Apel de la Ciucă și Ministerul Sănătății!

Untold

Ministerul Sănătății face apel pentru donarea voluntară de sânge, într-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, marcată în 14 iunie.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge reprezintă prilejul de a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei donării de sânge.

„Ministerul Sănătății face apel pentru donarea voluntară de sânge și mulțumește tuturor celor care au înțeles importanța actului donării, ajutând bolnavii să supravieţuiască prin gestul lor. Necesitatea de a dispune de sânge şi produse de sânge sigure pentru transfuzii este esențială pentru salvarea de vieți”, se arată în comunicat.

Ministerul Sănătății a anunțat că urmărește eficientizarea activității sistemului național de transfuzie sanguină.

„Este nevoie de o permanentă dezvoltare și reformare în acest domeniu, iar Ministerul Sănătății împreună cu specialiștii lucrează la un set de măsuri în acest sens. În cadrul Programului de sprijin pentru reformele structurale (SRSS) privind reorganizarea sistemului de transfuzie realizat în colaborare cu Comisia Europeană, experți români și din alte state membre ale Uniunii Europene lucrează la identificarea unui nou model de creștere a capacității de asigurare a tratamentului transfuzional pentru pacienții care au nevoie și de îmbunătățire a accesului populației la donarea de sânge în cadrul unui program flexibil, adaptat”, susțin reprezentanții ministerului.

Conform acestora, nevoia de sânge este universală și obiectivul autorităților este acela de creștere a calității vieții pacienților, însă fără ajutorul donatorilor echipele de medici nu pot atinge acest obiectiv.

E mare nevoie de sânge în spitale, iar insuficiența stocurilor, accentuată din cauza pandemiei, înseamnă intervenții chirurgicale vitale amânate sau agravarea stării unor pacienți aflați în stare critică, afirmă Nicolae Ciucă, în mesajul transmis cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.

„Marcăm astăzi Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, prilej pentru a le mulțumi celor care salvează vieți donând sânge, dar și pentru a conștientiza importanța acestui gest de solidaritate față de cei a căror viață sau sănătate pot să depindă, la un moment dat, de o transfuzie de sânge. Este mare nevoie de sânge în spitale, iar insuficiența stocurilor necesare, accentuată din cauza pandemiei, înseamnă intervenții chirurgicale vitale amânate sau agravarea stării unor pacienți aflați în stare critică. Șansele lor de supraviețuire și de vindecare vor fi cu atât mai mari cu cât vor fi mai mulți oameni vor înțelege importanța socială a gestului de a dona sânge”, transmite Nicolae Ciucă.

El a lansat un apel la solidaritate cu pacienții care au nevoie de transfuzii.

„Sper ca cei care au mai donat sânge până acum, prin exemplul personal, să-i motiveze și pe alții. Am încredere în generozitatea și capacitatea de mobilizare a românilor pentru astfel de cauze cu caracter umanitar, așa cum au demonstrat cei care au donat sânge pentru militarii și cetățenii răniți în urma agresiunii ruse asupra Ucrainei, și le mulțumesc pentru aceasta”, conchide premierul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. De nu se foloseste plasma artificiala? Sau nu a auzit Ciuca ca s-a inventat inca din 2018?

  2. Bai generale, baga niste stimulente pentru donatori. Stii foarte bine cam din cine e compusa masa de donatori tipici: oameni cu slabe posibilitati materiale, drogangii, betivi, astrologi amatori. Astia toti iti vor veni sa doneze daca le dai ceva. Dar nu aiureli gen vouchere si alte rahaturi. Baga si tu un 200 de lei prima de donare (pentru doza de spirt Mona d’ala bunu’ après-coup), plus 200 in bonuri de haleala. Va fi plina sala de recoltare la orice spital, toata lumea multumita, iti vezi si tu sacii in caruta, va fi o rezerva de sange pentru operatii…
    Sau fii fraier si ramai cu mesajul patetic si fara raspuns, ca nu intelegi la varsta asta cum functioneaza lumea. Ramai un functionar tipic al statului roman paralizat de inertie si scrie niste vorbe frumoase pe facebook. Si atat.

  3. Vorba e ca dacă e sânge „vaccinat” sigur și eficient, parca nu da bine….

  4. Am donat sânge în armată, anii 1980. Cu toate că nu a fost obligatoriu, majoritatea a făcut-o; am avut o juma de zi pauză și ceva măncare mai bună.
    Tot în acei ani maică-mea a fost operată. Ni s-a cerut să aducem sânge. Neamuri și cunoscuți ne-au ajutat donînd.
    Dacă nici atunci cînd se dona sânge, toți făceau armata, nu era, se prea poate că și atunci se făceau afaceri fără granițe. Cucvîntul „socialistă” în RSR, cel puțin în anii 1980, era de formă: Triță Făniță, deșeuri la Sulina, Sulina port liber, nu erau blugi dar toată lumea avea, nu se vindeau videouri dar mulți aveau; închipuiți-vă ce organizare trebuia să fie!

  5. Serios! Nu cumva e pentru ucraina? Plandemia e terminata de un an de zile in Romania.

  6. Vaoua la spanzuratoare nu o sa va trebuiasca sange, CRIMINALILOR !

    De la COMPLICI la crime ati avansat la CRIMINALI.

  7. Bre,da ce nu da gheneralul MaCiuca primul de exemplu? La ce pantec si gusa bine intretinuta are la popota militara isi ,,permite,,sa doneze sange lunar pentru bobor.Ma termina la nerv indivizii care tot timpul pun totul pe carca altora sa faca una alta ,in timp ce dau numai din papagal fara sa se implice direct..Faceti aia,Faceti cealalta.O sa facem.Ciuci bre .Ciuci.Ps.Nici princ capatana nu-i trece lui nea MaCiuca sa forteze cei vreo 3 meleoane de bugetari taietori la frunze sa doneze sange,punand astfel in maxim o saptamana de sute de litri de sange gras si binee intretinut.Primii la donare sa fie intai armia lui MaCiuca,meletenii,jandarmii,politrucii,sanitarii ..si tot asa.Pas cu Pas.

  8. De ce nu duci guvernul, parlamentarii, cotroceniul…!!..după ultimele date în toate instituțiile enumerate mai sus sunt vreo 50 de mii de angajați!!..succesuri multe!!..pardon litri mulți pentru Ukraina!!..asta v-a cerut nazistul?..occidentul le dă arme,Iohannis sânge!!..când trecem la organe umane?.

  9. Se pierd vieti, dar daca privim pozitiv, se castiga morti.

  10. Chiar se doreste donarea de sange?

    Eu am carnet de donator si am donat de cateva ori. Nu o mai fac pentru ca:
    – cladirea centrului de transfuzii Bucuresti este f veche, cu risc de prabusire la seism si procedura dureaza peste o ora,
    – niciodata nu am primit vreun buletin de analize sange, cu toate ca se fac obligatoriu premergator donarii,
    – am avut surpriza sa constat ca sunt date gresite in evidenta lor referitoare la mine.
    Total netransparent si chiar eronat ceea ce se introduce in baza lor de date fara sa stii.

  11. Editat, măCiuchistule și celălalt! Cît timp Statul a subvenționat „donarea” (în fapt, VÎNZAREA) de sînge, erau cohorte întregi de „inițiați” ai Sistemului, tot felu’ de boschetari familiari p’-acolo, care „donau” lunar, iar BANII ÎI ÎMPĂRȚEAU cu șefele centrelor de „donare” (numite cretin „Centre de transfuzie” deși nu fac nici o transfuzie, acolo!). Care șefe de Centre mai cîștigau bani buni și la livrarea către spitale, că dacă erai pacient și aveai nevoie de sînge (mai ales din grupele rare) trebuia să „cotizezi” gras la rețeaua de VÎNZARE! …o MAFIE ! …ce s-a umplut de bani.
    Iar dacă mergeai, ca cetățean, să donezi sînge, erai RESPINS (pe motive de „tensiune arterială scăzută”, „antecedente medicale neclare”, sau alte invenții ad-hoc), fiindcă ar fi depășit numărul de donatori acceptabil, și ar fi fost luate la ochi în activitatea lor MAFIOTĂ! Acum plîng că n-au donatori…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.