Alte emoții pentru Kovesi după revocare

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ar urma să discute miercuri unde îşi va continua activitatea Laura Codruţa Kovesi, revocată luni din funcţia de procuror şef al DNA. Kovesi spunea că activitatea sa în DNA înceteză începând de astăzi, urmând să rămână procuror.

Surse din CSM au declarat, potrivit Antena 3, că Laura Codruța nu ar vrea să se întoarcă procuror la Sibiu, ci să rămână procuror în cadrul DNA.  Șefa  a spus într-o conferință de presă că începând de astăzi nu va mai lucra în DNA şi va rămâne procuror: „De astăzi nu voi mai lucra în DNA, voi rămâne procuror”.

La finalul declaraţiei de presă pe care a susţinut-o la sediul DNA, Kovesi a transmis şi un mesaj „către cetăţeni şi societate”: „Corupţia poate fi învinsă. Nu abandonaţi!”.

Pe ordinea de zi a şedinţei din 11 iulie a Secţiei pentru procurori a CSM se află un singur punct: „Nota Direcţiei resurse umane şi organizare nr. 4303/2018 privind continuarea activităţii doamnei Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ca urmare a revocării din funcţia de conducere deţinută”.

Ce a spus Kovesi după revocare

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

Laura Codruţa Kovesi a spus că decretul de revocare semnat luni de către preşedintele Klaus Iohannis privind revocarea sa din funcţie „lasă un mare semn de întrebare” – dacă va exista o subordonare discreţionară a procurorilor şefi faţă de ministrul Justiţiei. „Nu comentez decizia CCR, dar motivarea sugerează că procurorii ar putea fi în viitor subordonaţi ministrului Justiţiei”, a afirmat Kovesi.
Postul de procuror-șef a devenit vacant după revocare

Postul de procuror-şef al DNA a devenit vacant, luni, după ce decretul semnat de către preşedintele Klaus Iohannis a fost publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit articolului 54 din Legea 303 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Preşedintele României poate refuza motivat numirea în aceste funcţii de conducere aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.