Analiză Reuters–Economia Europei se scufundă în criză: Acesta este noul normal

· Recesiune aproape sigură

· Germania și Italia, printre cele mai afectate

· Portofelul consumatorilor, secătuit de o inflație record

· O piață a muncii puternică oferă speranța unei recesiuni scurte

· Tranziția energetică poate stimula rezistența pe termen lung

 

Trebuia să fie anul stelar al Europei, scrie Reuters, într-o analiză postată pe prima pagină. O euforie a cheltuielilor post-pandemică, susținută de cheltuielile publice abundente, urma să impulsioneze economia și să ajute gospodăriile obosite să recâștige un sentiment de normalitate după doi ani teribili.

Dar totul s-a schimbat pe 24 februarie, odată cu invazia Rusiei în Ucraina. Normalitatea a dispărut, iar criza a devenit permanentă. O recesiune este acum aproape sigură, inflația se apropie de două cifre și se apropie cu pași repezi o iarnă cu penurii de energie iminente. Deși sumbră, această perspectivă este încă posibil să se înrăutățească înainte de orice îmbunătățire semnificativă, până în 2023.

„Criza este noua normalitate”, spune Alexandre Bompard, directorul executiv al retailerului Carrefour (CARR.PA). „Ceea cu ce am fost obișnuiți în ultimele decenii – inflație scăzută, comerț internațional – s-a terminat”, a declarat el investitorilor.

Schimbarea este dramatică. În urmă cu un an, majoritatea meteorologilor preconizau pentru 2022 o creștere economică de aproape 5%. Acum, o recesiune de iarnă devine scenariul de bază. Creșterea recentă a inflației din zona euro a fost dramatică în context istoric. Atât gospodăriile, cât și întreprinderile au de suferit, deoarece consecințele războiului – prețurile ridicate la alimente și energie – sunt acum exacerbate de o secetă devastatoare și de nivelurile scăzute ale râurilor care limitează transportul. La 9%, inflația în zona euro se află la niveluri nemaiîntâlnite în ultima jumătate de secol și diminuează puterea de cumpărare, banii disponibili fiind consumați pe benzină, gaze naturale și alimente de bază.

 Vânzările cu amănuntul sunt deja în picaj, cu câteva luni înainte de începerea sezonului de încălzire, iar cumpărătorii își reduc cumpărăturile. În iunie, volumul vânzărilor cu amănuntul a scăzut cu aproape 4% față de anul precedent, în special în Germania, unde s-a înregistrat o scădere de 9%. Consumatorii se îndreaptă către lanțurile de magazine cu discount și renunță la produsele de lux, trecând la mărcile cu preț redus. De asemenea, au început să sară peste anumite achiziții. „Viața devine mai scumpă, iar consumatorii sunt reticenți în a consuma”, a declarat Robert Gentz, co-directorul executiv al retailerului german Zalando, pentru reporteri.
Până acum, companiile au făcut față cu bine datorită uriașei puteri de stabilire a prețurilor, din cauza constrângerilor persistente în materie de aprovizionare. Însă sectoarele energofage suferă deja. Aproape jumătate din capacitatea de topire a aluminiului și zincului din Europa este deja deconectată, în timp ce o mare parte din producția de îngrășăminte, care se bazează pe gazele naturale, a fost închisă.

Turismul a fost rara pată luminoasă, oamenii căutând să cheltuiască o parte din economiile acumulate și să se bucure de prima lor vară fără griji din 2019. Dar chiar și sectorul de turism este împiedicat de capacitate și de lipsa de forță de muncă, deoarece lucrătorii concediați în timpul pandemiei au fost reticenți în a se întoarce. Aeroporturi-cheie, precum Frankfurt și Heathrow din Londra, au fost nevoite să limiteze zborurile pur și simplu pentru că nu aveau personalul necesar pentru a procesa pasagerii. La Schiphol din Amsterdam, timpii de așteptare ar putea ajunge la patru sau cinci ore în această vară. Nici companiile aeriene nu au putut face față. Compania germană Lufthansa (LHAG.DE) a fost nevoită să publice scuze clienților pentru haosul creat, recunoscând că este puțin probabil ca acesta să se amelioreze în curând.

 Vine recesiunea

Este probabil ca această durere să se intensifice, mai ales dacă Rusia taie și mai mult exporturile de gaze. „Șocul gazului de astăzi este mult mai mare; este aproape dublu față de șocul pe care l-am avut în anii ’70 cu petrolul”, a declarat Caroline Bain de la Capital Economics. „Am văzut o creștere de 10 până la 11 ori a prețului spot al gazelor naturale în Europa în ultimii doi ani”.

În timp ce UE a dezvăluit planuri de accelerare a tranziției sale către energia regenerabilă și de a renunța la gazul rusesc până în 2027, ceea ce o va face mai rezistentă pe termen lung, deficitul de aprovizionare o forțează să încerce o reducere de 15% a consumului de gaz în acest an. Dar independența energetică are un cost. Pentru oamenii obișnuiți, aceasta va însemna, pe termen scurt, case și birouri mai reci. Germania, de exemplu, dorește ca spațiile publice să fie încălzite doar la 19 grade Celsius în această iarnă, față de aproximativ 22 de grade anterior. Pe termen lung, va însemna costuri mai mari ale energiei și, prin urmare, inflație, deoarece blocul trebuie să renunțe la cele mai mari și mai ieftine surse de energie. Pentru întreprinderi, aceasta va însemna o producție mai mică, ceea ce va afecta și mai mult creșterea economică, în special în industrie.

În Germania, cea mai mare economie a blocului comunitar, prețul cu ridicata al gazului a crescut de cinci ori într-un an, dar consumatorii sunt protejați de contracte pe termen lung, astfel încât impactul a fost mult mai mic până acum. Cu toate acestea, ei vor trebui să plătească o taxă impusă de guvern și, odată ce contractele se vor prelungi, prețurile vor crește vertiginos, ceea ce sugerează că impactul va veni doar cu întârziere, punând o presiune persistentă în sus asupra inflației.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Mihai Soare 1084 Articole
Author

18 Comentarii

  1. O analiza a oficinei globaliste Reuters face exact cat o ceapa degerata. Sau cronica unei morti anuntate. Sau CDC supraveghetor al sigurantei medicamentelor, vulpea paza la cotetul cu galite. Foarte amuzante balariile astea.

  2. Tabara militara americana cunoscuta sub numele de cod UE nu iese din cuvantul sefului. Asa ca, intrucat, pentru ca americanii sa castige, trebuie sa piarda cineva, s-a sacrificat UE.

  3. He, mda. Mare deștept trebuie să fii de să-ți dai acu seama..la ora doișpe fără cinci..Atunci când Orban Viktor de un an ți-a zis că te-ai impușcat in picior, sau in plămâni,.Atunci când deja disperat faci imbecilități continentale,.Atunci când de fapt nu trebuie decât să modifici sancțiunile, de nu poți renunța de tot, să trimiți americanu la dreaq cu gazul lui de șist. Să nu mori mai repede decât e cazul..

  4. in aceasta iarna UE intra in razboi, prima data ca revolte sociale extrem de puternice dupa care urmeaza razboiul intre natiile europene. Asta a fost scenariul de la bun inceput. Scumpirea electricitatii si gazelor inca din 2021 au fost cele care au stat la baza colapsului economic. Razbiull civil rus face parte din acest scenariu. Debilii Ped0-Woke din statele unite dau foc la intreaga lume pentru a instaura prima dictatura dinastica cu ideologie debil-sexual-ped0fila la nivel mondial.

  5. Politicienii sunt deja ingrijorati.
    Prietenii stiu de ce.

  6. Aiasta-i propaganda putinista! Ia vezi domnule ca te trage sfantul Volodimir de urechi de o sa-ti cada caciula iarna peste ochi!!! Adevarul adevarat este ca Rusia, terfelita si umilita de sanctiuni se afla la marginea prapastiei! Ca de acolo se uita ranjind la autonumita „lume civilizata” si „comunitate internationala” care-si face, fiecare pentru sine, cate un bordei in fundul prapastiei, cu casuta in fundul gradinii de piatra si cu troace de lemn pentru spalat cu somoiogul si cu apa rece odata pe luna asta-i alta treaba pe care inca nu o poti aprecia acum nici pe dumneata, nici noi! Mai vedem prin decembrie ….

  7. România se pregătește pentru iarnă, militatrizează totul,…peste tot conducere militară, așa cred că poate ține sub control pulimea?..
    Știți ce este asta?..frica domnilor, frica …se repetă scenariul din ’89..?..
    Se aude că se deviază drumul spre sibiu prin târgoviște!!..

  8. Firea e de vina că un copil (editat) facut de niște părinți (editat) s-a urcat pe o statuie la primărie și a mierlit-o! Ce caută drăcușorul în primăria lui Plicusor Dan?

  9. Care sunt șansele ca UE ( ‘gigantul’ cu ‘picioare de lut’ : 27 de state cu dezvoltare economică diferită, sistem bancar dual : euro / monedă națională, religii diferite ) să se prăbușească în actualul context economic și geopolitic generat de acest ‘conflict local’ cu implicații globale ?

  10. Deci sanctiunile au efect.
    Slava Brandon!
    Slava Burisma!
    Slava Schwab Klaus!

  11. Vorba Rapsodului Mioritic:
    Frunză verde de dudău,
    O să fie și mai BINEEEEEEE !?

  12. Nenea Soare , ce facem cu satanele globaliste ca nu le ajunge numai inflatia si falimentul – Vor razboi atomic punandu-l pe gahozarul de la Kiev sa traga cu rachete in centrala de la Zaporozhie… deja apa pentru racirea reactoarelor tasneste orin conductele sparte de la srapnel..

  13. In curind nu voi mai avea pe cine sa injur p´acilea.

  14. O piata a muncii puternica, asta imi aduce aminte de ce spunea regimul Biden, Casa Alba si Yelen… „Domne defapt noi nu suntem in recesiune cum scrie la dictionar ca inseamna 2 sferturi pe minus, ca avem o piata a muncii puternica, somaj mic, si 10 milioane de locuri de munca neocupate”… desi cum spuneau multi analisti, piata muncii reactioneaza cu intarziere le evolutia economica, si ce sa vezi la 3 saptamani dupa, deja zeci de firme au inceput concedierile, corporatii mari ca FB, Google, firme de creditare imobiliara,etc au incepu sa dea afara, vreo 2-3 de creditare am inteles ca deja sunt in faliment, Amazonul a anuntat vreo 190k de concedieri, si fenomenul se extinde in toata economia si industria, la Ford vorbeau deja de vreo 3500. Ce se intampla acum in SUA, o sa fie nimic comparat cu Europa unde pretul energiei o sa dinamiteze toate economiile. „TRANZITIA ENERGETICA” catre ce? GNL-ul din SUA e scump, americanii si armatorii navelor fac profituri imense, ce gaz natural se cumpara la conducta din Africa, Orientul Mijlociu, Asia Centrala, e scump, la pretul zilei si nu acopera nici macar partial necesarul, nu reusesc sa compenseze nici macar cu termocentralele (care si alea cumpara carbune foarte scump)… iar productia din regenerabile e gluma proasta raportat la necesarul de consum. Germania intra in recesiune, s-a dus Scholz sa cerseasca gaz la canadieni si a obtinut nimic, doar a promis ca o sa mai trimita arme Ucrainei… Italia resimte pretul energiei si o sa inceapa somajele masive, datorie externa enorma… Franta anunta si ea recesiune, UK a avut o recesiune de vreo 10% parca in 2 ani de pandemie si mai urmeaza… inflatia e pe val, toate „motoarele” economiei europene sunt gripate. Reuters e o agentie de propaganda, sunt vanduti americanilor, al caror interes e sa dinamiteze UE, pentru a o tine sub control cu energie si bani, cum tin balticele, Ucraina, Polonia si teroristele din Balcani

  15. Keystone @Ghro, Keystone! Let’s go Brandon head first into Black Rock portofolio. Sale all the land riches and when dry sale the land itself.Asta-i copy-paste la București.

  16. De parca mai conteaza. Unde pe pamantul asta nu o sa fie interes sa dea cu nucleare? Ca acolo ma duc.

  17. Faliment tati.
    Republica de la Weimar.
    La o scară mai mare.
    Disoluția UE și război.
    Schimbări politice și sociale.
    Un război crunt din păcate.asta fără doar și poate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.