Un proiect inedit a dus MNAR în școli (și invers)

Artă până la coate

De prea multe ori, atunci când vine vorba despre artă sau cultură, reflexul educativ este să ți se dea în cap cu o listă de nume. Din când în când, parcă ai nevoie să cântărești în palmă motivele entuziasmului cultural. Un proiect care a avut loc în octombrie și noiembrie și-a propus să aducă arta la îndemâna elevilor.

Timp de șase săptămâni, colaboratori și reprezentanți ai Muzeului Național de Artă al României au bântuit prin câteva școli și au dat ocazia elevilor să cunoască lumea artei în moduri care nu le erau tocmai la îndemână până atunci. „Muzeul mobil  se înscrie în strategia pe termen lung a MNAR de a face arta şi patrimoniul muzeului mai atractive pentru toate categoriile de public. Arta are valoare în sine, dar are și un potențial motivațional uriaș. De aceea, dorim să demonstrăm cât de mult pot câștiga elevii atunci când vizita la muzeu devine parte a unui proces educativ şi este integrată acestuia. Vizitele interactive şi atelierele de explorare la muzeu sunt pregătite de vizita educatorilor muzeali în școală. Ideal, ele s-ar continua prin proiecte școlare independente. Dorim ca prin această iniţiativă MNAR să își consolideze poziția de furnizor al unei oferte educaţionale non-formale de calitate. Sperăm ca muzeul să devină o destinație preferată de elevi şi profesori şi nu doar în cadrul evenimentelor de tipul Şcoala altfel“, a explicat Codruţa Cruceanu, specialist în educaţie muzeală.

Se deschid sertarele din plastic de pe fața tomberonului ce stătea într-un colț al sălii. Mici tablouri pentru pipăit, replici din lemn ale unor motive din sculptura modernă și o puzderie de instalații răspândite în sala rotundă din aripa MNAR dinspre Știrbei Vodă îți atrag atenția.

Trusele de educație

„Ne-a fost teamă că, nefiind obișnuiți cu muzeele, cei mici vor încerca să atingă lucrările, dar am avut surpriza să îi vedem că se mută de la o zonă la alta conștiincioși. Își luau pernele în spate ca pe niște ghiozdane și se duceau să se așeze la următorul tablou prezentat. Ba chiar se atenționau unul pe celălalt atunci când stăteau prea aproape de lucrare“, povestea una dintre reprezentatele muzeului. O parte din experiența celor mici era dedicată atingerii, o alta privirii, dar au fost și momente în care călătoria printre lucrările din Galeria de Artă Românească Modernă s-a organizat în jurul mirosurilor, fie ele de flori, fie de pădure și alte nuanțe olfactive, orientând curiozitatea celor mici spre scenele surprinse pe pânză de artiști, în diferite vremuri.

Dar demersul celor de la MNAR are în vedere o continuare a ceea ce numesc ei ocazia de a personaliza experiența copiilor în contactul cu arta. Raluca Iacob Pop, Asociația MetruCub – resurse pentru cultură, recunoaște că, „nu este suficient ca Muzeul să parcurgă doar o distanță fizică – din centru spre marginea orașului. Este nevoie să fie în primul rând mobil intelectual și emoțional, pentru a fi atractiv pentru elevi și profesori care nu pot sau nu se simt invitați să calce pragul sălilor de vizitare.“

Proiectul care a demarat în preajma Zilei Internaţionale a Educaţiei a dus trusele de artă în școli, a adus copii în muzeu și a deschis copiilor accesul la atelierele de artă. Cât de important a fost pentru copii, doar ei pot spune, dar pentru profesioniștii de la MNAR, cu siguranță a fost una dintre cele mai fertile răsturnări de perspectivă legată de patrimoniul național.

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) a lansat luna trecută  „Muzeul mobil“. Copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani din șase școli din București (Ferentari), Ilfov și Călărași au primit vizita reprezentanților muzeului în școală și au fost ei înșiși oaspeții instituției din fostul Palat Regal. Demersul Muzeului a ajuns la aproximativ 300 de copii, a anunțat ieri, într-o conferință de presă, Liviu Constantinescu, directorul MNAR. „Este un exemplu perfect de proiect interdisciplinar, prin care arta funcţionează ca un vehicul pentru educaţie“, notează Raluca Iacob Pop, de la Asociația MetruCub.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Tupa 152 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.