Alegerile din Ungaria: ″For God’s sake…″

″…this man cannot remain in power!″, cuvintele preşedintelui Biden referitoare la preşedintele Putin, scăpate dincolo de cadrul agreat anterior cu consilierii săi pentru discursul rostit, pe 26 martie, în Palatul Regal din Varşovia, vor fi fost pe buzele multor unguri în zilele premergătoare scrutinului legislativ din 3 aprilie.

Fără a avea pretenţia unei semantici de genul „Bate şaua [ca] să priceapă iapa“, mesajul Americii faţă de regimul instaurat de Viktor Orbán în cei aproape doisprezece ani de când acesta ocupă neîntrerupt fotoliul de prim-ministru al Ungariei s-a exprimat mult mai clar, acum câteva luni, cu ocazia Forumului pentru Democraţie organizat de Washington, la care nu a fost invitat nici un reprezentant al executivului de la Budapesta.

Răspunsul echipei din jurul cabinetului ungar (centrat în biroul atât de mediatizatului glob pământesc de pe la 1914) a venit, firesc şi simplu, în sloganul electoral ce-şi aşteaptă confirmarea după alegeri:″Előre menyünk!″, sau, mai pe româneşte: „Mergem înainte!“. Ceea ce, pentru relaţia plină de asperităţi cu liderii Uniunii Europene de la Bruxelles, s-ar traduce prin „Câinii latră, caravana trece…“

Da, Viktor Orbán se află la putere din mai 2010 (fără a socoti şi mandatul anterior din 1998-2002), după ce prin anii ’90 nu era decât o tânără speranţă a liberalismului ungar. Uşor, uşor, retorica sa naţionalistă a căpătat tonuri tot mai grave, dar, probabil, nu mulţi au fost aceia care şi-au închipuit că Ungaria va ajunge la un regim de dreapta, conservator şi naţional-creştin, cum este cel întruchipat, de atâţia ani, de premier. Pentru cine se mai îndoieşte de popularitatea acestuia, în pofida faptului că, acum doi ani, o largă coaliţie a opoziţiei a reuşit să-l doboare, în alegerile locale, pe primarul-general al Budapestei susţinut de guvern, este suficientă constatarea că, nu mai departe decât la scrutinul pentru Parlamentul European din mai 2019, coaliţia numită Alianţa Solidarităţii Maghiare, formată din Fidesz, partidul lui Orbán, şi creştin-democraţii din KNDP, a obţinut 13 mandate, din cele 21 alocate Ungariei, pe baza a 52,56% din voturi, faţă de 51,48% cu cinci ani mai înainte, majorităţi absolute neegalate în nici o ţară din Uniunea Europeană.

Punctul de cotitură şi primul prag major al acestei evoluţii l-au constituit două legi adoptate de parlamentul de la Budapesta în răstimp de trei săptămâni, în 2010, prin care drepturile cetăţeneşti şi cele electorale au fost extinse asupra maghiarilor din fosta Ungarie Mare.

Al doilea prag s-a atins în vara anului 2020 odată cu centenarul Trianonului, în care discursul său cu accente halucinante din memorialul ″Magyar Kálvária″, amplasat pe colina ce străjuieşte orăşelul Sátoraljaújhely de la graniţa cu Slovacia, a fost extrem de agresiv la adresa Occidentului şi a unora dintre statele succesoare ale Ungariei de după 1918, stârnind reacţii şi în opinia publică din ţara noastră, ca şi în Croaţia şi Slovacia, state în legătură cu care (alături de Serbia) el evocase, totuşi, existenţa unor relaţii politice bune. Bineînţeles, relaţiile Ungariei cu Ucraina se aflau, şi pe atunci, tot la un nivel foarte scăzut, din pricina percepţiei la Budapesta a tratamentului aplicat minorităţii maghiare din regiunea Zakarpatia.

Pentru prima oară în istoria Ungariei de după 1989, maghiarii din afara ţării vor fi în măsură să decidă formula guvernamentală pentru viitorul mandat legislativ. In actualul, puterea lui Orbán s-a manifestat, practic, neîngrădită (la limita a două treimi din totalul mandatelor – 133 din 199), fapt evidenţiat şi de scorul obţinut de candidata propulsată spre funcţia, cu atribuţii ceremoniale, de preşedinte al ţării – Katalin Novák, aleasă de parlament acum trei săptămâni. Ea a obţinut 137 de voturi pentru, faţă de opţiunea opoziţiei, Péter Róna, care a întrunit doar 51. Ungaria ar putea intra, astfel, în clubul select al statelor al căror destin este determinat de voturile exprimate în străinătate.

Dacă opoziţia va câştiga cu numai un mandat în plus faţă de gruparea lui Orbán, vor fi invocate opţiunile acelor unguri plecaţi la muncă în Vest, în timp ce, dacă dreapta va câştiga cu un avans minim, se va putea susţine că votul maghiarilor din ţările limitrofe, precumpănitor în favoarea acesteia (şi, nu neapărat, din motive ideologice), a fost determinant.

Această tendinţă este evidentă şi în cazul ungurilor şi al secuilor din Ardeal, un recent sondaj relevând o cotă de peste 90% pentru alianţa Fidesz-KDNP. O serie de secvenţe surprinse în Budapesta, în zilele de 15 (sărbătoarea naţională) şi 16 martie, sunt edificatoare pentru climatul preelectoral din capitala Ungariei.

Dacă tot am uitat să mă uit după steagul secuiesc de la fereastra din dreapta intrării în clădirea Parlamentului (faţada opusă Dunării), ce fusese arborat acolo timp de mulţi ani, am avut ocazia să-l revăd printre drapelele fluturate în faţa premierului la manifestaţia proguvernamentală organizată de alianţa sa.

Ar fi de remarcat şi faptul că Budapesta nu a fost împânzită de bannere cât blocul, afişele electorale fiind dispuse cu oarecare decenţă şi fără alte mâzgăleli în locurile special alocate. In schimb, în Piaţa Deák Ferenc am avut ocazia unei expoziţii de artă militantă în aer liber, cu multiple mesaje anti-LGBTIQ evidente, anti-islamice şi, ca din întâmplare, în buna tradiţie a «veşnicului parastas de la Trianon încoace», cu harta Ungariei zise „milenare“, ca o sumă a unor «radiografii ale unei proteze dentare, căreia mai mereu îi lipseşte ceva» (ciclu oprit la 1848, în cazul compoziţiei intitulate „Unio“), ambele expresii citate fiind, deja, consacrate de prietenul meu, istoricul R.N.Dolea.

Surprinzător, având în vedere puseurile sale naţionaliste, Viktor Orbán se bucură de o însemnată popularitate şi în România, în special printre adepţii suveranismului şi printre cei declaraţi anti-Soros, personaj intens maimuţărit în timpul campaniilor elctorale din Ungaria. Dincolo de aceştia, mai sunt cei 7virgulă milioane de români cu drept de vot real exprimat în iulie 2012, la cel de-al doilea referendum pentru demiterea preşedintelui Băsescu. Pentru aceştia, Orbán nu e chiar cea mai plăcută amintire, căci venit în Transilvania, ca din întâmplare, în ziua consultării electorale, şi-a îndemnat făţiş (şi fără retractări oficiale) conaţionalii nu să voteze contra, dat fiind că omul li s-ar fi părut bun, ci să nu se prezinte la vot, pentru a invalida, astfel, dorinţa a milioane de români în favoarea unei schimbări de comportament vis-à-vis de regimul politic la vârf din România.

Deşi pentru toată lumea interesul faţă de aceste alegeri se concentrează în jurul chestiunii dacă opoziţia (al cărei candidat pentru postul de prim-ministru este Péter Márki-Zay) va reuşi să se apropie de 100 de mandate câştigate, pentru unii ca mine suspansul este legat de accederea în parlament a partidului MKKP, fondat în urmă cu cincisprezece ani la Seghedin, adică la câteva zeci de kilometri de graniţa de vest a României. Este una dintre grupările „la mişto“ din Europa, iar unele chiar au avut oarece succes prin alte ţări. Fiind concentrat pe propaganda anti-sistem prin graffiti, postere şi alte forme de protest şi de artă stradale, „Partidul Maghiar al Câinelui cu Două Cozi“ (deşi s-ar putea traduce şi prin „al Câinelui Maghiar cu Coada Tăiată în Două“) a mai participat şi la alegerile din 2018, devenind, astfel, eligibil pentru o finanţare parţială de la buget.

Dincolo de această glumă intenţionată a spaţiului politic ungar, rămâne de urmărit şi modul în care minorităţile Ungariei vor reuşi să mai propulseze vreun deputat cu drepturi depline în parlament, ceea ce până acum nu a reuşit decât minoritatea germană, într-o singură legislatură. La ora prânzului, rata de participare la vot se apropia de o treime din electorat, atingând cota de 40% la orele 13, cu precizarea că pentru cetăţenii unguri cu domiciliul în Ungaria, dar având rezidenţă în străinătate, nu este posibil votul prin corespondenţă, ca în cazul celor din ţările limitrofe, care nu au o adresă de domiciliu în ţară.

Gabriel S.Jivănescu 3 aprilie 2022

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

22 de Comentarii

  1. Nu am absolut nimic impotriva ca la alegerile din Ungaria (prezidentiale sau legislative) sa voteze si cetateni de etnie maghiara din Romania (chiar daca au in principal cetatenia romana, ca cetateni ai ROMANIEI, ma rog, asta e treaba lor, a ungurilor), doresc sa cistige V. Orban, pe care il consider un adevarat om de stat si un adevarat patriot, cu dorinta de a face bine pentru tara sa, dar am totusi o intrebare : votul DIN ROMANIA unde s-a desfasurat ? Sper ca la ambasada Ungariei din Bucuresti si la consulat(e), pentru ca n-ar fi deloc normal ca niste alegeri dintr-o tara vecina (si inclin sa cred ca si prietena) sa ceara si sa dispuna de logistica si organizare asemanatoare in comunele si orasele Romaniei ! Cu alte cuvinte, nu cred ca ar fi deloc normal sa avem CENTRE DE VOTARE CLASICE la Miercurea Ciuc sau Tirgu Mures, de exemplu !

  2. For God’sake that man ( Salvador Allende ) cannot remain in power ! cu toate ca fusese recent ales ca preshedinte al Chile deci s-a folosit armata Chiliana pentru a-l da jos. Obstacol major: Sheful marelui stat major generalul Alberto Bachelet tatal viitorei preshedinta e un democrat convins shi refuza sa rastorne preshedintele pe care nu il votase caci in Chile militarii nu au drept de vot pe durata satisfacerii stagiului militar deci CIA il assasineaza pe Alberto Bachelet shi preshedintele Slvador Allende e nevoit sa numeasca alt shef militar: generalul Augusto Pinochet. Noul general stiind ca predecesorul lui a fost assasinat de CIA consimte sa inlature shi ucida preshedintele care il numise caci daca nu il assasina CIA shi pe el. Allende moare luptand cu CIA in chiar palatul prezidentzial pe care Americanii il bombardeaza cu aviatzia shi artileria. Pinochet aresteaza shi tortureaza sotzia shi fiica presecesorului sau dar shi mii de altzi Chilieni „disparutzi pentru totdeauna”.

  3. … ca nu-si aleg „petrovi” si „kiwi”, asa cum si-au ales „desteptii” de romani.Diferenta de mentalitate este enorma.

  4. Uite ca o sa iasă iara victor orban!!felicitări Dle Prim ministru!!!..românia n-are un astfel de politician care să țină cu poporul lui!….ungaria e cu o sută de ani înaintea româniei !!bravo lor…

  5. Viitorul Guvern Orban va avea o legitimitate democratica foarte puternica: programul electoral al coalitiei de guvernare a fost votat de un numar asa de mare de cetateni incat va avea, dupa primele estimari, in jur de 122 locuri parlamentare. I acelas timp rezultatul coalitiei liberal-neomarxisto-extrema dreapta undeva la 77 locuri parlamentare. Asta in conditiile unei participari la vot de cca. 70%. Daca exit-pollul va fi confirmat, Europa va mai avea o oaza de normalitate.

  6. Azi au putut vota pentru alegerile din ungaria un numar de 280.000 cetateni romani cu dubla cetatenie (maghiara).!

  7. Daca tot Orban a iesit in Ungaria ii compatimesc. Au ratat sansa de a se departa de Rusia.Ungurii au uitat probabil de invadarea de catre Rusia. Foarte bine. Ro va merge mai departe. Hungaria va stagna in mocirla unui demagog. Chiar e o veste buna. Asa nu vom mai fi aratati cu degetul ca suntem codasa Eurpei.Pe undeva,Rusia si Ungaria au stramosi comuni, pe mongoli. Si ma intreb, unde-i mandria aia de a fi ungur? Daca nu au mers la vot si au lasat nostalgicii sa o faca ? Hai sa vine comentarii de la dacii liberi,care culmea, lauda un regim ca al lui Orban,dar se dau romani.

  8. „„Bate şaua [ca] să priceapă iapa“, mesajul Americii faţă de regimul instaurat de Viktor Orbán în cei aproape doisprezece ani…” acesta este mesajul unui presedinte american, nu al Americii si de cand este regim in Ungaria?-faceti corectiile necesare,va rog.

  9. Ce aiureală de articol! Niște propoziții îmbârligate, enervante și fără nicio finalitate. Când s-a semnat semnat tratatul de la Versailles, președintele american a atras atenția că niște clauze înrobitoare pentru Germania va duce la un un alt război (ceeace s-a întâmplat). Și pentru Ungaria, la Trianon au fost clauze înrobitoare, dar nu au putut fi modificate din lipsă de forță militară. Turcia a reușit atunci să modifice Trianonul ei (la Lausanne) și așa a apărut Turcia modernă condusă de Ataturk. Ungaria a devenit și ea modernă și vrea acum să repare democratic condițiile grele impuse la Trianon.

  10. Ai cam dat în bară, stimabile.
    Știi: NOUĂ nu ne place să ne ploconim la Țarigradul actual.

  11. Pentru Romania cea mai buna varianta este victoria FIDESZ. Cu cat Orban ramane mai mult la putere cu atat face mai mult rau Ungariei si o izoleaza si mai mult de lumea civilizata. Romania trebuie sa aiba relatii cat mai bune cu Ucraina deoarece pe Serbia si Slovacia nu se poate pune nadejde in ruperea dintilor unei Ungarii din ce in ce mai agresive. Nimic nu dureaza vesnic si noi trebuie sa fim pregatiti oricand pentru un alt episod fierbinte cu Ungaria. Deocamdata razboiul din Ucraina a fost un dus rece pentru capetele infierbantate de la Budapesta dar peste ceva timp le vor reveni visele umede.

  12. @prostii satului…..Matale faci parte din sat??.De cine vrei sa te apropii? De America? Pai atunci ar trebui ca Romania sa se mute in Oceanul Atlantic ca sa fie aproape. De ce vrei sa te certi cu Rusia? Pentru ca la 1918 ai vrut sa cuceresti de la ea Basarabia pe care nu ai fost in stare sa o aperi 400 de ani cat a fost Otomana? De ce nu te – ai dus sa o ceri Otomanilor? De ce nu ai negociat cu Rusia sovietica la 1918, cand ea era gata sa ti- o dea in schimbul semnarii unui Tratat de prietenie? Pentru ca erai tembel si credeai ca te apara Franta? Faceai pe cuceritorul chiar cu cel mai puternic vecin?

  13. Prostii statului: Ai ales un nickname pe măsura comentariului. Noroc, că n-ai prejudecăți.

  14. Minciuna are picioare scurte ! Unde au fost ascunse 20% in sondaje ? Cat timp lumea e condusa de babe (Kamala, Nancy, Vika si Ursula) se merge inainte cu spatele si cu mandrie (pride).

  15. As vrea
    sa vad acum moaca lui Bogdan Chiriac si a altor secaturi Sorosiste din presa sclavizata a Romaniei.
    Ma bucur pentru Orban si pentru Ungaria-un popor care nu se lasa dus de nas ca umilii Romani .

  16. Mai mirositor intelectual decat filosovieticul roman este filosovieticul maghiaro-roman.
    Adica un dac liber de neuroni, admiratori de rusii si unguri simultan.
    Incardaseala astora este suprema satisfactie a utilului tembel.

  17. @ prostii…. – am dori sa avem si noi in Romania macar 1( unul) care sa tina la patria si poporul sau . Mergi in Ungaria si vezi nivelul de trai ,economia prin toate pirghiile ei care merge -nu „duduie „ca la noi plus altele. Da probabil ca la voi in sat sunt multi…..Si apropo chiar daca as fi DAC -nu-s liber. Au avut grija ai tai .

  18. Păi nu ai remarcat o treabă,.Orban Viktor singur chiar de ar fi un geniu politic, nu ar putea realiza ceea ce a realizat și pus pe roți,.Evident are nevoie de o echipă, evident trebuie să ai și votanții care să priceapă,.Deci clar proverbul e adevărat, cu ”fiecare popor iși merită conducătorii”,..Faptul că grupează maghiarii din lume in jurul patriei mamă, nu e o noutate, nici unicat. Oricum lumea e globalizată, frontierele sunt simbolice..iar AUTONOMIILE trebuie să funcționeze,. nu ai alternative democratice.. E un politician luminat, curajos, cu adevărat de mileniul trei..și se va ridica cu mult deasupra tuturor, mafioți, oportuniști, sau lichele azi in europa..

  19. Bine ca iesi Orbanul rau.
    Rusia va avea o remorca in UE. De finantat, de indrumat ideologic, de protejat.
    Acu tovarasi filosovietici, daca Orban+Putin=LOVE, voi jucati cu astia cand vor cere sa se faca referendum in HarCov ca in Donbas?!
    Raspunsul e previzibil.
    Potai au fost.
    Potai sunt inca.
    Si-or fi cat neamul romanesc.
    Noroc ca ati ajuns la vremea pampersilor, nu mai e mult.

  20. Erai fericita daca iesea fiul fostului ambasador comunist in Romania, ala stia si limba romana, ca a facut scoala in B.

  21. @axon: Ceea ce spui este o voma scirboasa a celei mai abjecte propagande bolsevice. Cum adica Romania sa cucereasca o provincie locuita de romani, care nu si-au dorit niciodata copita ruseasca peste ei? Fata de Imperiul Otoman, Moldova era vasala, nu provincia Impriului Otoman, care nu se amesteca in administratia interna a Moldovei, care si-a putut pastra astfel limba, biserica, traditia, pina la urma, identitatrea. Nu la fel au stat lucrurile in Basarabia, ocupata de Imperiul Rus, tarist dupa care bolsevic. Acesta, transformind-o in provincie, gubernie, a purces imediat la rusificarea sa, prin impunerea limbii ruse in administratie, scoala, biserica, ceea ce turcii nu au facut niciodata. Cit despre pretinsa oferta de recunoastere in 1918 a unirii cu Romania, ea este o minciuna tipic ruseasca, in stare sa inghete apa in Sahara. Romania era prima interesata, numai ca se confruntau cu reaua credinta a rusilor, exact ca azi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.