Atenție, pericol pe străzi! Cod portocaliu de polei

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi dimineaţă, o atenţionare cod portocaliu de depuneri semnificative de polei, pentru opt judeţe din ţară, valabilă în următoarele ore.

Freezing rain sau „ploaie înghețată” este un fenomen meteo care se formează atunci când ploaia întâlnește o suprafață foarte rece și îngheață pe loc. Nu contează dacă vorbim despre metal sau asfalt. Tocmai de aceea, recomandarea este să fim foarte precauți în perioada următoare, dacă observăm apariția fenomenului. Vorbim mai ales despre șoferi, dar și pietonii trebuie să fie precauți, ca să nu se aleagă cu fracturi și entorse.

Judeţele vizate de atenţionare sunt Ialomiţa, Prahova, Brăila, Buzău, Ilfov, Vrancea, Galaţi şi Călăraşi, iar atenţionarea expiră la ora 11.00.

Nord-estul, sud-estul, sudul, centrul şi sud-vestul ţării se află, începând de joi de la ora 4 până vineri la ora 14.00, sub cod galben de ploi, ninsori viscolite şi polei. Vântul va sufla cu 70 de kilometri pe oră în Muntenia, Moldova şi la munte.

Traficul rutier se desfăşoară cu dificultate, din cauza poleiului, pe mai multe artere rutiere din judeţele Buzău, Brăila, Călăraşi, Ialomiţa, Ilfov, Giurgiu, Harghita, Prahova şi Vrancea. În Constanţa şi Tulcea este ceaţă, potrivit Centrului Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Risc de avalanșă la munte

Risc mare de avalanşă în munţii Făgăraşului. Salvamontiştii din Sibiu avertizează turiştii că riscul producerii unor avalanşe este de 4, pe o scală de la 1 la 5. Turiştii sunt sfătuiţi să nu urce pe traseele superioare cabanelor din nordul munţilor Făgăraşului şi să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă. De asemenea, pentru urcarea la Bâlea Lac se recomandă doar telecabina.

Pentru a nu fi implicaţi în de accidente rutiere, poliţiştii rutieri le recomandă şoferilor să folosească luminile de ceaţă, precum şi sistemele de iluminare-semnalizare şi de climatizare-dezaburire, pentru a vedea şi a fi observaţi în trafic, să reducă pe cât posibil viteza de deplasare, că circule cu foarte mare atenţie, pentru a putea evita orice obstacol.

De asemenea, şoferii trebuie să evite pe cât posibil depăşirile, iar dacă este necesar, să depăşească doar după o asigurare temeinică. În mers, distanţa între maşini trebuie păstrată suficient de mare pentru a putea opri în condiţii de siguranţă.

Poliţiştii rutieri recomandă tuturor şoferilor să manifeste permanent o conduită preventivă la volan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.