Aproape un sfert din carnea de pui este contaminată cu bacteria Campylobacter

Aproape un sfert din carnea de pui care se vinde în România este contaminată cu bacteria Campylobacter. Cei care consumă carnea infectată au simptome din cele mai diverse: de la dureri abdominale, diaree, febră, până la stări de ameţeală şi vomă.

Autorităţile sanitar-veterinare monitorizează bacteria de câţiva ani şi în prezent fac verificări în crescătoriile de pui şi în supermarketuri.

Carla Tănase ne spune ce recomandă medicii pentru a evita contaminarea cu această bacterie.

În anul 2008, în statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România, s-a desfăşurat un program de monitorizare pentru bacteriile din genul Campylobacter , în abatoarele pentru păsări, conform Deciziei 516/2007/CE.

Din anul 2009 până în prezent, în România s-a monitorizat prezenţa Campylobacter spp. în carcasele de pui broileri şi în carnea de pasăre (broileri şi curcani), în cadrul programelor naţionale anuale de monitorizare ale A.N.S.V.S.A.

Ca urmare a măsurilor aplicate de către ANSVSA, în fermele şi abatoarele de pasăre, procentul de probe pozitive depistate în carnea de pasăre analizată a scăzut de la 63% în anul 2008, la 41% în anul 2009, la 38% în anul 2010, ajungând la 23% la sfârşitul anului 2011.

Pentru anul 2012, ANSVSA a prevăzut în Programul Strategic anual continuarea monitorizării acestei bacterii în carnea de pasăre, prevăzută a se desfăşura în supermarket-uri, în cadrul controalelor oficiale „la raft”.

Bacteriile din genul Campylobacter se găsesc frecvent în intestinul animalelor şi al păsărilor domestice, iar contaminarea oamenilor se face prin consumul produselor din carne sau lapte insuficient prelucrate termic, dar şi prin consumul de fructe sau legume nespălate.

Medicii ne sfătuiesc să ne spălăm pe mâini înainte de a prepara mâncarea şi înainte de a mânca, să spălăm cuţitele şi tocătoarele imediat după prepararea cărnii crude şi să păstrăm carnea crudă separat de alimentele pregătite pentru mâncat. Doar aşa putem preveni infecţia cu Campylobacter.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.