Aritmetica DNA

O analiză a discursurilor șefei DNA de la prezentarea rapoartelor sale anuale de activitate oferă imaginea trucurilor cu cifre folosite pentru a impune concluzia că această instituție a fost cea mai harnică și mai frumoasă dintre toate. Și cu o eficiență atât de mare, încât procentajul achitărilor din diverse motive e mic cât un ac de căutat în carul cu fân. Realitatea însă bate filmul!

Felul în care Laura Codruța Kovesi a menționat în toți anii petrecuți la șefia DNA achitările obținute de inculpați cercetați, unii arestați pe nedrept, este chiar interesant. „Doar 7 inculpați din 100 trimiși în judecată au fost achitați în anul 2013“, a declarat Kovesi la primul său bilanț. Șapte oameni care s-au chinuit au reușit deci să-și demonstreze nevinovăția. În 2014, procentajul achitărilor a crescut, dar a fost învăluit în vorbe: „Ponderea achitărilor, indiferent de temei, din totalul trimiterilor în judecată, conform indicatorului stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost de 10,16% (138 de inculpați achitați din 1.358 trimiși în judecată), în comparație cu 8,11% în cursul anului 2013“.

În 2015 însă, șefa DNA anunța triumfal: „Pentru prima dată în ultimii ani, procentajul de achitări a scăzut la 7,63%“. Diferența față de 2013, la începutul mandatului, nu era însă decât de 0,48%.

În anul 2016 vraja vorbelor s-a folosit iar din plin: „Procentajul de achitări s-a menținut, ca și în anii anteriori, la 10% din totalul celor trimiși în judecată“. Pentru că proporţia sărise cam brusc, a trebuit să ofere explicații, ele fiind din ciclul… alții sunt de vină. „Cele mai multe motive de achitare în dosarele finalizate de DNA au fost determinate de aplicarea legii penale mai favorabile, aplicarea unor decizii ale Curții Constituționale sau aprecierea probelor administrate în cursul judecății“, a spus Kovesi.

În 2017 treaba s-a complicat și mai mult. „Au fost închise de DNA 275 de dosare în care procurorii au stabilit prejudicii din bani publici de 148 milioane euro“ este fraza din discursul oficial. Tot alții au fost însă de vină, nicidecum erorile procurorilor. Respectiv „Curtea Constituțională a pronunțat în 2016 o decizie privind infracțiunea de abuz în serviciu. Astfel, procurorii mai pot investiga doar acele fapte de abuz în serviciu care generează fraudarea banului public datorită încălcării legislației primare. Adică încălcării dispozițiilor din legi sau ordonanțe“. Drept care, Kovesi a anunțat că „au fost achitate în 2017 nu mai puțin de 92 de persoane, pe alte temeiuri decât dezincriminarea, iar 29 de inculpați au fost achitați ca efect al deciziei Curții Constituționale privind abuzul în serviciu“. Dar apoi a continuat vitejește: „Față de anul 2016, numărul persoanelor achitate în 2017 a scăzut cu 9%“. Ce să mai înțelegem și de aici? Nu prea concordă cifrele. 10% din 2016 minus 9% din 2017 înseamnă numai 1% procent de achitări. Serios? Dacă, de pildă, în 2013, cei 7 inculpați menționați ca fiind achitați însemnau 8,11%,121 de achitări în 2017 înseamnă doar 1% achitări?

Care este totuși numărul de dosare lucrate de a ieșit așa un procentaj de mic de achitări? Intrăm în altă nebuloasă. În 2017, procurorii DNA au avut de soluționat peste 11.200 de dosare. Din care Kovesi spune că s-au soluționat peste 3.800. Nu oferă o cifră exactă, dar oricum este puțin. Șefa DNA decretează însă așa: „Avem cel mai mare număr de dosare soluționate într-un an de la înființarea instituției!“. După care se contrazice: „La finele anului au rămas nesoluționate peste 6.000 de cauze“.

Deci nu se mai referă la dosare, schimbă pe cauze. Ca să o creadă Iohannis că procurorii au muncit pe brânci, a trecut apoi cu viteză la ordinul milioanelor: „Au fost studiate peste 12 milioane de documente“. Nici zecile de mii nu sunt de neglijat: „Au fost audiate peste 23.100 de persoane, în medie 85 de persoane pe zi“. Bine, bine, și eficiența care a fost? Greu cu aritmetica pe la DNA!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Simona Popescu 220 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Daca stam stramb si judecam drept ca la Ploiesti, vorba presedintelui Marelui PNL, sopukku e prea devreme si prea putin si mai e mult pana departe. Foarte departe!

  2. Ca o concluzie, s-au anchetat o multime de gainarii, excrocheriile cu mari prejudicii de la transporturi, achizitii publice, sanatate raman in continuare ocolite de la mare distanta de catre DNA, ramane in continuare o enigma modul de calcul al prejudiciului si ca folosirea in continuare a abuzului in serviciu in loc de probe ramane la mare cautare, ar fi trebuit sa ne spune ca din 2013 si pana astazi DNA are facute zero flagrante, ca majoritatea sunt bazate pe denunturile unor inculpati sau infractori buni, unele probe fabricate, fapte anchetate de acum 8-10 ani si nimic recent. Pentru mine bilantul este mai dezastruos decat anul trecut cand perechea securist-procuror era pe cai mari si totusi nu anchetau nimic serios, doar mizilicuri, de unde si concluzia ca scopul DNA este de a proteja interesele straine din Romania si de a distruge tot ce e romanesc, nu e de mirare ca ambasadorii care stateau la chermeza cu infractorii sunt cei mai mari sustinatori ai DNA. Totodata am mai aflat si ca CCR incurca pe DNA, pe Kovesi nu o deranjeaza nerespectarea legilor, pe ea o deranjeaza cand sunt dezvaluite anchetele de tip nord coreean din DNA si comportamentul de interlop a porcurorilor protejati pe fata stiind ca legea pentru procurori este facultativa si ca se considera niste zeitati ai acestei planete, niste faraoni in mintea lor neteda.

    • Zi-le domnul Geo! Foarte frumos! Inainte cu inima fierbinte, daca nu se raceste de la gradele de afara! Cel care a furat o gaina ia 7 ani fara probleme si cel care a a furat un bou ia control judiciar( adicalea bere , wisiki si femei)! Nu mai zic de oile tigaie ale lui Onea-senior care pasc linistite prin gradina altuia fiindca are cine sa le protejeze la judet si e mare sef la imparatie!

  3. Doamna Simona , sunt convins că de la ora 14 , cănd a fost postat articolul și pănă acum , la ora 17,35 cănd trimit prezentul comentariu , doar patru opinii au fost trimise …

  4. Raportul Kovesi aduce cu el al PCR-ului. Cate boabe de porumb s-au abtinut la hectar, cate au fost sticate, cat se estimeaza la anul. Stimata doamna, e vorba de oameni. Nu va mai bateti in piept cu asemenea gogomanii. Se vede clar ca pentru dumeavoastra, oamenii nu reprezinta absolut nimic. Cu exceptia dumeavostra, a domnuljui Klaus si a tagmei pe care o reprezentati, restul suntem, in conceptia voastra, niste numere fara semnificatie. Doamne cine conduce aceasata tara!!!!!

  5. „Față de anul 2016, numărul persoanelor achitate în 2017 a scăzut cu 9%”. Cu toata impachetarea domnei K., e vorba de 9% din cei 10% ai anului anterior. Cu alte cuvinte daca in anul anterior aveam 100 de achitari, anul asta avem (100 – 100*9/100) = 100-9 = 91 achitari. In nici un caz nu inseamna 10% – 9% = 1%.
    Sigur, o uram pe doamna K. si tot sistemul selectv pus de ea in functiune, dar nu trebuie sa mistificam vorbe si sa dam alte sensuri spuselor oricui. Mai ales cand suntem jurnalisti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.