Anticorupție cu înlocuitori: DNA și DIICOT sub conducere interimară

Într-o perioadă complicată, în care țara noastră este percepută ca una dintre cele mai corupte din Europa, DNA și DIICOT, două dintre cele mai importante instituții implicate în lupta contra acestui flagel, au ajuns să fie coordonate de șefi numiți interimar.

După demiterea Laurei Codruța Kovesi, șefia interimară a DNA a fost preluată de către procurorul Anca Jurma. În schimb, în ceea ce privește conducerea DIICOT situația este încă neclară: procurorul general Augustin Lazăr l-a numit interimar la conducerea instituției pe Daniel Horodniceanu, în timp ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, îl  susține pe procurorul Oliver Felix Bănilă

Șase luni pentru Jurma

Procurorul Anca Jurma a preluat ieri conducerea interimară a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Procesul de predare-primire a acestei funcții s-a făcut în prezența procurorului general al României, dar și a Laurei Codruța Kovesi. Spre deosebire de restul colegilor prezenți la eveniment, fosta șefă a DNA a refuzat să ia contact cu reprezentanții presei. Cu această ocazie, Augustin Lazăr a declarat, oficial: „După cum am anunțat public, doamna procuror Anca Jurma a fost delegată în funcția de procuror șef al DNA pe o perioadă de 6 luni. Cu această ocazie aș dori să reamintesc câteva din prioritățile Ministerului Public și ale DNA. Prima dintre ele este că în România, lupta anticorupție va continua cu fermitate. O a doua prioritate este cea că, aplicarea legislației anticorupție se va efectua în continuare în coformitate cu normele și standardele internaționale. În acest context, DNA va apela la resursele pe care le are, resursele umane de expertiză profesională, care au făcut din DNA una din direcțiile cunoscute la nivel internațional ca furnizoare de expertize în domeniu“. În continuarea discursului său, procurorul general a făcut un scurt portret profesional al celei desemnate să conducă, interimar,  Direcţia Naţională Anticorupţie: „Anca Jurma este persoana potrivită care ne indică nouă că DNA are resurse pe profilul necesar în momentul oportun pentru a le putea valorifica în continuare. Este un procuror cu experiență mare în Ministerul Public, multă pregătire profesională. Are o experiență în calitate de consilier, am apreciat că este persoana potrivită care să vină cu experiența potrivită în DNA. O persoană care se bucură de încredere pe plan intern și internațional este ceea ce ne trebuie în acest moment“.

La finalul alocuțiunii sale, Augustin Lazăr a avut și un cuvânt de apreciere pentru activitatea fostei șefe a DNA: „Aş dori să mulţumesc pentru activitatea desfăşurată în cadrul DNA, care s-a concretizat în rezultatele obţinute în aplicarea legislaţiei anticorupţie, doamnei Kovesi, care şi-a încheiat activitatea în această Direcţie şi care va lucra în continuare în Parchetul General, la Serviciul de îndrumare şi control. Este o tradiţie a Ministerului Public de a valorifica procurorii cu expertiză într-un anumit domeniu, după ce îşi încheie o misiune profesională, un mandat sau îşi încheie în alt mod mandatul, să revină şi expertiza lor să fie valorificată în Ministerul Public. Spre exemplu, pentru aplicarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, în contextul în care domnia sa a dus DNA în postura de furnizor de bune practici la nivel european“. Totodată, procurorul general a ținut să-i liniștească și pe restul angajaților din DNA dar și din Parchetul General: „Nu putem uita faptul că motivele revocării generează îngrijorare în rândul magistraților din Ministerul Public, o îngrijorare cu privire la statutul lor, cu privire la respectarea separației puterilor în stat. Cu toate acestea, procurorii Ministerului Public sunt profesioniști și își îndeplinesc rolul prevăzut în Constituție de a reprezenta intersele generale ale societății, de a apăra ordinea de drept, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.“

La preluarea funcției, și procurorul  Anca Jurca a avut un scurt discurs în cadrul căruia a inclus activitatea DNA în legislația internațională: „DNA este atât o parte a sistemului judiciar românesc, cât şi o autoritate naţională anticorupţie în sensul Convenţiei ONU împotriva corupţiei, prin urmare Direcţia are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea i-l conferă şi anume combaterea corupţiei la nivel înalt. În acest sens, DNA va trebui să rămână în continuare o instituţie puternică, independentă şi relevantă, atât timp cât România încă se confruntă cu fenomenul corupţiei. În ceea ce mă priveşte, mă voi strădui, pe cât îmi va sta în putinţă, să asigur un interimat echilibrat, să continuăm împreună cu colegii din DNA munca pe care această instituţie a început-o acum 15 ani. Acordăm o prioritate absolută respectării normelor procedurale, standardelor europene şi internaţionale şi drepturilor fundamentale ale cetăţeanului.

 

Materialul complet  poate fi citit în ziarul Cotidianul ediția digitală din 13 iulie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Următoarea etapă a activității ministrului TT , se impune a fi , scoaterea din sistem a celui mai obedient sinistru și toxic procuror șef pe care l-a avut Romănia vreo dată … ! Nici măcar fizionomia nu-l ajută , darămite precaritatea stării unicului neuron aflat în posesia tractoristului obosit fraudat și deposedat de periuță și pastă de dinți , în schimb , abonat la coafeza cu vopseluri … blond-spălăcite … !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.