Andrei Marga: Anul marii alegeri în Germania

Multă vreme, ceea ce se petrecea în Franța era simptomatic pentru Europa. Între timp, Germania a devenit țara reprezentativă. Vitalitatea economiei bazate pe codecizie (Mitbestimmung), statul de drept în care demnitatea umană este fir conducător, statul social trecut prin reforme (mai nou, reformele Hartz), conduceri legitimate democratic și nivelul dezbaterii publice asigură Germaniei acest loc reprezentativ. În istorie, contează să fii performant – astăzi, desigur, în variate direcții. Germania este multiplu performantă – economic, instituțional, social, cultural.

În acest an, Germania intră în alegeri parlamentare. În 26 septembrie 2021, alegerile vor da un nou guvern. Cancelarul federal de azi nu a dorit să mai candideze.

Rămâne ca istoria să evalueze, cu distanța în timp necesară, rolul cancelarului federal Angela Merkel. Este însă de pe acum clar că Germania, revenită sub predecesori în fruntea Europei, și-a consolidat poziția sub toate aspectele. Angela Merkel a păstrat statura de om de stat. Cancelarul german a devenit liderul dătător de ton în Europa.

Cine cunoaște Germania și Europa de azi nu poate să nu adere la evaluare. Am avut privilegiul întâlnirilor cu liderul Angela Merkel și al discuțiilor cu domnia sa – între altele la Berlin (2002), Cluj-Napoca (2010), Chicago (2012). M-a impresionat orizontul larg al cunoștințelor, rapida ajungere la miezul uman al deciziilor și, peste toate, precizia abordării.

Se cuvin mereu evocate principiile din care s-a revendicat cancelarul federal, căci sunt aparte. Angela Merkel a pus înaintea politicii valorile. „Baza gândirii și acțiunii mele politice – scria ea – este înțelegerea creștină a omului și valorile fundamentale ce rezultă de aici – libertatea, solidaritatea și dreptatea” (Angela Merkel, Machtworte. Die Standpunkte der Kanzlerin, Herder, Freiburg, Basel, Wien, 2010, p.109). Politica înseamnă să abordezi realitatea cu deschidere spre viitor, conform devizei „Gehe ins Offene! Să privim deschis, să vedem șansa riscului, să deșteptăm forța libertății pentru solidaritate și dreptate, să transpunem ideile în fapte și să facem aceasta în spiritul care a făcut puternică țara noastră – în spiritul unității și dreptului și libertății pentru patria germană“ (p.150). Este responsabil să examinezi cu luciditate trecutul, dar „fără șabloane“ (p.154) și clișee de gândire. „Ca oameni nu suntem perfecți, facem greșeli. Va trebui să răspundem la sfârșit în fața lui Dumnezeu. Aceasta trebuie să ne învețe smerenie – și în politică, în orice poziție de răspundere” (p.114). Convingerea caracteristică actualului cancelar este că „atunci când are respirație largă, politica poate ajuta foarte mult ca lucrurile să se îndrepte spre bine” (p.149).

Anul 2021 este socotit, pe bună dreptate, anul marii alegeri în Germania. El a debutat în 14 martie 2021, cu parlamentarele din două landuri, Baden-Württemberg și Rheinland-Pfalz, și cu alegeri locale în Hessen. Aceste alegeri nu spun totul – în definitiv, cele mai multe landuri abia urmează să-și spună părerea. Pare clar, totuși, că Verzii au câștigat, în primul land, iar social-democrații, în al doilea. Cele două guverne de land par să fie fără creștin-democrați. Localele din Hessen îi dau consolidați pe Verzi.

Mi se pare că social-democrații au de partea lor în Germania cele mai temeinice analize ale actualei societăți moderne, marcată de globalizare și digitalizare, dar nu izbutesc să le convertească în politici atrăgătoare. Este clar, de asemenea, că la creștini-democrați este nevoie de o adâncire a analizei și de soluții noi pentru a depăși impresia că se repetă. Iar acele curente care ies din schema deja clasică, cum sunt AfD sau alții, nu oferă încredere suficientă. Și Germania confirmă personalizarea politicii – scorurile electorale depind mult de candidați bine profilați.

Dacă tendința din landurile menționate se menține, Verzii vor juca un rol crescut la nivel național. Candidatul CDU la funcția de cancelar federal pare a fi liderul CSU. Formarea coaliției de guvernare s-ar putea să dea soluții fără precedent. Alte partide decât CDU, SPD și Verzii vor juca un rol doar prin aritmetica majorității.

Procesul electoral din Germania este spectaculos, fiind veritabil, și constituie un indicator al tendințelor din Europa. O țară ca România ar proceda cu cap învățând din felul curat, necorupt în care se fac alegeri în Germania. Desigur, și din altele!

Direct spus, văd patru chei ale succesului istoric al Germaniei: valoarea decidenților și pregătirea înaltă a forței de muncă; democrația bazată pe legitimare și justiția ce pleacă de la demnitatea persoanei spre a face dreptate; angajamentul proeuropean și privirea critică a situației în care s-a ajuns; și politica externă de deschidere și inovație.

Germania are renumele că se opune la a investi unde nu este capacitate de dezvoltare. Cum se observă ușor, în Uniunea Europeană pălăvrăgesc despre bani mai ales minți care nu au probat o asemenea capacitate. „V-am adus 80 de miliarde” spunea, falsificând, „președintele” României. De fapt, sunt banii cuveniți României din bugetul multianual, plus împrumuturi rambursabile și granturi cu cofinanțare.

Respectivele minți cred că doar din bani vine dezvoltarea. Când citești istorie și observi luciditatea și cunoștințele cu care s-au decis corelațiile în Germania de după 1945, îți dai seama încă odată de diferența dintre abordarea profesională a dezvoltării, de acolo, și, de exemplu, diletantele recitaluri de cifre televizate, de la noi.

Un clișeu persistent este acela că Germania s-a reconstruit după catastrofa din 1945 cu „planul Marshall”. Unii chiar cred în această simplificare. Desigur, banii au rolul lor. Dar istoriile economice ale Germaniei postbelice au dovedit că la rapida reconstrucție au contribuit multe, inclusiv cunoscutul program american. Au contribuit, însă, mai ales decizii competente și calificarea înaltă a forței de muncă germane, pe care nici național-socialismul nu a putut-o distruge. „Structurile de calificare de dinainte de război s-au păstrat, cel puțin, chiar dacă nu s-au dezvoltat mai departe. Se adaugă efectele <learning-by-doing> condiționate de război, ridicata mobilitate a forței de muncă germane ca urmare a folosirii de <lucrători străini (Fremdarbeitern)> și o îmbunătățire perceptibilă a formării muncitorilor specializați în anii treizeci” (Werner Abelshauser, Wirtschaftsgeschichte der Bunderepublik Deutschland 1945-1980, Suhrkamp, Frankfurt am Main, 1983, p.24). Așadar, decidenți pregătiți și forța de muncă calificată explică în fond succesul istoric al Germaniei postbelice.

Din acest fapt este de învățat și astăzi. Mai cu seamă că și acum, după multe decenii, în România se mai bat câmpii cu explicații superficiale despre ce ar fi de făcut. Aici se cultivă și acum, în locul folosirii meritocratice a oamenilor, selecția de nepricepuți la decizii, simultan cu distrugerea a ce a mai rămas din educație.

Țările europene se lasă ușor obsedate de istorie. Și în această privință, România actuală este ilustrativă. Aici, în plus, istoricii nu au lămurit istoria ultimului secol nici măcar la Centenarul țării. Cum era de așteptat, inși care își dau retroactiv merite și profitori ai situației se găsesc, cum se vede cu ochiul liber, din nou. Cum sugera un scriitor cunoscut, kilometrul zero al cotiturii din 1989 este abia de eliberat de falsuri și reconstituit.

Germania a fost în mijlocul istoriei europene și mondiale și ar avea multe de spus. Istoriografia ei (cu Joachim Fest, Eberhard Jäckel, Martin Broszat, frații Hans și Wolfgang J.Mommsen, Thomas Nipperdey, Hans Ulrich Wehler, Heinrich August Winkler și alții) a tratat cu răspundere lucrurile. Lecția acestei istoriografii este, efectiv, unică.

Dar Germania nu s-a lăsat manipulată în privința trecutului. Comisia Joachim Gauck și-a făcut datoria cu rigoare profesională – nu sub presiuni la fabricații sau exonerări. Cel mai recent, pentru a pune capăt „revizionismului” reizbucnit în unele țări din Răsărit, „Der Spiegel” a tipărit un articol istoric (Heiko Maas, Andreas Wirsching, Keine Politik ohne Geschichte, 7 mai 2020), în care se reia întrebarea: cine răspunde de declanșarea celui de Al Doilea Război Mondial și de crima fără seamăn a Holocaustului (Shoah)? Răspunsul autorilor a fost că „singură Germania a declanșat, cu atacul asupra Poloniei, Al Doilea Război Mondial. Și singură Germania poartă răspunderea pentru crimele față de umanitate ale Holocaustului”. Este pentru prima oară în istoria recentă când o mare putere își asumă răspunderea pentru declanșarea războiului și crime.

Germania s-a stabilit postbelic ca democrație – una care s-a îngrijit, înainte de orice, de legitimare. Juriștii și decidenții ei au știut importanța crucială a legitimării în construcția statului și au îmbrățișat legitimarea democratică. Până și în actul de legitimitate istorică indiscutabilă al reunificării din anii nouăzeci, a existat tăria de caracter a unei controverse, Kohl-Habermas, spre a asigura legitimarea democratică a deciziei. Spus simplu, în Germania actuală democrația axată pe legitimare în alegeri libere este dependentă doar de democrație, iar justiția ei doar de justiție. De altfel, președintele Curții Constituționale germane mărturisea inclusiv „neliniștea etică” la adoptarea de decizii și le cerea magistraților aceelași lucru. Orientarea spre dreptate dă coerență societății.

Este grăitor faptul că, atunci când în Bundestag s-a aflat că în România actuală funcționează „protocoale de colaborare procurori-judecători-servicii secrete”, semnate în anii 2009-2018, unii parlamentari germani au spus că, dacă s-ar fi petrecut așa ceva în țara lor, „totul ar fi luat foc”. Dimpotrivă, în România, primul pas este mușamalizarea, iar supravegherea de către Securitate a justiției tocmai se extinde! Căci „președintele” și „guvernul meu” au reușit zilele trecute „isprava” de a anihila, cu „majoritatea” din Senatul de azi, proiectul „legii de interzicere a intervenției serviciilor secrete în justiție”. Așa stând lucrurile, despre ce „justiție” este vorba la Carpați?

Unificarea europeană este un proiect ce vine de departe – cel puțin de la Nietzsche încoace. Germania nu numai că a fost actor de primă oră al unificării europene, dar a fost mereu cel mai calificat avocat al acesteia. Ea întreține cea mai temeinică dezbatere despre unificarea europeană.

Numai că această țară refuză reducerea discuției despre unitatea Europei la o ideologie sau la o nouă diviziune pe continent. Germania știe să fie critică față de derapaj. Destul să amintesc că scriitorul Hans Magnus Enzensberger arăta cu claritate că „cetățenii sunt condamnați la pasivitate” de cadrul decizional din Uniunea Europeană actuală (Sanfter Monster Bruxelles oder die Entmündingung Europas, Suhrkamp, Frankfurt am Main, 2013, p.60). Habermas nu a ezitat să acuze „o tacită lovitură de stat în Uniunea Europeană”, prin care cetățenii au pierdut, iar Consiliul European a preluat puterea, deși nu este decât „un organism guvernamental care se angajează în politică fără a fi autorizat de cineva să o facă”. Tot filosoful a spus răspicat că cea mai mare primejdie pentru Uniunea Europeană nu este „populismul politic”, cum se crede, ci „impasul furios” în ceea ce privește integrarea și „diviziunile persistente datorate austerității”. „Eu condamn – spunea Habermas în 2017 – partidele politice existente. Politicienii noștri sunt de mult timp incapabili să aspire la altceva decât la realegerea lor. Ei nu au substanță politică, nici convingeri”. Istoricul Andreas Wirsching scrie că „integrarea [europeană] în forma tradițională, ca proiect postbelic specific vesteuropean, este, în orice caz, la sfârșit. Timpul său a trecut, într-o epocă în care trebuie stabilite din nou prioritățile” (Demokratie und Globalisierung.Europa seit 1989, C.H.Beck, München, 2015, p.228). Însăși descrierea istorică și conceptele unificării europene se cer schimbate.

Cum am scris în alt loc, Germania este atașată valorilor societății moderne, fără a fi opacă la realități. Ea este fidelă alianțelor, fără a fi mimetică, este creativă, fără a recurge la aventuri. Germania este credincioasă alianței occidentale, cu o analiză proprie a evenimentelor. Cancelarii federali s-au opus, toți, unei noi scindări a lumii, argumentând că izolarea unor țări în era proliferării nucleare nu rezolvă ceva, dar mărește pericolele.

Bunăoară, Helmut Schmidt a salutat mereu declarația președintelui Richard von Weizsäcker, din 1985, în care s-a acceptat că “războiul pierdut a fost o eliberare”. Această eliberare “se datorează americanilor, englezilor și rușilor” (Helmut Schmidt, Giovanni di Lorenzo, Auf eine Zigarete mit Helmut Schmidt, Kiepenheuer & Witsch, Koln, 2016, p.25). El a evocat mereu exemple de cooperare profundă. De pildă, la un moment dat, în alianța nord-atlantică s-a lansat ideea de a planta de-a lungul frontierei răsăritene a Germaniei Federale mine nucleare. Grație cooperării cu secretarul american al apărării, cancelarul federal Helmut Schmidt a putut evita expunerea inutilă a țării sale. După părerea sa, toate rațiunile strategice duc la a considera cu atenție dezvoltarea efectivă ce are loc în Rusia (p.86), la a aborda politic litigiile și a evita măsuri de genul “boicotării” (p.153), care nici nu dau rezultate.

Imediat după tragedia din piața Tiananmen, Helmut Schmidt a cooperat cu Henri Kissinger și Robert McNamara și cu conducerea chineză pentru ca, împreună, să prevină alunecarea lumii într-un nou “război rece” (p.212-213). El spunea că pe evoluția Chinei spre economia de piață se poate conta, doar că, inevitabil, vor surveni implicațiile concurenței.

La rândul său, Gerhard Schröder a evocat pledoaria președintelui Bill Clinton pentru politica de stabilizare a Rusiei. El scrie că a găsit aceeași evaluare la președintele rus, care “vrea să restabilească importanța Rusiei. […] Cu alte cuvinte, el vede o misiune a Rusiei ca parte a Europei, desigur cu o componentă asiatică, de care este foarte conștient, dar cultural, emoțional și sub aspectul sentimentului vieții și al reprezentării valorilor ca parte a Europei” (Gerhard Schröder, Entscheidungen. Mein Leben in der Politik, Hoffman und Campe, Hamburg, 2006, p.457). Este greșit ca Rusia să fie evaluată din perspectiva unui conflict sau altul și luată doar ca sursă de probleme. Iar în ceea ce privește China, Gerhard Schröder scrie: “Nici o provocare globală – de pildă climatul, politica energiei și asigurarea păcii – nu se va putea aborda cu succes, în viitor, fără China” (p.141).

Strategia dezvoltării Germaniei, raportarea ei la istorie, la Uniunea Europeană și la lume rămân, fiecare, un capitol deschis, din care este de învățat. Un ziarist m-a întrebat: ce ar trebui ca România să preia în primul rând din Germania, pe lângă investiții? Răspunsul meu este că ar fi de preluat urgent seriozitatea justiției, începând cu prevederile scoaterii ei de sub controlul oricărei persoane, orice funcție ar avea în stat, și încheind cu criteriile redactării legilor și sistemul pregătirii magistraților.

O întrebare dificilă se discută deja internațional: continuă revenirea Germaniei cu ascensiunea ei între supraputeri? Este greu de răspuns exact. Dar, așa cum arată lumea de astăzi – cu nevoia perceptibilă de schimbare – consider că ascensiunea Germaniei va continua, chiar dacă acea urcare nu este ambiție. Oricum, marea alegere din Germania anului 2021 va avea impact mult dincolo de frontierele țării.

Andrei Marga

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16
Andrei Marga 587 Articole
Author

41 de Comentarii

  1. si daca … G. …. nu mai revine ca mare putere ???
    si daca … G. …. aluneca spre extremism ???

    Ce se va intampla atunci … cu PPE … cu UE … dar si cu Romania ???

    Romania … ar trebui sa se pregateasca … pentru scenariul cel mai sumbru …
    Ca si in cazul … tarii apasilor …

  2. Se poate observa cu ușurință că Germania are o abordare științifică a politicii, spre deosebire de noi care avem o clasă politică omnivalentă, omnipotentă, „bună la toate”, care se pricepe la toate cu o singură excepție: „Știința de carte, știința științei, știința de a face politică”. Este aproape obligatoriu ca mediul academic și universitar să ia atitudine in mod oficial și să prezinte un punct de vedere, ba chiar să inițieze un plan sau o direcție de gândire și acțiune! Articolele și emisiunile TV sporadice, sporesc tot mai mult confuzia în rândul populației, alimentând în paralel și elanul heirupist al mediocrității cocoțate cu de la sine putere, voință și susținere, în vârful ierarhiei decizionale de nivel statal.

  3. Nu plangeti mutter Merkel ca de indata mai trimite nea Sparanghel-Voda un lot de zeci de mii de romani pentru revitalizarea economiei germane.Are el si ,,guwernul lui,,grija sa puna economia Romaniei pe butuci pentru a face rost de slavi multi si disperati pentru plantatiile nemtesti.Pas cu Pas.Ps.Nu uitati sa mutati bazele si soldatii americani in colonia Romania pentru a scapa de cheltuieli,are grija nea Klausica sa ,,inghete,,pensiile si alocatiile copiilor romani pentru a intretine ,,partenerii strategii,,si construi baze.Rominia euriopeana,Rominia norr-maa-laa,Rominia lucului binee fecut.Pas cu Pas.

  4. Germania este unde este pentru ca au avut conducatori suficient de destepti ca sa promoveze valoarea si valorile.
    Romania este unde este pentru ca avem conducatori suficient de prosti care promoveaza impostura si impostorii.

  5. tanti este fascista pas-cu-pas. linia lui h i t ler indulcita. cat despre „miezu’ uman” atat de umana era ea, draga de ea, cand ii spunea fetitei m u su lmane ca trebuie deportata de unde a venit? ca apoi sa primeasca cu bratele dashchise mii de musulmani si sa ne oblige pe toti sclavii muniunii sa ii primim? liber la viol, la pedofilie si distrugere organizata a liniei europene democratice la acea vreme? laba la laba cu soros transforma europa intr-o hazna de ridicare a unei distopii de-i spun ei „progres”, amestecand rasele, culorile, genurile, distrugand traditiile si democratia, suveranitatea si nationalismul. SUVERANITATEA APARTINE POPOARELOR NU STAPANILOR NUMITI PE LINIE F A S C I S T A INTRU GENOCID MENGELE ! ASTA NU ESTE DEMOCRATIE, ASAT ESTE RIDICAREA UNUI IMPERIU F A S C I S T!

  6. 1. Nici o țară nu-i independentă dar Gemania-i pe față: nu au tratat de pace după război, nu au constituție, așadar sînt sub ocupație oficial.
    2. Succesul economic german se bazează, printre altele, pe cel mai mare nr de bănci pe cap de locuitor; 70% din piața bancară este ocupată de bănci mici, unele doar locale, multe non-profit, ce nu dau bani pt speculații ci numai pt binele oamenilor din acel loc.
    În MB 90% este monopol de cinci bănci. Ca atare MB nu fabrică nimic decît speculații!
    Din păcate băncile mici sînt ținta BCE prin reguli ce le omoară.
    3. Investițiile străine nu aduc prosperitate numai „speculanților”. Studiu de Richard A Werner: „Does Foreign Direct Investment Generate Economic Growth? A New Empirical Approach Applied to Spain”
    4. Cu toate că domină economic Europa și sînt al 3-lea exportator al lumii (după valoare tehnologică, primul), firmele germane, sînt la mâna…cui? Majoritatea exportă pe credit.
    5. Secretul tehnologic german, văzut de mine dintr-o multinațională, nu este nici pe departe deșteptăciunea germanilor, este doar seriozitate firească, minciuna tăiată scurt, rapoarte tehnice și științifice cinstite (nu se trage de rezultate, se scriu simplu fără îmbîrligături, se scrie și ce n-a mers nu numai ce n-a mers; omul din greșeli învață), lipsa oricărui complex tehnic și științific.
    6. Cum nu este pădure fără uscături și faptul că sînt oficial ocupați, din Germania au pornit unele din marile minciuni: Koch și microbii îmbolnăvesc, treaba cu Drosten și covidu (primeri pt PCR înainte de a scoate chinezii primul raport), experimentele artistice și culturale.

  7. In Urma cu 200.000.000 de Ani , Erau Dinozaurii pe Terra , ia in Urma unui Asteroid , care a Cazut pe Terra , au Disparut Dinozaurii , de pe Terra . Homo Erectus din Africa , din Urma cu 2.000.000 de Ani , a Colindat Lumea si s-a Stabilit pe cele 5 Continente , de pe Terra . In Urma cu 150.000 de Ani , a Aparut Homo Sapiens pe Terra , iar Stramosul Acestuia fiind Homo Erectus . Iar din Urma cu 150.000 de Ani , probabil , pe Terra , au fost mai Multi Oameni pe Terra , cu Numele de Mama EVA , si cu Numele de Tata ADAM . Iar din Urma cu 2.000 de Ani , se pate Spune de Perioada Istorica ERA NOASTRA , cand in Calendar a Aparut Anul 1 , 1 Ianuarie . Iar Astazi suntem in Data de 20 Martie 2021 .

  8. Germania este de 70 ani cu armata straina masiva pe teritoriul ei.
    Daca misca nu mai misca.
    Incepe si la noi ocupatia straina contra decoratii si functii.
    Asa a fost tradat si Cuza Voda contra decoratii si functii de general si ministru. Nimic nou tradatori sunt in toate timpurile si nimeni nu se pisha pe ei.

  9. Păi Mutti e epavă,din toate punctele de vedere.La fel și partidul ei,. Insă Germania, adică Europa care inseamnă Germania, e condamnată, Ai prea mulți imbecili bețivi sau LGBTQ, la putere care urmează scenariul șoroșist.. Au inventat acu pe ”verzii”, care cică,. insă sunt exact pe calapodul socialist, deci adepții lui șoroș,. Țările apusene, franța, suedia, spania, germania, sunt teatrul unor schimbări, pe care evident nici un om normal nu și le dorește.

  10. Noi ne-am ales drumul in 90 si nu prea ne intereseaza ce sune dl.Marga.In calitate de membri de partid si activisti stim dintodeauna ce avem de facut chiar daca am stat in 4 labe.

  11. Bine că evreii au descoperit vaccinul dar nu au descoperit medicamentul care sa vindece de covid. Niste jigodii care vor să obțină bani pe moarte! Succesuri Johannis!

  12. Daca securiștii mondiali își făceau treaba acum nu aveam covid. Ce au păzit pe bani enormi ? Trebuia pus cate un securist la fiecare liliac și acum nu mureau 10 milioane de oameni și încă 200 de milioane își fac încâlzirea. Securiștii au trădat viața oamenilor contra banii fasciștilor lui Soros!

  13. Dizgratioasa oda inaltata cominternist-rasputinistei care si-a adus tara in care a fost legendata in pragul falimentului
    printr-o serie de initiative/ordine superioare de la Centru, cum ar fi atragerea descreierata a milioane de refugiati
    in intregul COLHOZ BOLSEVIC EUROPEAN care e numit uniune pentru camuflaj, destabilizand nu numai tara de adoptie,ci intreg
    colhozul! Pe multiple planuri, economic, financiar si mai ales social, prin crearea unor tensiuni grave care au condus la aparitia si a unui partid extremist de dreapta, ca si cum nu erau suficiente extremistele de stanga, „stanga” si „verzii”.
    Ultima crima comisa fiind importul VIRUSULUI BOLSEVIC CHINEZ care a desavarsit destabilizarea si i-a permis sa revina in forta, Rasputin stand de veghe, culcandu-i la pamant adversarii prin diverse metode de santaj si am dat expleme numeroase
    de veritabile personalitati, nu o NIMENI LA CUB, cu cub-ul jucandu-se Gralul descoperindu-i…”fatete” in mod dizgratios!
    Astept…provincia, subinginerii si asistentii care cu alte pseudonime il ataca pe Kapo-ul Secu-i care-i ciuguleste lui ENGIE din palma, la fel ca Gralul care-si rupe astfel epoletii…

  14. Femeia asta a adus/aduce ce-i cel mai bun pentru țara ei!
    Pentru ce este articolul acum la …mii de ani.
    Până acum nu văzu dom Marga..

  15. Utecista Merkel….a primit unda verde si de la Est si de la West…
    ca sa se inteleaga bine ce e Germania post WW2
    Minunea germana…resonstruita de milioane de sclavi turci, yugoslavi, polonezi si romani pe asa numitele Werkvertrag-uri…unde nu sau platit Pensii, cotributii sociale pentru cei ce dupa 2 ani se intorceau in tzarile lor….iar acele tzari platesc–ca sa nu spun subventioneaza si acum reconstructia acestei Germanii mult periate.
    Am parere foarte proasta despre nemtzi…

    astia daca nu au un sef si-l produc si se incoloneaza in urma lui…nu pot functiona decit in sistem ierarhic..noroc ca acuma ‘Ammies’ au fost acceptati ca sefi…si in est ‘Bolshie’…

    sa asisti pasiv la spinzurarea propriei elite de catre invingatori dupa WW2 va demonstreaza caracterul de sluga al nemtzilor

  16. Foarte bun articol. Multumim domnule profesor. Sunt ingrijorat totusi de concluzia ” Cu alte cuvinte, el vede o misiune a Rusiei ca parte a Europei”. Mi-e frica de revenirea, pentru Romania, a „clestelui germano-rus”, de sprijinul subteran pe care Ungaria il pastreaza in elita germana, de revenirea Diktatului de la Viena(intr-o forma mai redusa dar totusi…), de o intelegere germano-ruso-ungara , de revenirea copy-paste a situatiei geo-politice din 1940 ! De aceea nu sunt vehement in a condamna slugarnicia actuala a Romaniei fata de CIA desi sunt constient ca nu este de bine ….

  17. Sunteți naivi, suntem prea mulți. Primii omorâți sunt bătrânii, apoi handicap, apoi văd ei ce mai inventează. ONG.

  18. O inflație galopantă de informații, sentimente, stări emoționale, gânduri și idei, a pus stăpânire pe omenire. Rezultatul? O permanență devalorizare a lor și pe cale de consecință, a umanismului și umanității în ansamblul ei.
    Nimeni nu poate opri această inflație aducătoare de cataclisme și dezastre în toate domeniile. Poate doar… calculatoarele sau… Divinitatea dar numai cu EFORTURI SUPRAOMENEȘTI!

  19. Cancelarul se schimba, politica Germaniei va rămâne în aceeași parametri: servicii pt oligarhia globalistă,expansiune feroce pe piețele libere de competitori! Conştiinciozitatea tipică germană dublata de flexibilitate in acapararea economiilor regionale până la granița cu Rusia.

  20. Profesorul preda lectii de democratie, iar politrukul Klaunus lectii de autocratie!

  21. poate câștiga psd-ul in germania, sa aibă și marele profesor o bucurie…

  22. 1. Ce să fac dacă complexul meu german nu-mi dă pace? Nu pun sub semnul întrebării buna credinţă a autorilor citaţi, ba chiar sunt convinsă că există un procent semnificativ de germani care cred sincer în vinovăţia primordială a Germaniei şi pentru al Doilea Război Mondial şi pentru Holocaust. (Aşa cum eu sunt convinsă de acest lucru, neuitând mereu să amintesc că fiind vinovată de ambele este vinovată pentru cele mai teribile urmări între care extinderea comunismului) Dar, în acelaşi timp nu cred că Germania este străină de miezul geopolitici neoliberale, chiar dacă aceasta, poate, de acestă dată nu se formează la Berlin.
    2. [….unii parlamentari germani au spus că, dacă s-ar fi petrecut aşa ceva în şara lor, „totul ar fi luat foc”….] Şi??? Germania ca Stat neoliberal a fost constant împotriva României în toată evoluţia falsificatei bătălii pentru Statul de drept de tip democratic! Ba aş spune că cel puţin un aspect din istoria marilor State (imperii?!) se repetă: dubla măsură, dictată de interese în evaluarea legislaţiei şi practicilor interne şi a acelora din „sferele de influenţă” a Statelor mai mici şi mai slabe, se practică tot mai fără ruşine

  23. Nicio problema … nene ONG, dara de ce o tot cioparteste pe coada cainelui si nu o taie din prima ? Oare, nu-s sadici !

  24. PS. Câte drame ale istoriei din admiraţia faţă de Germania, admiraţie opturatoare de logică implacabilă în evaluarea istoriei politice. Mereu a trebuit să constat „confuzia” dintre uriaşa cultură a Gemaniei şi politica acesteia. Mereu a trebuit să caut răspunsuri: de ce altă măsură faţă de Rusia? Şi am găsit un posibil răspuns: dincolo de locul geopolitic şi minoritatea prezentă, favorabile net Germaniei, în numărul de necomparat al elitelor şcolite prin mediile academice.
    PPS. Chiar nu s-a observat că mai nimic nu se schimbă, în urma alegerilor, fie că se schimbă, fie că nu spectrul politic în marile capitale, în politica faţă de România a acestora? Ba aş spune că dacă alegerile din România le asigură o Putere confortabilă – aşa cum au fost toate alegerile din ultimii aproape trei ani – doar retorica se mai schimbă, dar nu şi măsurile concrete în favoarea României.

  25. Tot ce se intampla azi in Romania evidentiaza miezul uman al deciziilor cancelarului Merkel, al preciziei abordarii decidentului si, nu in ultimul rand, al slugarniciei presedintelui roman, in rest vorbim de vesnica prostie romaneasca.

  26. „Germania a devenit ţara reprezentativă ……Cine cunoaşte Germania şi Europa de azi nu poate să nu adere la evaluare.”
    MNT: Păi tocmai pentru că măcar un pic cunosc Germania şi Europa de astăzi nu-mi place de loc, dar de loc ce a ajuns sub lidershipul transparent sau mai ascuns german.
    „Este clar, de asemenea, că la creştini-democraţi este nevoie de o adâncire a analizei şi de soluţii noi pentru a depăşi impresia că se repetă”
    MNT: Nu zău asta să fie singura problemă a neoliberalilor că se repetă? Sau tragica polarizare pe care au provocat-o şi nu mă refer doar la polarizarea economico-financiară.
    „Mi se pare că social-democraţii au de partea lor în Germania cele mai temeinice analize ale actualei societăţi moderne, marcată de globalizare şi digitalizare, dar nu izbutesc să le convertească în politici atrăgătoare”
    MNT: Aşa este, dar fără a răspunde la întrebarea de ce (?) este o retorică absolut inutilă. Oare mai este lăsată social-democraţia adevărată (mai există?!), cea nepervertită la neoliberalismul căii unice să pună în practică orice?
    „Iar acele curente care ies din schema deja clasică, cum sunt AfD sau alţii, nu oferă încredere suficientă.”
    MNT: Slavă Domnului că AfD nu oferă încredere!

  27. „O ţară ca România ar proceda cu cap învăţând din felul curat, necorupt în care se fac alegeri în Germania”
    MNT: Sigur, sigur????
    03.04.2015: dw.com: „Un titan contestat: Helmut Kohl a împlinit 85 de ani”: [……Ieşire amară din scenă….Ce mijloace a permis Kohl, printre altele, pentru a-şi impune politica s-a aflat abia după ieşirea sa din scenă: a primit cel puţin 2,1 milioane de euro din donaşii secrete în perioada 1993-1998. Dacă aceşti bani au cumpărat decizii politice nu se ştie iar Kohl s-a declarat indignat de aceste presupuneri. Nu a dat publicităţii până astăzi numele donatorilor, o chestiune de onoare, în opinia sa…..]
    „O întrebare dificilă se discută deja internaţional: continuă revenirea Germaniei cu ascensiunea ei între supraputeri? Este greu de răspuns exact. Dar, aşa cum arată lumea de astăzi – cu nevoia perceptibilă de schimbare – consider că ascensiunea Germaniei va continua, chiar dacă acea urcare nu este ambiţie.”
    MNT: Nu este ambiţie???? Această afirmaţie este sinonimă locului comun despre „naivul cetăţean al SUA care exportă democraţie şi stat de drept” cu orice mijloace. De la Războaiele uitate ale Yugoslaviei, la impunerea monedei unice (01.01.1999-01.01.2002) şi apoi politica austerităţii bugetare (Tratatul de Stabilitatea fiscală 2012 etc.) etc. etc. totul denotă ambiţie.

  28. @pontifaunir:nu am înțeles, este o constatare sau o întrebare.
    Ca să-ti răspund totuși: nu, nu sunt sadici, nouă ne place. Restul este despre bani. Simplu.

  29. Franta, condusa de dreapta sau de stanga, si-a permis sa sustina atat Declaratia universala a drepturilor omului cat si dreptul sau asupra coloniilor imperiale.
    Mutatis mutandis, Germania face acelasi lucru fata de Republica Securista Romania.
    Nimic nu este nou sub soare…

  30. Domnule profesor Marga, daca poporul roman nu vor uita in veci Dictatul de la Viena, nu pot uita nici rolul Cancelarului Bismark in reunirea Dobrogei la Patria Mama la Congresul de la Berlin sau construirea Podului de la Cernavoda. Si totusi de ce Hitler a aprobat o asemenea crima fata de Regatul Romaniei ?!. Unii spun ca si atunci „functiona” in „sferele inalte germane” un grup politic de influenta care sustin oculta revansarda maghiara, privitoare la Ardeal. Asta si explica acceptarea neconditionata a tutelei americane, dupa disparitia URSS. In rest, domnule Marga, Germania cu Germania, Romania cu Romania, de care va spun in cunostinta de cauza ca in ciuda tutror nenorocirilor intamplate are un potential economic de dezvoltare urias. Intrebati-o pe doamna Merkel, prietena dumneavoasatra, ramasa uimita de ce a vazut de sus din avion in ultima ei vizita in Romania. Sper ca veniti prin Bucuresti si ati vazut uriasa aglomerare urbana metropolitana a Bucurestiului cu „imprejurimile Ploesti, Pitesti si pana la Dunarea cea Mare, care intrec in bogatie, frumusete si potential de viitor, zece Transilvanii?! Mai trebuie o centura ocolitoare si inelul rutier de la Domnesti si mai vorbim…?! Dar nu cu alde mucusor, closette, plavan, etc. nicio speranta…?!

  31. Doar schimbare de cadre in Germania la fel ca in Frante, alte marionete, aceeasi ideologie; Germania este cea mai corupta tara din univers. acum au si un nou membru in armata lor distrugere a suveranitatii popoarelor, pe caporal Klawnus Satanis!

  32. A fost surprins vreodată domnul Traian Băsescu, sau domnul președinte Klaus Iohannis într-o asemenea atitudine, copleșit de gânduri și adunat de spate de răspunderea care-i apasă pe umeri precum doamna cancelar Angela Merkel? Doamna Bundeskanzlerin Merkel singură și abătută? Unde sunt adulatorii din priviri, cuvinte și plecăciuni? Domnul T Băsescu cu o privire care fuge preocupat în cei 10 ani de mandat de procopsire a lui și a fetelor poate fi închipuit fără spate cu Monica Macovei, Cristian Ghinea, Sever Voinescu, Cristian Preda? Domnul Iohannis preocupat de îmbogățire tot prin acțiuni dubioase mare, simplu, primitiv, cu aerul de pe pârtie: Atențiune vine EU! apare fără starostele Ludovic Orban și supusul Rareș Bogdan strigând osanale? Din păcate răutatea celor ce ne batjocoreau înainte de 1989 cu Fiecare popor are conducătorii care-i merită se adeverește.
    Cât despre dezbaterile de idei și programe pe care le vor genera alegerile din Germania, chit că și la ei verzii, tot mai pe val, nu prea au o doctrină la nivel de stat, pentru noi românii prin prisma alegerii președintelui Iohannis și al desfășurării ultimelor alegeri parlamentare sunt o “întâlnire de gradul trei”.

  33. Scuze dle Marga, Angela Merkel Mutti a facut ceea ce a facut pentru Germania pentru ca altfel Germania unita isi aducea aminte ca ea este o nemtoaica din RDG, o fosta comunista devenita o occidentala cu idei democrate.Mutti a stiut cum sa faca o cariera politica de succes.Fraierii nostri au renegat Russia, direct sau indirect,Mutii din scaunul ei de la Bruxelles a tacut si a continuat cultivarea relatiilor.Va candida si nemtii o vor alege.Sa vina si al shpe val Covid, Cancelarul Mutii va da relaaxari poporului ei ca si pana acum.Singura tara UE unde esti bagat in carantina fara ajutor social din partea statului suntem sigur noi.Campioni la imprumuturi pentru care alesii partidului Citu si succesorul lui nu dau socoteala poporului.

  34. 1. Germania are o lege fundamentala(Constituie),,Grundgesetz fûr die Bundesrepublik Deutschland(G.G.) din 8mai 1949,mai inatai pentru landurile din vest,apoi dupa reunificarea tarii in 3 octombrie 1990, pentru intreaga Germanie.
    2.Prin Tratatul de la Moscova din 12 septembrie 1990 , Franta, Marea Britanie SUA si fosta URSS accepta reunificarea Germaniei. Tratatul, cunoscut si sub numele de ,,tratat purtand regulamentul definitiv privind Germania” ,fixeaza printr-un preambul si zece articole statutul international al Germaniei. Astfel,dupa capitularea din 7-8 mai 1945,Germania ,prin tratatul de la Moscova din 1990 devine stat independend si suveran precum celelalte state.
    Opiniile dlui Calin ii apartin, istoria ne spune ca Germania este stat independent.

  35. … si totusi, dl Marga afiseaza o destul de evidenta tenta de filogermanism de tip teuton! O fi bine, o fi rau!!

  36. E vorba de filocominternism teutono-bolsevic de Padurea Faget! Trebuie sa posezi un tupeu ordin ar sa-i ridici osanale unei
    rasputiniste infame, cum fac unii forumisti ai Securitatii duplicitari, il blasfemiaza pe slugoiul Kapo legendat mioritic si o idolatrizeaza pe stapana la fel de infamei forme Secu-ie de viata!!!

  37. Pentru Daniela: “În spatele guvernului la vedere tronează un guvern invizibil care nu este credincios poporului şi nici răspunzător faţă de popor.
    A distruge acest guvern invizibil, alianţă fără Dumnezeu între afaceri corupte şi politică mârşavă, este datoria şefului statului.”
    Theodor Roosvelt
    La noi, ”șeful-președinte” ține de șase…

  38. Tovarășe Charlie, toverășe George, v-ați uitat, totuși, în oglindă? Să vă vedeți înainte de a discuta despre două personalități – autorul articolului, profesorul Marga, și cei despre care scrie, inclusiv Angela Merkel. Poți să ai părere, dar ați contrazis cu ceva ce se spune în articol? Nicidecum!
    Poți să ai o părere politică, dar bunul simț îți cere să te compari atunci când vorbești. Aveți voi ceva comparabil? Ați dat ceva? Să știm și noi. Unde vă sunt cărțile? Unde vă sunt activitățile care au făcut istorie?
    Stimați tovarăși Charlie și George, sunteți departe prin bălării și nu pricepeți decât prostul gust.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.