Agricultura, în cădere liberă

Agricultura, în cădere liberă. Valoarea adăugată brută a agriculturii, ce cuprinde şi silvicultura şi pescuitul, în economie, va scădea cu 21,2% în 2020, înregistrând cea mai mare scădere din 2015 încoace, arată datele din prognoza preliminară de toamnă întocmită de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, citate de Mediafax.

În 2018, cel mai bun an pentru producţia vegetală autohtonă, când România a atins un record maxim al recoltei de cereale de peste 31 de milioane de tone şi s-a situat pe primul loc la producţiile de floarea-soarelui şi porumb în Uniunea Europeană, valoarea adăugată brută a agriculturii în economie a fost de 10%.

Anul trecut, agricultura românească a însemnat 43 de miliarde de lei, având o cotă de 4,1% din PIB-ul ţării, iar în fiecare an în T3 ponderea agriculturii în PIB era mai mare, pentru că atunci se recolta şi se comercializa mare parte din producţia vegetală. Anul acesta însă a fost atipic, din cauza secetei prelungite, începută în toamna anului 2019, când au fost însămânţate grâul, orzul, ovăzul, rapiţa şi secara, şi care a ţinut până în primăvara acestui an şi chiar în vară în anumite zone ale ţării.

Producţia de grâu a scăzut aproape la jumătate, de la 10 milioane de tone la 5,4 milioane în acest an, dar şi la celelalte culturi s-au înregistrat scăderi de până în 30%. Fermierii estimează o scădere a recoltei totale de 30-50% faţă de anul precedent, când a fost de 29,5 milioane de tone. Pe de altă parte, Comisia Europeană estimează o scădere de 40% a producţiei de cereale din România, cea mai mare din Uniunea Europeană. Astfel, România ar putea să-şi piardă poziţiile fruntaşe la culturile de porumb şi floarea-soarelui.

Deşi agricultura este un angajator important, cu 22,2% din angajaţii la nivel naţional, ponderea valorii adăugate brute în economie a fost de numai 4,5% în 2019, conform datelor de la Comisia Europeană. Spre comparaţie, Franţa, ţară cu care România se bate la producţia şi exportul de cereale, are angrenaţi în sectorul agricol numai 2,6% din angajaţii la nivel naţional şi ponderea valorii adăugate brute în economie a fost de 1,8%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. asa patiti daca votati liberalii. Daca o votati pe veorica, va punea ea o pila la psd-bor sii aveati ploi gramada!

  2. Când erau la putere oamenii domnului Băsescu și acum când sunt la putere protejații domnului președinte Iohannis eșecurie guvenului (meu) meu cauzate de prostie, incompetență și lenevie au totdeauna o cauză naturală.

  3. 1)Producţia totală de grâu a României estimată pentru 2020 de către Direcţiile Agricole Judeţene, înainte de recoltare, era de 5,4 milioane de tone, însă Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA) prognoza pe data de 10 iulie o recoltă de 7,42 milioane de tone pentru ţara noastră, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR)

    2)La cartof, producțiile medii la hectar vor crește cu 17% și 11% raportat la 2019 respectiv media ultimilor cinci ani.

    3)Bine vor merge și culturile de floarea-soarelui cu producții de 2,65 tone la hectar, cu 0,3% și 7,2% peste nivelul din 2019 respectiv media ultimilor cinci ani. Totodată, suprafețele cultivate cu soia vor produce cu 2,1% mai mult decât anul trecut și cu 9% peste media ultimilor cinci ani.

    4)Vedeta la export a României, porumbul, va pierde anul acesta doar 4% din cantitate. Cu o producție estimată la 16,6 milioane de tone,rămînem cel mai are producător al Europei,
    (din Economica 2020)

    Deci tovaraasi,depinde de unghiul in care privesti..:))

  4. Noi romanii nu mai putem sa ne mai scoatem hrana cea de toate zilele din pamantul tarii !!,peste 4,5 milioane hectare teren agricol de cea mai buna calitate este instrainat ,este propietatea strainilor !.Romania este hranita cu cereale din Bulgaria si Ungaria care s-au dovedit mai destepti decat derbedeii si golanii politicii romanesti din ultimii 15 ani !.
    Siteme de irigatii pentru 3,5 mil hectare in 90 ,azi cele 70 000 ha irigate sunt instrainate !,cand spunem IDIOTI este prea putin.Toate institutele de cecetari agricole si de ameliorare a raselor de animale s-au distrus la comanda externa ,in 2007 la intrarea in UE trebuia sa fim cu „CURUL GOL ” fara cobinate de crestere porci,fara ferme ,fara productie de pesticide ,fara Laboratoare de carantina FITOSANITARA ,fara control la granita sanitar veterinar ,doar o piata pe care UE sa-si ARUNCE DESEURILE ,PRODUSELE REBUTATE SI DE CALITATE INFERIOARA ,GUOAIELE .Azi avem infrigement pe poluare pentru deseurile lor venite pe cale mafiota din tarile UE!.CAND SUNTEM IDIOTI SI MAFIOTI PROSTI ASTA SE INTAMPLA.

  5. 2000-2004 toate suprafetele irigate au fost concesionate strainilor.
    ia vedeti in judetul Giurgiu cate mii de hectare au libanezii.(cate or mai fi prin tara)
    Insula Mare a Brailei cum a ajuns pe mana strainilor via Culita Tarata-Trita Fanita?
    Ai dracului de iuropeni, in loc sa vina sa ne construiasca sisteme de irigatii ei au dat ordin sa nu ploua.

  6. Aceasta este subminarea economiei nationale : distrugerea industriei a agriculturii a invatamantului a sanatatii disparitia flotei comerciale dispare si populatia Romaniei in cele patru zari . Nu dispar insa cei care au distrus Romania in ultimii 31 de ani ei sunt tradatorii de tara calici cu bale la gura . Tradatorii vor pensii speciale ca doar au distrus tara .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.