Arta sacră din Șcheii Brașovului va fi promovată la nivel național

Patru muzee își dau mâna pentru a promova, la nivel național, icoanele pictate pe sticlă din Șcheii Brașovului, anunță Muzeul de Etnografie Braşov.

Tezaurul național de artă sacră este scos la lumină de Muzeul de Etnografie Brașov, în parteneriat cu Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș din Baia Mare, Muzeul Țării Făgărașului ”Valer Literat” și Muzeul Bisericii ”Sfântul Nicolae – Prima Școală Românească” din Brașov.

Baia Mare și Brașovul vor găzdui în perioada august – noiembrie 2021 expoziția ”Patrimoniul cultural iconografic din Șchei – expoziție națională”, ca urmare a implementării unui proiect inițiat de Muzeul de Etnografie Brașov, finanțat de Consiliul Județean Brașov și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național în cadrul sesiunii II de finanțare de proiecte culturale pe anul 2021, aria tematică Patrimoniul Cultural Material.

Expoziția va cuprinde peste 40 de bunuri culturale din colecția Muzeului de Etnografie Brașov, Muzeul Țării Făgărașului ”Valer Literat”, Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș din Baia Mare, Muzeului Bisericii ”Sfântul Nicolae – Prima Școală Românească” din Brașov și aduce în atenția publicului frumusețea, diversitatea tematică a icoanelor realizate în centrul de iconari din Șcheii Brașovului.

Proiectul urmărește să valorifice colecțiile etnografice ale instituțiilor culturale menționate într-un mod atractiv și accesibil publicului larg. De aceea, pe lângă expoziții, se vor organiza conferințe și patru ateliere interactive pentru a aduce la aceeași masă artizanii și specialiștii din domeniu. Lucrările realizate în timpul atelierelor vor fi expuse în cadrul expoziției ”De la simbolurile artei tradiționale, la design-ul actual” și vor putea fi admirate în perioada octombrie – noiembrie la muzeele din Brașov și Baia Mare.

Produsele culturale ale proiectului se vor materiliza într-un catalog de expoziție și un tur virtual al expoziției temporare de la Baia Mare, două filme de popularizare a tehnicilor tradiționale de pictură pe sticlă și pe lemn și într-un material video de prezentare a expoziției din muzeul din Baia Mare. Toate aceste materiale vor fi disponibile pe site-ul www.etnobrașov.ro.

Valoarea totală a proiectului este de 86.620 lei, din care finanțarea nerambursabilă AFCN este de 68.237 lei și contribuția Muzeului de Etnografie Brașov (Consiliul Județean Brașov) este de 18.383 lei. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. „icoane”
    Dezgustator sunte in secolul 21 si noi promovam icoane…. Ce sa mai suntem in urma rau de tot

  2. Denumirea de ,,Schei” vine de la schiau=sclav. Romanii sclavi nu aveau voie sa locuiasca in interiorul cetatii Brasovului, ci doar in afara ei. De aceea actuala zona/piata Schei se afla in afara portii Ecaterinei.
    Este inca o dovada a ,,onoarei” pe care le-o acordau austro-ungarii etnicilor romani majoritari.

  3. @ „Kuku Bau”, 30 august 2021 la 16:08
    Ia, să-ți actualizăm spusele: „schiau=sclav”. Da. „Sclav” a fost denumirea SLAVILOR în majoritatea limbilor europene vestice! De la ei, SLAVII, provine numele: se știe că Șcheii Brașovului au fost locuiți inițial de slavi bulgari. Ortodocși. Imigranți. În urma invaziei otomane în Bulgaria. Și că peste ei, în Șchei, s-au așezat români ortodocși, acceptați de bulgari tocmai pentru asta. Așa că această „artă sacră” din Șchei e de fapt de sorginte BALKANIKĂ BULGĂREASCĂ, promovată restrîns, ferită de ambientul și de ochii ardelenești, și nicidecum românească din zonă! Uite ce-i în zonă:
    https://www.youtube.com/watch?v=zAAdNeak-9w
    Bulgarii nu au ajuns numai în Brașov pe pămînt săsesc, unde li s-a permis să-și păstreze religia ortodoxă. Au fost acceptați de Regatul Ungariei în multe locuri din Transilvania, cu condiția că să treacă la catolicism. Au construit biserici și mănăstiri catolice în Transilvania (unele mai există și azi
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Vinga,_Arad#/media/Fi%C8%99ier:Roman_Catholic_church_Vinga.jpg
    https://hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9va#/media/F%C3%A1jl:Deva,_kostel.jpg
    dar aparțin de comunitatea maghiară, fiindcă s-au asimilat lingvistic). Își mai păstrează limba în puține locuri („Dudeștii-Vechi”, fosta Beșenova, în Banat). Unii dintre ei n-au trecut Carpații, au rămas „pe drum”, în Valahia (vezi DevetSelo = „Deveselu”). Unde au fost numiți „sîrbi”. Că valahu’ prost, chiar dacă unii erau sîrbi și alții bulgari, pe toți de pe malul sudic al Dunării i-a numit SÎRBI. Pentru valahi ortodoxia se confunda atunci cu limba sîrbă (vezi diakonu’ Koresi, și călugării sîrbi furișați în Transilvania care au ridicat ilegal schitul ortodox din lemn de la Sîmbăta-de-Sus, și au fost hîșîiți de generalul von Buccow).

  4. @ „Kuku Bau”, 30 august 2021 la 16:08
    (continuare) Și azi sunt cam 250000 în Valahia care sunt bulgari la origini, dar valahii vecini cu ei, în sate, le spun sîrbi.
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Bulgarii_din_Rom%C3%A2nia
    Iar un profesor de Istorie de la Beograd, cu cam 12 ani în urmă cînd și-au amintit sîrbii să se enerveze pe Rromînika și pe Milikă pentru borbandamentele americane din 1999, a spus că MARE PARTE dintre valahi sunt, de fapt, sîrbi. Și nici nu greșea prea mult! De aceea au atîția olteni numele de familie „Sîrbu”! Valahii au sărit de coor în sus, atunci, că s-a spăriatără dă iredentismul sîrbesc ce transpărea din ce a spus profesorul ăla.
    https://ro.wikipedia.org/wiki/S%C3%A2rbii_din_Rom%C3%A2nia#Muntenia
    NU ERA VORBA DE ROMÂNI, în denumirea Șcheilor Brașovului, și nu era vorba de austro-ungari! …iar Șchei există și la Cîmpulung-Mușchel, unde nu „erea” nici români ardeleni, nici austro-ungarii care să-i transforme în „sclavi” pă sărmanii dă noi, bre! Așa că spusele tale, bre KurkuBau, SUNT ZERO! Du-te reproșează-i klaunului, acum, că SAȘII lui nu-i lăsau pe pravoslavnicii de diverze etnii în cetatea SĂSEASCĂ! …că pe vremea aia aveați ce meritați, nu ereați imigranți plini dă ifose șî dă drepturi, ca azi, politruci și directori în Transilvania… De fapt, de-aia au dispărut sașii din Transilvania, dupe 870 de ani aici: fiindcă au permis în 1920 valahilor invadatori să facă legea în orașele lor meedievale! Cu care vă lăudați voi azi lumii întegi, și le prezentați turiștilor! …în ghiduri glossy, tipărite cu mîndrie dă Bukalele imperialist. Care i-a ALUNGAT parșiv pe sașii care le-au construit și le-au apărat sute de ani împotriva otomanilor, tătarilor, și ÎMPOTRIVA VOASTRĂ, sudiștilor! Au rezistat, murind, împotriva terorii musulmane combinată cu viclenia voastră lașă, dar n-au mai rezistat PARȘUIVITĂȚII VOASTRE BALKANICE.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.