Anexarea, la Adunarea Generală a ONU – Cum s-a votat!

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a condamnat, miercuri seară, anexarea „ilegală” de către Rusia a regiunilor din sud-estul Ucrainei, dar China şi India s-au abţinut de la vot, Beijingul argumentând că acţiunea, care nu are caracter juridic obligatoriu, nu facilitează soluţionarea conflictului.

Proiectul de rezoluţie care condamnă „tentativele ilegale de anexare” de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie a fost adoptat în Adunarea Generală a Naţiunilor Unite cu 143 de voturi pentru (din totalul de 193), cinci voturi împotrivă şi 35 de abţineri. Rezoluţia reafirmă susţinerea ONU pentru suveranitatea Ucrainei în frontierele recunoscute internaţional.

Împotriva rezoluţiei au votat Rusia, Siria, Nicaragua, Coreea de Nord şi Belarus. Rusia a blocat prin veto acelaşi text în Consiliul de Securitate ONU. Spre deosebire de rezoluţiile Consiliului de Securitate, care au caracter juridic obligatoriu în privinţa aplicării, deciziile Adunării Generale au rol de recomandări şi o valoare simbolică.

Printre naţiunile care s-au abţinut de la vot figurează China, India, Pakistan şi Africa de Sud, conform cotidianului Le Monde.

„Este extraordinar”, a reacţionat ambasadorul ucrainean la ONU, Sergiy Kyslytsya, în timp ce reprezentantul SUA, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că rezultatul votului arată că Rusia nu poate intimida lumea. „Astăzi este Rusia care invadează Ucraina, dar mâine poate fi altă naţiune al cărei teritoriu să fie încălcat. Oricine poate urma. La ce să ne aşteptăm de la acest for?”, declarase Linda Thomas-Greenfield înaintea votului din Adunarea Generală ONU.

Adjunctul ambasadorului Chinei, Geng Shuang, a argumentat că votul nu este util. „Orice acţiune a Adunării Generale trebuie să conducă la reducerea tensiunilor, la reluarea rapidă a dialogului şi la promovarea unei soluţii politice la această criză”, a argumentat Geng Shuang, conform agenţiei Reuters.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat că rezoluţia este „politizată şi în mod evident provocatoare”, avertizând că „ar putea distruge toate eforturile în favoarea unei soluţii diplomatice”.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat formal, la sfârşitul lunii septembrie, anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson, situate în sud-estul Ucrainei. Statele Unite, Uniunea Europeană, NATO şi Grupul G7 au condamnat ferm acţiunea Rusiei şi nu recunosc anexarea regiunilor ucrainene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

13 Comentarii

  1. Linda Thomson :”Astazi este Rusia care invadeaza Ucraina,dar maine poate fi o alta natiune un al carei teritoriu sa fie incalcat….”.Cata demagogie !Dar cand SUA si aliatii au invadat Irakul,Libia ,Afganistanul(sa nu mai vorbim de Vietnam )etc si au bombardat Jugoslavia acolo ce-a fost.

  2. Practic este o victorie pentru Rusia. BRICS-ul merge inainte si in mod cert alte tari bogate i se vor alatura. Doar viitoarele alegeri din Brazilia si Turcia au determinat actualele conduceri sa voteze pentru.Confidential Putin a fost informat anterior.

  3. Ce dracu de soluție diplomatică mai poate fi in afară de bătutul cu pumnul în masă? Mă rog, dacă asta e diplomație așa să-i zicem.

  4. Ăștia plătiți din presă NATO cu Macron cu tot Occidentul nu au fost in stare să bată Syria (ajutată de Russia) și voi vă imaginați că bate RUSSIA ? Cât de prost să fi să te uiți in gura lui Radu Tudor ????? Mi-ar fi rușine ….. să am jobul ăsta … mâncați rahat la comandă …… sunteți vai morții voștrii

  5. Tovarasa Linda Thomas-Greenfield se teme ca MAINE ar putea fi invadate alte teritorii, dar IERI, CAND ALTE TERITORII CHIAR ERAU INVADATE, nu doar ar fi putut fi invadate, DE CE APLAUDA?!? Omenirea a ajuns la un asemenea nivel de PERFIDIE incat, in curand, oamenii se vor auto-minti singuri.

  6. Exista legi si reguli internationale care devin „ilegale” numai cand vrea #lumea#libera (adica America). Cand America incalca aceste legi, atunci totul este „legal” ?
    Rusia ne poate scapa de diktatura americana.
    Slava Z !

  7. Astept rezolutia ONU privind condamnarea (macar declarativa) a SUA si UE pentru interventia militara brutala si omorarea a sute de mii de civili in Siria, Irak, Afganistan, Yugoslavia, si pentru sponsorizarea loviturilor de stat (Venezuela, Ucraina, America Centrala, etc)
    Slava Z !

  8. onu asta mic are sediul în SUA.e normal sa se voteze conform presiunilor sua.europa e demult sub talpa americană celorlați le este frica de consecințe ca doar se stie cate războaie și tragedii au lăsat americanii dupa ei.nimic bun nu au făcut, ca și la noi. Saracie si corupție.

  9. Sky Zoo Free Nikul „Lachi” e o BEST ie humoroid-tomlina scapata ca toate celelalte clone securist-rasputinoide
    din Bala Muk-ul astral!!! Cat de tamp poti sa fii sa compari anexarea Crimeei si a teritoriilor unde Rasputin a organizat miscari separatiste provocand razboi civil si anexandu-le ca „republici sovietice” cu interventiile ONU/SUA/NATO in tari TERORISTE FARA A LE ANEXA? Cine a invins in Vietnam BOLSEVIZANDU-L dupa ce a organizat miscarea terorista Vietkong pt ca prin razboi civil sa fie decimat poporul vietnamez si elitele sale pt a nu mai fi necesare LAGARE DE EXTERMINARE precum in URSS, Romania, Bulgaria, Ungaria, Polonia etc?

  10. Charlie Dugheana, purtatorul de vorbe a redactiei, e beat manga de la ora 11 dimineata.

  11. Pe rusi ii doare-n pix de ” re4zolutiile ” ONU. Insa aritmetica lor lasa mult de dorit ! 193 voturi din care 143 pentru rezolutie, deci ramin 50 voturi care nu sunt in favoarea ” rezolutiei „! 5 voturi impotriva si 35 abtineri fac 40 voturi. Unde sunt 10 voturi? Le-a mincat mascariciul??

  12. Dacă ne uităm mai bine ,prin abțineri și împotrivă,mai mult de jumătatea populației planetei sunt cu rușii ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.