Alro nu se descurcă nici cu milioanele de la stat

Cel mai mare consumator de energie din România, Alro Slatina, a primit de la Ministerul Energiei 396 de milioane de lei ajutor de stat pentru a face față crizei din energie.

În total, instutuția condusă de Virgil Popescu a alocat peste 130 milioane de euro marilor consumatori de energie, afectați de creșterea mondială a prețurilor la electricitate și gaze. Este vorba despre producători care au peste 100.000 de angajați. 33 de companii private au beneficiat de acest ajutor de stat.

”Prin această schemă evităm riscul de relocare al unor companii care contribuie la economia României. Cel mai probabil, această schemă de ajutor va fi continuată și în 2022, după aprobarea de la Comisia Europeană. De compensare beneficiază și IMM-urile, dar și consumatorii casnici”, a declarat deputatul PNL Gigel Știrbu.

Suma primită de la stat nu este însă suficientă. Alro ar putea închide pentru prima oară în istoria sa obloanele pentru că nu poate ține pasul cu creșterea prețurilor la energia electrică. Potrivit liderului Sindicatului Aliministul din ALRO,  Constantin Popescu, deja a început procesul de închidere. „Preţurile exorbitante din piaţa de energie şi lipsa energiei din piaţă ne-au pus la pământ. Deja am început procesul de închidere. Nu avem de unde să găsim energie, România importă. Extragem aluminiul, urmând să închidem din hale, în funcţie de piaţă. Gândiţi-vă că nu putem să producem cu preţul de 2.300-2.600 de dolari pe tonă de aluminiu”, a declarat Constantin Popescu. În acest moment fabrica funcționează la o capacitate de 60%, urmând ca închiderea să se facă treptat până în martie. “Avem deja 30 de cuve închise din data de 20 decembrie. În primă fază vom diminua producţia cu 60%, până la 40%, asta până la 10 martie. Se închid pe rând, dar se închid sigur”, a completat Popescu. Începând din vară, preţurile la energie electrică au luat-o razna peste tot în Europa. Un MWh a depăşit 400 de euro, ajungând de 10 ori mai mare faţă de anul trecut

Potrivit e-nergia.ro, Alro întâmpină mari greutăți să achiziționeze curent de pe bursa de energie la prețuri care să-i asigure funcționarea. În ultimele trei luni, combinatul a încercat de 80 de ori să cumpere energie de pe bursă și a  reușit de doar două ori, dar cantități mici.

Alro este parte a grupului Vimetco, înregistrat în Olanda și controlat de miliardarul rus Vitali Matchitski, și societatea care, individual, consumă circa 8% din tot curentul produs în România.

România, ca de altfel toată UE, este într-o criză teribilă a energiei, cauzată de o scumpire accelerată a curentului și gazelor. Aceasta vine, pe de o parte, din pricina jocurilor geopolitice legate de Rusia, cel mai mare furnizor de gaz și, pe de altă parte, din pricina politicilor „verzi” ale Europei, care au dus la multe opriri de capacități de generare a curentului, sufocate de costurile certificatelor de emisie CO2, așa numitele drepturi de poluare. Hotărârea nestrămutată a UE de a ajunge la borna „0 emisii” la sfârșitul următorului deceniu duce la prețuri prohibitive ale energiei, care fac să sucombe întregi ramuri industriale. Mai mult, în sezonul rece, penuria de energie și prețurile ei extrem de mari fac dificile chiar alimentarea populației. Mai multe țări europene au efectuat teste de stress cu privire la posibilitatea apariției unor blackout-uri parțiale sau generalizate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Alro nu vrea sa se descurce pentru ca a primit ordin sa nu se descurce de la Vitali, care si el a primit ordin de la mai marii sai si tot asa. Trebuie sa fie criza. Asa au stabilit „șefii la lume”, pentru ca dupa aia sa vina haosul iar mai apoi razboiul civil (in Europa si America): rasa alba trebuie ingenuncheata.

    Dar, ma rog, noi repetam varianta oficiala, chit ca ni s-a facut greata de ea, suntem obisnuiti de pe vremea lu’ ceașcă.

  2. Dupa indelungi calcule , analize si tatonari Uzina de aluminu ( element de baza in orice Industrie a fost asezata strategic , la distate egale de marile obiective economice , de cele mai importante orase romanesti .
    Astfel a ajuns orasul Slatina centrul Aluminiului romanesc si unul dintre cei mai importanti producatori de ALUMINU din Lume .
    Dupa 32 ani de distrugeri acum Strainateatea a ajuns si la ALRO .

  3. Problema nu este ca nu se descurca dar este intentia de a o face ptaf. Ca noi sa nu mai producem nimic. Olandezii nu ne inghit de fel, ei s-au opus mereu sa intram in Schengen. Am fost idioti ca am dat fabrica Alrom lor, dar a fost comisionul gras si asa coruotia duce la faliment si distrugere.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.