”Ambiguitatea distructivă” a Kremlinului

Granițele republicilor separatiste Donețk și Lugansk, a căror independență a fost recunoscută de Rusia pe 21 februarie, au devenit o mare necunoscută. După ce președintele Rusiei a ordonat armatei ruse să intre, ca trupe de menținere a păcii, în aceste republici separatiste, presa internațională se întreabă până unde vor ajunge acești militari – până la linia actuală de dezangajare dintre forțele ucrainene și cele separatiste sau până la limitele administrative ale regiunilor Donețk și Lugansk, mult mai la vest, care sunt considerate granițe în ”constituțiile” acestor republici.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a fost întrebat de mai multe ori care sunt aceste granițe. Iată ce a răspuns Peskov, în cadrul unei conferințe de presă din 22 februarie.

CNN: Spuneți-mi, vorbim despre recunoașterea republicilor în actualele lor granițe sau în granițele regiunilor Donețk și Lugansk? Sunt diferențe semnificative între cele două delimitări.

Peskov: În granițele în care s-au autoproclamat.

Bloomberg: Puteți să dezvoltați acest răspuns.

Eho Moskvii: În aceste granițe este inclus și Mariupol (oraș port al Marea Neagră, al doilea oraș ca număr de locuitori din regiunea Donețk – n.red.)?

Peskov: Nu am nimic de adăugat. În granițele în care exista și s-au autoproclamat.

Eho Moskvii: În granițele în care există acum sau în cele în care s-au proclamat?

Peskov: Ei bine, s-au proclamat și există. Nu am nimic de adăugat.

BBC: Nu înțeleg, recunoașterea acestor republici populare s-a făcut în granițele lor actuale sau în cele pe care și le-au declarat?

Peskov: În granițele în care aceste republici au fost proclamate.

BBC: În 2014? Asta înseamnă întregile regiuni Donețk și Lugansk?

Peskov: În acest caz, am spus tot ce puteam spune pe acest subiect.

Andrei Klimov, vicepreședintele Comisiei de politică externa a Consiliului Federației (camera superioară a Parlamentului rus), a declarat că Rusia a recunoscut cele două republici separatiste ”în granițele existente”. Însă șeful Comisiei de politică Externă din Duma de Stat, Leonid Kalașnikov, este sigur că vorbim despre frontierele regiunilor Donețk și Lugansk din Ucraina, regiuni care sunt controlate astăzi în bună parte de guvernul de la Kiev.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

10 Comentarii

  1. Este posibil ca viitoarea granita dintre Rusia si Ucraina sa fie Niprul.

  2. Asta nu poate confirma sau infirma pentru ca, ori habar nu are, ori e speriat rau de actiunile viitoare.

  3. veniti , veniti …. de citiva ani Tr Basescu va asteapta la ” gurile Dunarii” ….

    Conform Radio EREVAN , Chuk Norris si Rusia sunt invincibili si imprevizibili .

  4. …Ukraina ,in curând , doar o …amintire ,,,,! Rusia se învecinează cu cine vrea ea ! Armele nucleare nu sunt pt. a le folosi , sunt doar pt. MENTINEREA PACII !!! ..
    ” Războinicii” de la TW-ceuri ar fi bine sa-i citească ( și retina ) pe vechii greci:NICI O IMPREJURARE NU EDTE DEFINITIVA !…Cei care cred că suntem ” bine aparati” ar trebui să-l întrebe pe profesorul de fizica despre viteza …ZIRCON !!!…Ave ,Cezar, cei ce merg la moarte , te saluta ! …( Putin , iartă-i, că nu prea știu ce fac !!!).P.S. Mi-ar place sa trăiesc într-o ,țară cu un PRESEDINTE PATRIOT , DIPLOMAT, UMAN ,INTELEPT ! Și un popor pe măsură ,,!!!

  5. Nu-mi place istoria contemporana asa ca pana azi nu am cautat sa cunosc/inteleg evenimentele din Ukraina. in wiki gasiti tot Euromaidan https://ro.wikipedia.org/wiki/Euromaidan si Criza din Crimea
    Niste revolutionari am avut si noi unul cu geaca rosie, altul care striga:”Cine nu sare ia o condamnare”, directorul de la Raiffeisen care a obtinut de la Citu o iertare a unei hotarari judecatoreste de sute de milioane, o Romanie dezbinata in care unii au dezvoltat o ura viscerala.

  6. O dovada ca presa vestica e plina de imbecili, probabil toti detasati de la conferintele de presa ale lui Trump unde repetau obsesiv aceleasi intrebari. Republicile independente s-au autoproclamat in 2014 in limitele teritorial administrative pe care le ocupau in Ucraina, ulterior fiind atacate de fortele militare ale Kievului si s-au retras pana in momentul in care au primit sprijin si au putut lansa o contra-ofensiva pana la liniile actuale. Purtatorul de cuvant a fost clar, acuma sper ca o sa primeasca Kievul un ultimatum sa paraseasca zona… ca tot pare ca vor sa taie legaturile diplomatice cu Rusia.

  7. Ghro, ți-ai scris greșit numele, corect era GRU. Iar dacă Trump încă era președinte, așa cum au vrut de fapt americanii, Putin mânca din conserve acum.

  8. Întrebare la Radio Erevan: Până unde se întinde Rusia ?
    Răspuns : Până unde vrea ea !

  9. Da Da, pana la urma ce e gresit in a spune ca presa vestica e plina de cretini? „Do you denounce the white supremcists”… astia sunt, au fost detasati sau au primit instructiuni sa puna aceleasi intrebari idioate, desi raspunsul purtatorului de cuvant a fost CLAR si nu lasa nicio urma de interpretare, ma rog, pentru orice om inteligent.
    Trump nu facea nici el nimic, pentru ca omul intelegea situatia geo-politica si sociala. Ce interes avea el sa apere o tzara corupta care a fost practic cel mai mare contribuitor de fonduri la campania politica a lui Killary Clinton in 2016? si probabil o sa aflam in curand ca oligarhii ucrainieni au donat masiv si catre Bideu. Trump a mai incercat miscari impotriva Rusiei cu sanctiuni pe companii, si in 3 saptamani le-a anulat ca explodase pretul la aluminiu pe piata mondiala.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.