Analiză: Preţurile gazelor vor atinge niveluri record în iarnă

Prețurile gazelor naturale ar putea ajunge la niveluri record în această iarnă, în condițiile în care temperaturile ridicate din emisfera nordică duc la scăderea stocurilor pe piețele cheie, scrie Reuters.

Prețurile gazelor naturale din Olanda, de referință în nord-vestul Europei, au crescut cu 80% în ultimele trei luni, până la maxime istorice, în timp ce gazul natural lichefiat (LNG) din Asia este la cel mai mare nivel din ultimii opt ani, arată datele Reuters.

Comercianții cred că prețurile medii din iarnă vor depăși vârfurile de anul trecut, când înghețul din nordul Asiei a trimis LNG în creștere cu peste 200%.

„Nivelurile din depozite sunt destul de scăzute în multe locuri, întrucât o vară fierbinte înseamnă că nu există prea multe șanse de a crește stocurile, deci acest lucru ar putea deveni o problemă la iarnă, mai ales dacă vor fi din nou temperaturi scăzute”, a declarat un comerciant din Singapore.

Prețul mediu pentru un contract de derivate LNG în decembrie în Asia de Nord-Est este de aproximativ 17,65 dolari pe mmBtu și de aproximativ 17,80 dolari pe mmBtu pentru ianuarie, a spus o sursă din Singapore.

Pentru comparație, prețurile de livrare în decembrie anul trecut a fost în medie de aproximativ 11,50 dolari pe mmBtu, iar în ianuarie s-au apropiat de aproximativ 17 dolari pe mmBtu.

Asia de Est, care găzduiește primii doi importatori de LNG din lume, Japonia și China, a primit cu 18 milioane de tone mai mult în primele șapte luni ale anului 2021 decât în ​​2020, a spus Xi Nan, vicepreședinte al piețelor de gaze și energie la Rystad Energy.

Japonia a stimulat importurile de LNG pentru a evita o criză de energie ca urmare a temperaturilor crescânde, în timp ce firmele chineze cumpără pentru a satisface cererea maximă din regiunile sudice și pentru a depozita pentru iarnă.

Prețurile europene ale gazelor naturale au crescut și ele, prețurile la hub-ul olandez TTF crescând cu 32% în ultima lună la niveluri maxime, alimentate de întreruperile de mentenanță de vară din Norvegia, aprovizionarea scăzută a cu LNG, prețurile ridicate ale carbonului și inventarele scăzute.

Depozitarea europene de gaze sunt în prezent pline în proporție de 50% până la 60%, comparativ cu 80% vara trecută, spun analiștii.

„Există un risc real ca Europa să intre în sezonul de iarnă cu stocuri reduse, infeluențând prețurile”, au declarat analiștii ING într-o notă recentă.

Gazprom a renunțat să rezerve capacități suplimentare de tranzit a gazelor pentru a satisface cererea, situație care sporește riscurile de creștere a prețurilor în Europa, au adăugat analiștii.

În SUA prețurile futures ale gazelor naturale au atins nivelul maxim pe 31 de luni. Timera Energy preconizează temperaturi peste medie până în septembrie și niveluri de stocare sub media pe cinci ani. Evoluția actuală a pieței futures sugerează că prețurile vor rămâne peste 4 dolari pe MMBtu până în martie 2022.

În ceea ce privește oferta, aproape 30 de milioane de tone de LNG suplimentare sunt așteptate anul acesta, dar vor fi absorbit rapid de primele două regiuni consumatoare din Europa și Asia, spun analiștii. Cele două piețe se vor lupta pentru aprovizionarea cu LNG în această iarnă, mai ales dacă vor fi temperaturi scăzute.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

11 Comentarii

  1. Păi bine bre, și cum crezi că o vei scoate la capăt ?/Sau nu te mai interesează ?? Vrei să iasă oamenii in stradă și să dea foc la câte ceva spre a se incălzi ?? Ai impresia că poți pe termen lung cu o astfel de politică ?? Păi nu poți bre,. Nu merge. Și acum sunt blocuri unde iese țeava pe careva perete, unde are omul soba cu lemne. Și de unde ia lemnele bre ?? De unde apucă,.Fură tot,. ?? O să dea foc și la frunze uscate spre a face măcar fum in casă. Vrei un mediu mai toxic, aer mai mizer, de nerespirat ?? Deci ce ai făcut bobiță ??

  2. Să ne spună cei care au fost la cârmă, ce e de făcut: Năstase, Tariceanu… Parcă au lucrat în favoarea românilor! Au spus că preturile ver scădea, că va curge lapte si miere

  3. @codru Ia vezi ba codrutule, Vlad Tepes nu e cumva si el de vina pt. problemele iubitilor tai pedenelisti de azi?

  4. Sa spunem ca da, dar prognoza e pe scadere uriasa in iarna! In acest caz, ce se intampla? Tot cresc preturile la gaze? De fapt, experimentul „Romania distrusa” nonstop, este prioritatea guwernantilor aceastui secol mizerabil!

  5. Vorbim de o criză profundă dar naturală. Nici o ființă omenească respectiv rockfeleri, roschtchilzi, gateși, soroși sau buffeți n-au amestec în treaba asta. Benzina, gazul, cafeaua, pâinea, dolarul, coronavirusul și încălzirea globală s-au înțeles la o șuetă să pună de-o criză fără prezervativ pentru nefericiții și coatele goale ale planetei. Bogătașii nu sunt vizați. Pentru ei s-a inventat termenul de „sfârșitul lumii”. Sărăcimea trebuie să se vaccineze cu vaccinul dătător de libertate, îmbrățișări, chefuri cu prietenii, renunțarea la mască și la toate restricțiile cam pe la sfântul așteaptă.

  6. unde este anre? care a promis ca „libera;izarea” ba imbraca forma de monopol va interveni si va stopa? alooooo?? mai exista romani in romania sau numai slugi si yes-men?

  7. Articol platit să poată justifica la iarnă că s-au scumpit, dar ei au anunțat populația, era de așteptat. Și mai zici că Puține rău. Pai jnapanilor din energie nu le vor ajunge niciodată profiturile.

  8. Se rasuceste butonul de tortura economico-sociala pana la pozitia ‘insuportabil’. Reactia dorita si asteptata de sefii banilor e ca populatia sa se revolte iar situatia sa degenereze in haos, moment in care incidentul potrivit la locul potrivit va aduce si cel de-al Treilea Macel.
    Planul pare fara cusur- se stie din istoria secolului trecut ca evolutia anuntata este imparabila. Cata vreme Banca emite bani din pix, din aer, acest ciclu nu se va opri.
    Chiar asa- cine, intr-un stat, se situeaza ierarhic vorbind deasupra Bancii? Cine poate aduce Banca la ordine? A devenit evident ca marionetele asezate in vitrina drept presedinti si prim-ministri n-au nicio putere reala. Si atunci?

  9. Mai baietei, mai puneti si voi o haina-n spate. Ce mare branza ca am donat Petromul. Si daca avea Romania gaze, le cioreau ai nostrii, asa le cioresc rusnacii, eee!

  10. RC este specializat in justificare cresterilor aberante ale preturilor ,la utilitati,De ce nu scrie,profiturile imense ale baietilor destepti,profiturile imense ale strainolr [Cehia,Austria]pe spinarea consumatorilor casnici.Exista legi prin care ANRE ,poate sa intervina in plafonarea preturilor.,dar nu o face.RC ai impresia ca toata tara este o tara de prosti,care inghite tot ce arunci pe media.De fapt vrei sa pregatesti pshic populatia,pentru pauperizare.Mintiti cu toti intr-un mod jalnic.DAr,totul se va resfrange si asupra voastra.TOti veti respira la iarna,ce baga romanii in centrale[nu lemne,nu gaze,nu carbune]],cauciucuri,pantofi,haine,ulei uzat de masini,combustibil ieftin fabricat din reziduri petroliere ,bentonita.Iarna smogul din orase si comune depaseste ,poluarea din China de multe ori?Voi credeti ,ca sunteti exclusi de la cancere?

  11. Prosteala ,ca pe piata concurentiala o sa fie pretul mai mic.Cine garanteaza?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.