”Americanii îşi doresc un guvern obedient în Egipt”

Un analist geo-politic a condamnat în termeni duri politica adoptată de Statelor Unite faţă de situaţia din Egipt, spunând că administraţia de la Washington îşi doreşte la Cairo un guvern „slugarnic şi subordonat”, transmite Antena3.ro.

Abayomi Azikiwe, editorialist la Pan-African News Wire, susţine că „SUA vor să menţină stabilitatea în nordul Africii şi Orientul Mijlociu prin prisma intereselor sale”.

„Ei nu vor să vadă un guvern, care ar putea ajunge să conducă Egiptul şi care s-ar opune politicii americane în regiune. De asemenea, ei se tem că un regim neloial intereselor SUA ar periclita tratatul de pace din 1979, semnat la Camp David”, adaugă Azikiwe.

„În ultimii 35 de ani, SUA au investit miliarde de dolari în Egipt şi au continuat tradiţia de menţinere a relaţiilor apropiate dintre Pentagon, CIA şi armata egipteană”, a mai spus acesta.

Egiptul este situat pe poziţia secundă, după Israel, în ceea ce priveşte sprijinul material extern oferit de SUA. Din 1948 şi până acum, peste 70 de miliarde de dolari au fost cheltuite pentru ajutor economic şi militar destinat Egiptului.

Recent, Casa Albă a anunţat că va continua să furnizeze tehnică de luptă armatei egiptene, constând în avioane de luptă americane de ultimă de generaţie, în ciuda înlăturării de la putere a preşedintelui Mohamed Morsi, realizată printr-o lovitură de stat cu implicare militară.

Legea americană interzice asistenţa, de orice natură, acordată unei ţări în care preşedintele ales este înlăturat printr-o lovitură de stat dată de forţe armate. Având în vedere aceste aspecte, Washingtonul s-a ferit să eticheteze în acest fel ultimele evenimente din Egipt.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.