Carmen Dan, despre pensionarea polițiștilor înainte de 47 de ani

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat vineri seara, la Antena 3, că a solicitat „categoric” abrogarea din Statutul polițistului a textului ce permite pensionarea polițiștilor la vârste mai mici de 47 de ani.

„Încă avem în vigoare acea prevedere din Statutul polițistului, acel buclucaș articol 69, litera j, care a creat posibilitatea să se iasă din sistem la vârste mai mici de 47 de ani.

Era o discuție publică despre o situație cu o persoană care a ieșit din sistem la 39 de ani și a beneficiat de plata drepturilor de pensie.

Pentru că acest articol din Statutul polițistului se corelează cu o prevedere din Legea 223 care spune foarte clar că dacă îndeplinești condițiile de pensionare, asta însemnând, cumulativ, 20 de ani de muncă și 10 ani în minister — eu v-am mai spus o dată că acești 10 ani în minister pot fi acoperiți foarte ușor — până la urmă că am putea să luăm în calcul patru ani de Academie, un an de stagiu militar și îți mai rămâne să lucrezi efectiv în minister cinci ani și poate că aici este o altă discuție. În mod categoric noi am solicitat abrogarea acestui text de lege din Statutul polițistului și (…) aș face câteva precizări și referitoare la vârsta de pensionare, pentru că au apărut iarăși discuții: Legea 223 spune că în funcție de condițiile de muncă se pot scădea din vârsta limită de pensionare 13 ani. Maximum 13 ani”, a subliniat Carmen Dan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Atac la „drepturile” omului: dece nu conditionati pensionarea inainte de varsta prevazuta scazand un procent pentru fiecare an ramas pana la pensie astfel ca pensia inainte de termen/varsta sa fie de , sa zicem, 30% fata de cea normala + interzis de a lucra „la Stat” pana la pensionarea la varsta, si dupa. Si taiat apetitul pensionarii anticipate

  2. Esate exagerata iesirea ” apv-istilor ” la pensie atat din armata, politie, servicii secrete inaintea varstei de 55 de ani, iar daca la civili s-a prelungit la 65 de ani pentru ” apv-isti ” ar trebui prelungit la 57 sau 60 de ani, cred ca asa ar fi drept dupa perceptia mea de simplu condicar, lefegiu, in civilie ! Poate ca ar trebui sa nu mai existe in zona amimtita nici salarii si nici pensii NESIMTITE …, ca nu au doua guri cu care sa manance ” apv-istii ” astia! In rest sa fim sanatosi si la punga grosi !

  3. Nu sunt de parere ca lucrurile de acest fel trebuie sa fie tratate in 2 culori: alb si negru.
    Nu cred ca un politist la 50+ de ani se poate lua la intrecere cu un infractor de doar 25 de ani; dupa cum nu cred ca un pilot de avioane supersonice, la varsta de 50+ ani mai poate „indoi” un avion in acribatie.
    Ceea ce cred insa este ca, indiferent cum tratam varsta si, mai ales, posibilitatile fizice, fizilogice si psihice in concordanta cu aceasta ale unor specialisti (APV-isti sau ne-APV-isti), ar trebui sa abordam o alternative pe baza carora sa utilizam, in continuare, oamenii si mai ales experienta lor acumulata in multi ani de seerviciu in domeniile conexe, apropiate si in care ei isi pot extinde viata activa fara sa produca pagube colaterale, adica potrivit cu competentele lor.
    Din pacate, opinez, societatea noastra nu este preocupata de valorificarea resursei umane, neregenerabile (ma gandesc la mierii pe care, la varste de 30 – 40 de ani i-am dislocat si i-am facut pensionari; ne-am spalat pe maini si gata, ei cu ei, noi, guvernantii, multumiti!, in loc sa fi folosit uriasa lor experienta pentru a construi tunele pentru CF si autostrazi).
    Doamna Carmen ar trebui, (de fapt nu ea, ca nu se pricepe, ci cei care au in capatana ceva creier) sa se gandeasca la solutii alternative pentru cei care doresc sa paraseasca sistemul, sa le gaseasca utilitate, sa-i faca nu asisistati, ci contribuabili, sa nu-i excluda din societate, sa nu-i omoare inainte de vreme; cam asa vad eu o abordare responsabila.
    Experienta, spunea un tip destept, nu poate fi compensata si la ea nu pot fi date derogari! Haideti sa folosim experienta oamenilor care o au in loc sa o radiem (puneti-i sa-i invete pe altii, dati-le activitati pe masura varstei, pregatirii, reciclati-i, dar nu formal, bifand activitati, ci real, aduceti-i la zi cu cunostintele, intretineti-le forma fizica, corect, organizat, eficient, nu-i abandonati prin carciumi „la una mica”.

  4. Sa lucrezi în operativ pana la 55 ani(Crima organizata, serviciul omoruri, operatiuni speciale etc raportat la implicatii..nopti pierdute, risc infractional, familial, conditii de munca, stres acut,salarii mai mici ca politistii locali din BUCIRESTI, Iasi, TIMISOARA, ALBA IIULIA ETC…) înseamna decedat la locul de munca..Sa ne comunice doamna ministru speranta de viata si cate familii destramate au fost cauzate de meseria de poliţist…nu politie locala.Dumneaei stie ca infractorii, probatoriul pentru orice infractiune este aportul politistilor judiciari si nu al procurorilor prafuiti din birouri.25 de ani de „cascheta” sunt suficienti pentru un politist pentru a putea manca pensie aproximativ 5 ani.

  5. Ce armata avem?????????????????, undeeste armata , ca sa justifice gramada de generali?
    a facut un ziarist proportia de generali la pansie sau -nu – si armata roamana?????
    dar banii nostri se duc la ei, cu sutele de mii!

    rusine –rusine–sa ne fie, sau nu va e rusine sa primiti ataita bani –fara sa fii facut nimic pentru tara?????

  6. bine punctat pentru cei care acuza fara sa cunoasca sistemul le recomand sa vina ca acum s au deschis portile si apoi mai vorbinm despre traiul bun pe care l vad ei din afara

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.