Angajați din TVR, bolnavi de cancer, chemați la muncă

Plângeri pe bandă rulantă ca într-o emisiune cu mai multe ediții la TVR. După Ionuț Cristache și sindicatul MediaSind, producătorul Răzvan Butaru o acuză pe directoarea interimară că a scos din telemuncă angajați bolnavi de cancer dar și că situația cazurilor de COVID este ținută secretă fiindcă nu există nici un plan pentru preîntâmpinarea apariției focarelor de covid in TVR.

 „TVR se află într-o situație tristă, rodul unei scamatorii grotești. Prelungirea cu încă 30 de zile a mandatului actualului director general interimar nu face decât să întârzie intrarea în normalitate a televiziunii publice”, afirmă producătorul. „Acest document va fi transmis Comisiilor de cultură și Comisiilor de Abuz, Birourilor Permanente din Parlamentul României, Președinției, Guvernului României și alte instituții abilitate ale statului român“, susține producătorul care scrie:

„Numele meu este Răzvan Butaru, sunt producător de emisiuni de televiziune la TVR1. Am o experiență jurnalistică de 28 de ani, dintre care 25 de ani de televiziune. O experiență reală, nu închipuită, în așa fel încât am învățat de la bun început ce caută un producător la filmările de teren, sau mai ales cu ce se ocupă un director de imagine. Unii știu că directorul e director și trebuie să stea la birou. Din păcate ajung în poziții importante în TVR, ca de exemplu director general interimar.
În toată cariera mea am fost răsplătit cu premii naționale pentru toate genurile publicistice de televiziune și cu nominalizări internaționale și, prin mine, televiziunea națională.

În anul în care un alt vremelnic diriguitor al televiziunii naționale căuta să mă elimine din peisajul TVR, luam toate premiile posibile, pentru emisiuni realizate, pentru documentar, pentru interviu, pentru investigație. Am luat premiile UCIN, CRP, APTR, UZPR, UARF. Am fost recunoscut profesional de toate uniunile de creație din România. Anul trecut, împreună cu Cornel Mihalache, am fost nominalizat la premiile UCIN pentru serialul de documentar de televiziune Decembrie roșu, 18 episoade despre revoluția română, iar cu un an în urmă luam premiul UCIN pentru documentar de televiziune. Sunt producătorul emisiunii de publicistică DOSAR ROMÂNIA, de 8 ani de zile, emisiune care a obținut, prin producțiile colegilor mei din echipă, premii naționale și internaționale(UCIN sau CIRCOM).
Astăzi, mă găsesc în situația de a trage un semnal de alarmă în calitate de avertizor public.
TVR se află într-o situație tristă, rodul unei scamatorii grotești. Prelungirea cu încă 30 de zile a mandatului actualului director general interimar nu face decât să întârzie intrarea în normalitate a televiziunii publice.
De cinci luni de zile TVR are în vârf impostura. Actualul Director General Interimar, Ramona Săseanu, un reporter fără nici un fel de calități manageriale(o demonstrează faptele și deciziile luate în cele cinci luni de mandat), care întreabă revoltat Comitetul Director al TVR ce caută directorul de imagine, sau producătorul emisiunii pe teren, în deplasare, se joacă cu cea mai mare televiziune din România, punând-o în situația jenantă de a începe noua grilă de toamnă, la 4 octombrie cu reluări la TVR1, principalul canal al televiziunii publice. Acest lucru este inadmisibil pe bani publici.

De ce ne aflăm în această situație?

1. Pentru simplu motiv că doamna Ramona Săseanu, din postura de director general interimar este mult mai preocupată de pagina personală de facebook, decât de a cunoaște care sunt capacitățile instituției pe care a avut norocul să ajungă să o conducă. Poate primul lucru pe care îl faci când ajungi în fruntea unei instituții precum TVR este să cauți să afli care sunt resursele umane, tehnice și materiale pentru a putea elaboara planuri coerente și realiste. În schimb, doamna Săseanu a preferat să ceară ștatele de plată ale tuturor angajaților, cu care umblă în desagă peste tot.

2. Actualul director general interimar a aprobat grilele de toamnă ale TVR cu doar două săptămâni înainte de data de 4 octombrie 2021, blocând producția o vară întreagă. Motivația: nu sunt bani, așteptăm rectificarea bugetară, în condițiile în care, în conturile TVR sunt peste 40 milioane lei, venituri proprii.
Faptul că a aprobat cu o atât de mare întârziere grila de toamnă și că vrea să se intre cu premiere în două săptămâni, arată gravele carențe de cunoștințe de producție elementară, într-o televiziune, a celei ce astăzi răspunde de destinele TVR. Spre exemplu, la TVR1 a existat soluția începerii, cu o lună înaintea aprobării grilei, a producției de portofoliu a câtorva emisiuni consacrate, precum Dosar România, Creativ, Exclusiv în România etc. Doamna Ramona Săseanu a refuzat propunerea venită de la canal, fără nici o justificare, deși producția urma să fie realizată din restul de fonduri alocate TVR1 la acea dată(nimeni nu știa că TVR are peste 40 milioane lei în conturi).

3. Deficitul de personal tehnic. Spre exemplu, prin plecări succesive, TVR se află în situația de a nu avea editori de imagine care să susțină toată producția celor 4 canale. Faptul că nu a fost pornită producția de televiziune din timpul verii, ne pune în situația de a încerca ca toți să plecăm la filmare, în același timp, în condițiile în care nu sunt atâtea echipe care să deservească toate filmările, din momentul în care grila de toamnă a fost aprobată, în comitetul director din 17 septembrie.

Ca să se înțeleagă mai clar în ce situație ne găsim din cauza gestionării lamentabile a TVR, de către actualul director general interimar, dau exemplu emisiunii pe care o produc pentru TVR1, DOSAR ROMÂNIA. Am obținut prima filmare în data de 7 octombrie, o deplasare de o săptămână, emisiunea având premiera pe data de 10 octombrie! Vă dau alt exemplu: noua producție la TVR1, „Doctor Chioțea”, emisiunea dorită foarte mult de doamna Ramona Săseanu, va intra în grilă poate începând cu data de 11 octombrie și nu 4 octombrie. Exemplele pot continua.

O altă problemă gravă cu care se confruntă televiziunea publică sunt cazurile de covid în instituție. Situația este ținută secretă, nu există, până în prezent nici un plan pentru preîntâmpinarea apariției focarelor de covid in TVR. Aflăm pe holuri că în anumite locații din televiziune au fost depistate cazuri de covid. Nu se fac testări printre angajații care nu au intrat în regim de telemuncă, nici invitaților la emisiuni. Spre exemplu, la știri, colegii noștri se confruntă cu un deficit de corp redacțional, astfel că, dacă ar apărea un focar de infecție în departament, practic am fi în situația de a risca blocarea activității.

Nu mai vorbesc că până de curând au fost chemați din telemuncă colegi care puteau să își desfășoare activitatea de acasă și care au diferite suferințe medicale grave, ca de exemplu boli oncologice. Avem 52 de colegi cu boli oncologice care au fost obligați să iasă din telemuncă, printr-o decizie a directorului general interimar, încălcându-se prevederile legii 55/2020, art. 17.
Pe durata stării de alertă, angajatorii dispun munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activității permite, cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.”

Doamna Ramona Săseanu, în calitate de Director General Interimar al TVR, în loc să permită lucru pe portofoliu în vară, când incidența de infectare Covid era foarte mică, deși se prevestea un al patrulea val, a preferat să dea drumul la producție abia acum, când suntem obligați, în plin val de infectare exponențială cu Covid, să ne înghesuim pentru a reuși să intrăm pe post și pune astfel în pericol sănătatea și chiar viața angajaților. Situația Covid este pur și simplu scăpată de sub control în TVR pentru că nu are nici un plan și, deși a fost avertizată de Comitetul Director în repetate rânduri că trebuie luate măsuri, inclusiv de directorii de la Studiourile Teritoriale, care au trimis hârtii în sensul asta, dna Director General Interimar nu a luat nici o masură, decat după ce incidența de infectare crescuse deja alarmant. A întârziat nepermis de mult cu munca la domiciliu. La Timișoara și la Cluj trecuse incidența de 3/1000, când a fost trimisă hârtie către Comitetul Director de la Studiourile Teritoriale din Timisoara să se permită telemunca, dar cu toate acestea a mai întârziat cu decizia timp de câteva zile.

Mai mult decât atât, actualul Director General Interimar, refuză să rezolve problema cabinetului medical, încheierea unui contract de încheiere cu medicii ce îl deservesc, punând în pericol 2000 de salariați de a nu a avea posibilitatea unei intervenții imediate în situația unei urgențe. Avem mulți colegi cu probleme medicale, hipertensivi și nu o dată au fost situații în care a fost nevoie de consultații medicale imediate. Practic, de la 1 Ianuarie 2022, la București, TVR nu va mai avea cabinet medical.

Refuzul de a da drumul cât mai repede la producție, incapacitatea de a înțelege cum se realizează producția de televiziune, incapacitatea de a întreba, dacă nu știi(nu e o rușine), dezinteresul față de posibilitățile reale ale TVR pentru a produce emisiuni, demonstrează că actualul Director General Interimar se află la locul nepotrivit, într-un moment nepotrivit. Din păcate, pentru această instituție, cu un Director General Interimar interesat doar cum să își prezerve postul cu orice preț, suntem într-o situație aproape imposibilă. Totuși producția de televiziune poate avea rezultate magice, dar nu este rezultatul unor vrăjitorii, nu poți face hocus-pocus și e gata emisiunea nouă, fie bună, fie rea.

În calitate de avertizor public, consider vitală declanșarea cât mai rapidă a procedurii de desemnare a unui nou consiliu de administrație al TVR și îndepărtarea actualului director general interimar care a demonstrat în cele cinci luni de când se află la conducerea televiziunii publice, nu numai o incapacitate managerială, dar și faptul că nu deține cunoștințe elementare în ceea ce privește procesul de producție a unei simple emisiuni. Faptul că nu știe că directorul de imagine filmează și de aceea este pe teren și cu ce se ocupă producătorul unei emisiuni, într-o echipă de televiziune, arată clar cine este azi în fruntea televiziunii publice și că aceasă situație trebuie să înceteze cât mai repede, prin desemnarea unui adevărat manager.

Partidele parlamentare și cei ce își trimit reprezentanții în Consiliul de Administrație să nu condamne TVR să fie supusă în continuare acestei conduceri rușinoase.

30.09.2021
Răzvan Butaru,
producător Dosar România“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

12 Comentarii

  1. Alte gogosi, pe nemestecate!S-a intins prostocratia, ca o pata de petrol..

  2. Când politicienii și oficialii guvernamentali se răsfață cu infracțiuni cum ar fi trădarea, crimele în masă sau pedofilia, este întotdeauna pus în aplicare scenariul „țapului ispășitor” inocent pentru a prelua vina. Acesta primește o „pregătire și un tratament” mult mai dur decât dușul cerebral psihotronic livrat prin intermediul ecranelor de televiziune. Deși 1/25 secunda este mult prea rapidă pentru ca creierul conștient să o înregistreze, subconștientul o vede foarte bine, ceea ce înseamnă că mesajul reformator mental ocolește complet sistemul normal de filtrare a conținutului. De exemplu, percepția noastră conștientă ne spune că Iohanis este un idiot incompetent, dar subconștientul subversiv indus subminează această realitate dură, cu un Klaus modern și adorabil, acceptat subliminal pentru care te simți „obligat” să votezi.

  3. TVR , trebuie inchisa . Forever , and ever again .
    Pt razvan butnaru . Daca nu-ti convine , mergi la geam si fa ceea ce au facut si colegii tai . „zboara puiule ,zboara”

  4. Doar traim sub dictatura abuzurilor macabre pe care romanasii au reales-o cu drag,dar care o sa le distruga viata pas cu pas si rand pe rand pana au sa se tereasca la realitate toti din cei care mai scapa cu viatza,insa vor veni alte garnituri de neispraviti,din generatia urmatoare care acum doar se joaca pe calculator si pe care ii intretin cu papa bun parintii care doar ei se lupta cu realitatea,si care tineri naivi si ignoranti au sa voteze continuarea dezmatzului si tot asa la infinit cu alte generatii,ca se pare ca la noi,majoritar,prostia se transmite genetic mai mult ca la alte popoare.

  5. ba ca voi tatarii de ilfov si teleorman numa cladiri solide cu peste 20 de etaje aveti.

  6. Avertizor public?.
    Domnul respectiv a așteptat fix 30 de zile înainte de a expira …ce tot spune el acolo.
    Păi ori ești avertizor, ori ești când îți convine?!
    A, domnul e platit foarte bine pentru a fi „avertizor public”?! Și mai ales de cine?!??

  7. TVR nu e televiziune publică. Pentru că dacă ar fi fost publică prindeam semnalul cu o furculiță pe post de antenă in mijlocul orașului unde locuiesc. Ce public e asta frate dacă trebuie să-ți faci contract cu vreun „mare furnizor de minciuni televizate” pentru a prinde semnalul televiziunii publice? TVR digital e un proiect eșuat. Bani publici pierduți. Inchideti-va! Pentru mine, cât timp nu va „prind” cu furculița, nu existați.

  8. Cum să nu ai acces în spații închise decât vaccinat.
    Dacă nu sunt vaccinat nu intru sa-mi cumpăr nici pâine, lapte ceva de mâncare.
    Murim de foame ?
    Ce asasini avem în tara asta ?

  9. Televiziunea Română un Pisoar Politic acum PNL …maine mai vedem

  10. E bine in regimul da dreapta, bolnavii de cancer nu sunt tratati si mor cu sutele de mii acasa in schimb oamenii sanatosi „asimptomatici” sunt luati cu izoleta si internati fortat in spitale.

  11. E o fractura logica în spusele acestui ins. Dacă sunt bolnavi cu afecțiuni oncologice nu pot fi în telemunca. Ori sunt în concediu medical, care la astfel de afecțiuni poate fi de 18 luni, ori nu mai sunt bolnavi, fiind declarați vindecati. Din păcate va spun din experiență. După 18 luni, dacă nu te vindeci, ori ieși în pensie de boala în urma afecțiunilor, ori nu te mai cheamă nimeni la serviciu, pentru ca nu mai are pe cine. Mizerabil insul asta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.