ai pus mana pe cine stie ce atins si infectat cu virusi de altul de dinaintea ta si salut……[Leo]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.