Trump va umple buzunarele SUA cu bani europeni

America lui Trump nu are parteneri privilegiați, ci doar clienți

Donald Trump și premierul italian Giuseppe Conte au fost protagoniștii unei conferințe de presă considerată ”ciudată” de ziarele americane. Luni, la Washington, a fost una dintre rarele ocazii în care președintele SUA a apărut lângă un lider mai puțin experimentat decât el. Conte, profesor de drept trecut pe la universități importante, nu a avut vreun rol politic până în momentul în care liderii populiști care au câștigat alegerile din martie l-au propus pentru conducerea unui guvern controlat, în fapt, de vicepremierii Luigi din Maio și Matteo Salvini.

Având în vedere această situație, presa americană nu a putut să nu remarce inadecvarea felicitărilor repetate pentru câștigarea alegerilor adresate de Trump unui premier care nu a jucat niciun rol în victoria populiștilor.

Premierul Conte nu l-a contrazis nicio clipă pe Trump în timpul conferinței, așa cum a facut-o anterior premierul Olandei, ci a folosit orice luare de cuvânt pentru a lăuda administrația SUA. Întâlnirea de la Washington pare să fi fost una pozitivă pentru Trump, pentru că guvernul italian  este singurul din cadrul G7 care susține ideea Casei Albe de reprimire a Rusiei în cadrul organizației celor mai industrializate state și, de asemenea, guvernul de la Roma vede cu ochi buni apropierea Vestului de Rusia lui Putin. De altfel, Trump a declarat că că el și Conte ”au devenit prieteni” la ultimul Summit G7, în Canada. Nu mai puțin, forțele populiste și antiimigrație aflate la putere în Italia si Donald Trump își susțin reciproc inițiativele împotriva imigrației ilegale, de la zidul de la frontiera cu Mexicul și până la refuzul Italiei de a mai primi navele ONG-urilor care îi recuperează pe imigranți din apele Mediteranei.

”Ca și Statele Unite, Italia simte acum presiunea uriașă a imigrației ilegale și luptă împotriva ei. Iar premierul este cu noi aici tocmai din cauza imigrației. Italia s-a săturat de imigrație. Nu mai vor”, a spus Trump. ”Recomand să facem investiții în Italia. Este un loc minunat cu oameni minunați”, a spus Trump, arătând apoi spre premierul Conte și spunând ”El știe cum să vândă asta”.

Trump și Conte au discutat și despre cele mai spinoase aspecte ale relației dintre America și aliații europeni: NATO și comerțul bilateral, unde, la fel, totul se reduce pentru Trump la bani. ”Am fost la NATO și NATO era practic ieșit din joc pentru că oamenii nu mai plăteau. Acum, a spus Trump, ”sute de miliarde de dolari vor fi plătite pentru NATO”. Mulțumit că președintele SUA a numit Italia ”interlocutorul privilegiat al SUA în Europa”, premierul Conte a promis că va fi promotorul ideilor lui Trump în Europa, în special în privința NATO: ”Voi fi purtătorul mesajului și voi încerca să-i fac pe ceilalți să înțeleagă aceste poziții”.

”Partenerii privilegați” ai lui Trump

Există însă elemente care întunecă imaginea aparentei armonii dintre adminitrațiile populiste din Italia și SUA. Așa cum a făcut-o acum cu premierul Italiei, cu câteva luni în urmă Trump l-a numit partener privilegiat în Europa pe președintele Franței, Emmanuel Macron. Ce a primit Macron în calitate de partener privilegiat al lui Trump? Tarife majorate pentru exporturile de oțel și aluminiu în SUA, amenințări cu taxarea altor exporturi, promovarea de către acoliții lui Trump a viziunilor populiste și naționaliste din Franța și Europa. Apoi, la întâlnirea cu premierul Italiei, Trump i-a mai dat o lovitură ”partenerului privilegiat” Macron, susținând inițiativa italiană pentru organizarea unei conferințe internaționale privind Libia, sursă majoră de imigrație și petrol. Susținând un asemenea demers italian, Trump lovește în Franța, căci Parisul si Roma sunt într-o competiție istorică pentru influența în Libia.

Președintele Trump și-a început mandatul anulând tratatele semnate de predecesorii săi. A început în America de Nord supunând la renegociere Tratatul de Liber Schimb Nord-American (NAFTA), cu Mexicul și Canada. A lovit apoi în Asia, unde a scos SUA din Parteneriatul Transpacific negociat de administrația Obama. A început o dispută comercială cu China, cu Japonia, Coreea de Sud, dar și cu statele Europene, prin impunerea unor tarife majorate la importurile de oțel și aluminiu. Apoi, Trump a lovit din nou în Europa susținând Brexitul, punand capat negocierilor pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții și trimițându-l pe fostul consilier Steve Bannon să semene discordia în Europa promovând populismul și suveranismul pentru viitoarele alegeri europene din 2019 și pentru alegerile din statelele membre UE. Apoi a amenințat cu sancțiuni companiile europene care mai fac afaceri cu Iranul, după retragerea SUA din acordul nuclear cu Teheranul. A criticat deseori Germania pentru că nu-și respectă angajamentul de a investi 2% din PIB pentru Apărare și pentru NATO, a criticat politica migrației a Angelei Merkel. Cel mai grav, Trump a amenințat cu taxarea uriașă a exporturilor germane de automobile.

”Scoateți banii!” – o politică de succes

Politica lui Trump este simplă: scoateți banii. Iar pentru a forța mâna aliaților europeni, Trump amenință cu divizarea UE semănând discordie între statele vest-europene și creând platforme de cooperare separate pentru ”lupii tineri” din Est, în paralel cu promovarea populismului. Președintele SUA nu vrea să șubrezească poziția Vestului în fața Chinei sau a Rusiei, nu vrea să distrugă democrația europeană. Trump dorește să umple buzunarele Americii și să creeze un front economic și comercial comun cu Europa sub conducerea de necontestat a SUA. Statele Unite au un deficit comercial anual de peste 150 de miliarde de dolari în relația cu UE (si de 566 de miliarde de dolari în relația cu China). Circa jumătate din acest deficit este cu Germania, iar peste 30 de miliarde de dolari este deficitul cu Italia. Donald Trump consideră că deficitul este injust, câtă vreme Europa taxează produsele americne cu 5,3%, iar SUA taxează produsele europene cu doar 3,5%. Privind la toate acțiunile de până acum ale administrației sale, Trump este mai puțin interesat de geostrategie și securitate, el nu vrea decât să readucă banii în SUA. Donald Trump a cerut 2% din PIB-ul Germaniei nu doar pentru Apărare și NATO, cât pentru contractele complexului militaro-industrial american. A cerut cancelarei Angela Merkel să renunțe la gazoductul germano-rus Nord Stream 2 nu doar pentru a limita dependența energetică de Rusia, ci pentru ca Germania să cumpere gazele lichefiate americane, acum cu 20% mai scumpe. Întâlnirea sa recentă cu președintele Comsiei Europene a ajuns la aceeași concluzie: disputa comercială SUA-UE se va rezolva în momentul în care Europa va ajunge client principal pentru exporturile americane de energie. Același îndemn l-a primit și premierul Italiei: Roma nu mai trebuie să se gândească la petrolul libian, ci la gazele lichefiate americane sau la cele din Azerbaidjan. Mesajul lui Trump: câtă vreme va cumpăra energie din SUA și va încheia contracte pentru armament american sofisticat, Italia va avea mână liberă pentru reorganizarea Libiei, iar SUA vor continua să importe mozzarella.

Europa vrea note bune la purtare

Criticată pentru ca este protecționistă, mercantilă, brutală, nesocotind principiile multilateralismului și acordurile semnate până acum, politica lui Trump funcționează. Cifrele sunt de partea lui Donald Trump: PIB-ul SUA are cea mai mare creștere din ultimii 15 ani, fapt esențial în contextul alegerilor pentru Congres din luna noiembrie. Însă cel mai bun indicator al succesului de până acum a politicii lui Trump este graba cu care s-au îndreptat spre Washington toți liderii importanti ai Europei: francezi, germani, polonezi, italieni, președintele Comisiei Europene. Guvernele și marile companii europene știu că nu pot porni un război împotriva dolarului și așteaptă cu emoție începutul toamnei, când agențiile de rating americane vor publica previziunile în funcție de care investitorii își vor plasa capitalul. Niciun stat european nu dorește o notă proastă la purtare până atunci și toate vor să intre în grațiile președintelui Trump.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

2 Comentarii

    • @merc. Dominatia marcilor germane s-a terminat, inapoi la competitie, lasati vrajeala cu osthinterland !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.