Animația societății captive

Există un ton cvasigeneral de poziționare brutală în viața publică, în special în politică, de a reduce realmente la tăcere tot ce nu convine, subminând logica. Acesta se multiplică până în ultimele bordeie și vile de lux, ajungând mod de viață. Epoca Băsescu, garantul acestui derapaj, în care instituții de forță au vegheat la stabilitatea piramidală, nu avea cum să apună, știut fiind că modelele implementate astfel rămân puternic amprentate în mentalul colectiv drept repere relaționale în absența eliminării lor pe cale administrativ-juridică. Încălcând Constituția, spiritul democratic, minimele standarde și anihilând practic instituțiile, animația mafiot-politică s-a transformat în esența dezbaterii publice. În absența ei, nimic nu poate fi „clarificat“, de la calamități la banale schimburi de replici. Pozițiile justițiare se aliniază unor criterii pe care, în fapt, le incriminează. Acest conflict de uzură, lipsit de clarificările pe care le-ar impune prezența părților, depășește orice posibilă ameliorare. Vulnerabilitățile justiției noastre și ale întregului sistem acordă indirect clasei politice o poziționare de a lua în calcul o justiție proprie. Ajunsă dincolo de capătul a ceea ce s-a numit fraudulos democrație, clasa politică vrea o putere de tip anarhic, în care interesul public să nu mai existe nici măcar cu numele. Toate părțile implicate în asemenea tensiune se descalifică prin lipsa unui arbitru. Nici societatea, nici justiția nu mai reprezintă mare lucru pentru gangsterismul politic. Presupusa libertate care ar trebui regăsită la orice nivel, ca fapt al identității asumate, a fost împachetată ca un cadou pentru clasa politică, făcut de toată subterana postcomunistă. Rezultat al victoriei gloanțelor care au secerat mii de vieți, cu greu mai poate fi pus în discuție pentru o altă proporție și condiționare, în condițiile legislative actuale.

Evidența lucrurilor și inventarul lor se succed asemenea unui generic nesfârșit în viețile românilor. Riscul de-a suporta acest absurd al deformării statului, drept culpă a societății, este o realitate imposibil de clintit, cu adevărurile ei de serviciu. Captivitatea își pune deja amprenta mâinii sale neiertătoare pe orice formă de liberalizare care ar intra în discuție. Motivațiile barbariei actuale sunt nenumărate, omologate drept principii ale dreptului. Tocmai asta a lăsat în urmă comunismul, ceva care îl face foarte actualizat: relativizarea tuturor principiilor.

Politicienii din principalele partide au la dispoziție drept criterii ideologice simple tehnici de supraviețuire care s-au dovedit imbatabile. Judecându-se unii pe alții, pe un suport socio-juridic care permite acest fapt, deseori, lucrurile se tranșează ca în justiție. Societatea paralelă, amplu hașurată, nu are cum să fie beneficiarul justiției în plan personal sau colectiv. Deciziile politice incorecte, fățiș abuzive, surclasează orice instanță pe criteriile aberante, credibile, că aceasta nu se poate pronunța în viața politică, spre aplicarea legii. Legile din România permit multe, Constituția, la fel. Dacă vrem schimbare, atunci numai modernizarea legilor o pot întruchipa drept unică soluție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Ioan Vieru 1335 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Zicerea asta a domnului Ioan Vieru: ”Daca vrem schimbare …”, pai in tara asta unde avem parte de ticalosii in ultiml secol din partea unora din afara tarii, ”schimbare” a insemnat jefuirea tarii, stalinism, asasinare ELITELOR ROMANESTI, iar acum bajocura asta de democratie originala in sos slinos de capitalism de cumetrie montate in locul tovarasiei, in fapt tot jaf prin mega hotii si mega banditisme economice in ultimii 29 de ani din care cauza putem sa disparem si ca stat national unitar datorita ruinei: economice, politice, sociale, in care baltim azi ! Dumnezeu sa ne dea minte sa putem depasi starea asta de balamuc nou in care suntem tinuti de interesele: rusilor, americanilor si a acoliilor lor in coltul asta de Lume cam prost facuta … !

  2. Zicerea asta a domnului Ioan Vieru: ”Daca vrem schimbare …”, pai in tara asta unde avem parte de ticalosii in ultimul secol din partea unora din afara tarii, ”schimbare” a insemnat jefuirea tarii, stalinism, asasinare ELITELOR ROMANESTI, iar acum bajocura asta de democratie originala in sos slinos de capitalism de cumetrie, montate in locul tovarasiei, in fapt tot jaf prin mega hotii si mega banditisme economice in ultimii 29 de ani din care cauza putem sa disparem si ca stat national unitar datorita ruinei: economice, politice, sociale, in care baltim azi ! Dumnezeu sa ne dea minte sa putem depasi starea asta de balamuc nou in care suntem tinuti de interesele: rusilor, americanilor si a acolitilor lor in coltul asta de Lume cam prost facuta … !

  3. ” Gangsterism politic ” , o formula care defineste correct clasa politica . D.le Vieru , aceasta clasa politica nu va accepta niciodata ” modernizarea legilor ” pt. ca ar insemna disparitia chiar a ei …priviti ce se intimpla cu ” Legea interzicerii persoanelor condamnate penal , de a ocupa o functie publica ” …pur si simplu dispare ! Priviti halucinantele legi ale pensiilor special , care curg pe banda rulanta … Politicul deci !

  4. „Nu numai legile ordinare e stringent necesar sa fie, toate, schimbate,ci trebuie pornit prin SCHIMBAREA CONSTITUTIEI impuse de CRIMINALI IMPOTRIVA UMANITATII!!Constitutia actuala nu prevede mecanismele de sanctionare a incalcarii prevederilor sale,mai mult,permite interpretari infractionale grave care au condus la haosul politic dirijat, actual! Exemplul de ieri este de notorietate! Confuzia intre termenii legislativi: „FACE” si „POATE”, primul IMPUNAND O OBLIGATIE!!! Compararea actelor de investire si demitere este absurda, chiar imbecila, caci una e sa POTI refuza o data o propunere si alta sa fii obligat sa declari demiterea decisa de organul competent!!
    Mai mult, simetria nu se sustine, pentru ca nu se poate refuza o data o destituire a cuiva in functie, in asteptarea
    UNEI NOI DECIZII DE DESTITUIRE A ACELEIASI PERSOANE, cand „simetric” ai fii obligat sa…FACI!

  5. Merci ca ne-ai lamurit de pozitie: justitia sa redevina un instrument de tortura in timp ce ne uitam la oameni cu lupa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.