Aniversarea a 160 de ani de la înființarea primei rafinării moderne

Ieri, la Ploiești, s-a desfășurat a cincea ediție a Aspen Energy Summit, organizat de Institutul Aspen România, în parteneriat cu Consiliul Județean Prahova, Primăria Ploiești, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești și Camera de Comerț și Industrie Prahova.

Invitați speciali în cadrul summit-ului au fost ambasadorul SUA la București, Hans Klemm și Vice-Președinte al Comisiei Europene, responsabil cu Uniunea Energetică, Maros Sefcovic. La eveniment au mai participat Teodor Meleșcanu – Ministrul Afacerilor Externe din România, Grațiela Gavrilescu – Viceprim-ministru și Ministru pentru Mediu, Andrian Candu – Președintele Parlamentului Republicii Moldova, dar și Toma Petcu – ministru pentru Energie, numeroși reprezentanți ai companiilor din domeniul energiilor, precum și reprezentanți ai mediului academic și experți, din România, Europa, Asia și SUA, în domeniul energiei.

Orașul Ploiești nu a fost ales întâmplător pentru a găzdui evenimentul, anul acesta marcând-se 160 de ani de la înființarea în oraș a primei rafinării moderne din lume. De alfel, aniversarea a reprezentat și tema principală a summit-ului.

Pe lângă aceasta, au mai avut loc dezbateri pe tema pieței de energie din România, discutându-se despre potențialul României de a deveni un hub regional care să lege Estul și Vestul Europei.

În cadrul conferinței s-a discutat despre oportunitățile existente de obținere a fondurilor necesare pentru valorificarea resurselor energetice primare ale României, inclusiv prin proiecte finanțate în format PPP și cu ajutorul fondurilor europene.

Ambasadorul SUA, Hans Klemm a declarat, citat de Mediafax, că „SUA susţin România în efortul de a contribui la securitatea energetică regională prin dezvoltarea de interconexiuni şi diversificarea tipurilor de combustibili şi resurse. Susţinem România şi Comisia Europeană în eforturile de a crea infrastructuri care să realizeze legături mai bune pentru furnizarea de gaze”.

Maros Sefcovic a declarat, în cadrul summitului Aspen, că speră ca România să devină exportator de energie. „Sunteţi bogaţi în resurse naturale şi cred că vă dezvoltaţi foarte rapid în ceea ce priveşte regenerabilele (n.r. – energiile ). Acum sunteţi parte din cea mai mare economie a acestei lumi, prin urmare sper să reuşesc să vă intrig puţin şi să deveniţi puţin mai activi pe acest pieţe, să vă dezvoltaţi şi mai mult bogăţia în energie, în producţia de energie şi să deveniţi exportatori de energie”, a declarat Maros Sefcovic, conform aceleiași surse.

Ministrul Energiei, Toma Petcu a declarat că România are “un potenţial imens” şi “îşi poate demonstra capacitatea de furnizor de securitate energetică în regiune”. ”Putem spune că ţara noastră a dat tonul mondial în industria extracţiei şi a prelucrării petrolului, impunându-se ca primul producător din lume în acest sector. (…) În opinia mea, astăzi nu este doar o ocazie de a sublinia tradiţia şi pionieratul României în acest domeniu, dar şi una în care putem privi în viitor, iar acest exerciţiu al proiecţiei în timp ne conduce către un rol al României la fel de important, acela de furnizor de securitate energetică în regiune, cu un potenţial imens de a ne întări această poziţie şi un interes pe măsură pentru politicienii de astăzi”, a declarat Toma Petcu.

Ideea organizării celei de-a cincea ediții a Aspen Energy Summit la Ploiești i-a aparținut Președintelui Aspen în România, Mircea Geoană. Scopul declarat al organizatorilor a fost acela de a „pune orașul din nou pe harta globală a energiei”. (G.Z.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.