Atenție la site-uri false! Escrocheria care te lasă fără bani

Ar fi reuşit să sustragă sume de bani de la peste 40 de persoane care şi-au introdus date în  conturi false  deţinute de escroci. Imită bine conturile unităților bancare, lucrează în grup și sunt bine organizați. 

Procurorii DIICOT le-au luat urma. Spun că  au destructurat un asemenea grup infracţional care ar fi creat site-uri false asemănătoare celor originale ulterior sustragerii banilor după ce păgubiții şi-au introdus credenţialele  conturilor deţinute.

Potrivit unui comunicat al DIICOT  procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a şapte persoane şi măsura controlului judiciar faţă de alte 15, cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, complicitate la fraudă informatică în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, trafic de droguri de risc în formă continuată şi trafic de droguri de mare risc în formă continuată.

În perioada octombrie 2022 – iunie 2023, în municipiul Bucureşti, localităţile limitrofe ce aparţin de judeţul Ilfov şi judeţele Giurgiu şi Dâmboviţa s-a constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat specializat în comiterea de infracţiuni informatice care a creat site-uri false asemănătoare site-urile originale ale unor unităţi bancare, inducând în eroare peste 40 de persoane vătămate, care au accesat paginile falsificate şi şi-au introdus credenţialele conturilor bancare deţinute, arată propcurorii.

„Acestea au fost colectate de inculpaţi care le-au utilizat transferând sumele de bani din conturile persoanelor vătămate în conturi deschise în acest scop la alte bănci. După efectuarea operaţiunilor financiare frauduloase, inculpaţii au retras o mare parte din sumele de bani de la bancomate din Bucureşti şi Timişoara. Persoanele vătămate au fost prejudiciate cu sumele de 2.228.847 lei şi 44.543 euro. Membrii grupului infracţional organizat au acţionat pe trei paliere, având sarcini precis delimitate”, se precizează în comunicat.

Astfel, arată sursa citată, primul palier a fost format în special din persoane cu abilităţi tehnice şi cunoştinţe solide în domeniul informatic, care au avut rolul de a crea site-urile web false, asemănătoare site-urilor originale ale unor bănci, în scopul inducerii în eroare a clienţilor.

„Membrii acestui palier au încărcat pe motoarele de căutare site-urile falsificate şi au aplicat măsuri specifice, astfel încât la tastarea denumirilor unităţilor bancare, site-urile falsificate să fie primele afişate”, spun anchetatorii.

Membrii grupului au colectat credenţialele de acces obţinute prin inducere în eroare şi le-au utilizat în mod fraudulos introducându-le pe site-urile reale ale unităţilor bancare, ceea ce le-a permis să dobândească control deplin pe conturile persoanelor vătămate (în special societăţi comerciale) şi să efectueze transferuri de fonduri băneşti în diferite conturi deschise la alte bănci pe numele altor membri ai grupului infracţional.

Persoanele care au acţionat pe cel de-al doilea palier au identificat, recrutat şi coordonat persoanele cărora le revenea rolul de a deschide conturile în care urmau să fie virate, în mod fraudulos, sumele provenite din conturile persoanelor vătămate.

„Ultimul palier a fost format, în special, din persoane cu o condiţie materială modestă sau care doreau să obţină, cu efort minim, foloase materiale importante. Acestora le-a revenit, după aderarea la grupul infracţional organizat, rolul de a-şi deschide conturi la unităţi bancare în care erau virate ulterior sumele de bani provenite din conturile bancare fraudate”, arată anchetatorii.

În urmă cu două zile au fost puse în aplicare 36 de mandate de percheziţie domiciliară, pe raza judeţelor Călăraşi, Ilfov, Galaţi, Bacău, Timiş şi municipiului Bucureşti, fiind identificate şi ridicate unităţi de calcul tip laptop, carduri şi documente bancare, telefoane mobile, ceasuri de lux, sume de bani în lei şi în euro, precum şi arme albe. Au fost descoperite şi ridicate droguri de mare risc: cantităţile de 35 de grame cocaină, 16 grame de M.D.M.A., 650 de comprimate ecstasy şi 56 de doze de LSD, precum şi 3 grame canabis drog de risc.

Vineri, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Galaţi, a dispus arestarea preventivă a celor şapte persoane, pentru o perioadă de 30 de zile, arată sursa citată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

10 Comentarii

  1. caterink: mai nou 112 ambulantza/militzie/unii cu uniforma de pompieri, te lasa sa mori urland/tipand la tine !!! varu-miu shiknat/amendat maxim continuu –paralizat– de 5(cinci) ani in sect. 3 /sectia 23 . Avokt popor=0, CEDO=idem.
    Sictir romanea si eu ashishderea !

  2. Astea sunt știri sa se scoată dicot că a capturat 0.5 kg de substanțe interzise? E ridicol de penibil sa vii cu astfel de realizări , dar și astea fara condamnari

  3. Se baga antivirusuri la ad-on la Mozilla , ca avg si alte antivirusuri
    Mare atentie ! Telefoanele mobile nu au antivirusuri si telefoanele mobile nu sunt sigure ! Telefoanele mobile pot accesa siteuri false !

  4. Diicot se pregateste cu date pentru alte alocari din bugetul statului acum in septembrie sau octombrie!

  5. Antivirusuri pe care le puteti adauga la add-ons pe Mozilla . Ad Blocker Ultimate , Avira Browser Safety , Norton Safe Web , Emsisoft Browser Security , Malwarebytes , AVG Online Security , Browser Wall , u Block Origin . Si aveti Browserul Mozilla sigur ! In dreptul unui Site Sigur trebuie sa apara un Semn Verde ! Daca semnul este Gri , Siteul Nu este Sigur ! Succes !

  6. Pe Android nu are extensiile bune de la Mozilla ! Doar 17 extensii neimportante ! Trebuie Sa aveti Browserul Mozilla pe calculator cu extensiile important de antivirusuri !

  7. Cred ca este bine de a informa lumea ce add-ons sa instaleze pe Mozilla . Pentru a merge pe situri sigure notate cu semnul Verde ! Lumea nu stie care situri sunt sigure si de aici problemele mari pentru accesarea siturilor care trebuie sa fie sigure !

  8. Se numeste inginerie sociala marete realizari si idealuri, cum se lauda un reputat jeneral. Xum au castiga Bsescu si Joannes mandate cat Putin si Medvedev.
    Milioane au luat plasa sa voteze candidatul care trebuie, neste insi i-au teapa sau dau teapa intra la si altii.

  9. Ne explica practic tuasu Anton Antonovici Rog-ozin cum „transfera” el bani dintr-un cont bancar stiind datele despre un cont bancar ? Minciuna este prostie sau dezinformare ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.