Atotștiutorii din Vest și plângăcioșii din Est

România a pierdut din cauza unui arbitru îngâmfat și imperialist, Austria, din cauza unor bulgari ”mizerabili” (zice Rareș Bogdan) și din cauza că Olanda mercantilă și la fel de îngâmfată a țintit voit bara (spunând că România nu poate decât împreună cu Bulgaria). Așa arată acum, în plin Campionat Mondial,  mai toate știrile și comentariile despre ratarea primirii României în Acordul Schengen – ca un meci de fotbal în care România pierde jocul pe care părea să-l aibă în mână.

Asemenea relatări ale evenimentului (”narativ” i se spune acum în noua limbă) au un scop. Dacă România ar fi urmat un an electoral decisiv, aceste „meci” Schengen ar fi fost aur curat pentru opoziție. Dar și fără alegeri, ”meciul” Schengen are toate datele pentru a fi speculat de toți Băseștii, Macoveii și copiii lor de trupă, pentru a cere mai multă anticorupție, pentru a arăta că guvernele Austriei și Olandei au luat o decizie scandaloasă, dar corupția din țara noastră este și mai și. Este un moment ce poate fi speculat lesne și de cealaltă tabără, așa-zis antioccidentală, însă puterea de tracțiune în spațiul mediatic și în sferele puterii informale (adică mediul ONG) este infinit mai mare pentru o transformare a ”eșecului Schengen” într-o relansare a luptei anticorupție. Pornind de la argumentul guvernului de la Viena împotriva aderării României la Schengen – cel al valurilor de imigranți care ar năvăli în Austria – ar trebui să ne așteptăm și la reluarea mai agresivă în mediul ONG a campaniilor în favoarea cotelor de imigranți stabilite pentru a fi duse în spate de românii care abia pot avea grija de ai lor.

Înverșunarea pentru Schengen, dar și mizeria eșecului, a fost mare pentru că actuala putere știa că are o carte valoroasă în plus de jucat, dincolo de îndeplinirea criteriilor tehnice ale aderării, dovedită de atâtea ori inutilă. Cartea este cea a războiului din Ucraina și a sprijinului oferit de România Ucrainei. S-a dovedit că nici asta nu este suficient, mai cu seamă că, inițial, puterile europene au mizat pe o victorie rapidă a Rusiei în Ucraina. La finalul lunii octombrie, când România se lupta să convingă Suedia și Olanda să spună da aderării la Schengen, președintele Croației, Zoran Milanovic, a refuzat să participe la Summitul Platformei Crimeea (care avea loc chiar la Zagreb), a refuzat și o întâlnire cu Nancy Pelosi (președinta Camerei Reprezentanților a Congresului SUA) și a preferat să viziteze stațiunile croate de la Adriatica. ”Este mult cinism și lipsă de onestitate în ce privește războiul și Ucraina și nu vreau să contribui la asta. În cele din urmă, americanii și rușii trebuie să se așeze la masa negocierilor, pentru că poartă un război prin procură și ucrainenii plătesc un preț groaznic pentru asta”, a spus președintele Milanovic. Croatia a fost primită în Acordul Schengen, România nu. A fi degrabă săritor în sprijinul Ucrainei și împotriva Rusiei nu este un lucru neapărat premiat în Europa.

Din cauza cui a pierdut România ”meciul Schengen”? Din cauza unei țări „submarin”. Într-un articol publicata în 2015, după anexarea Crimeii de către Rusia, un colaborator al European Council on Foreign Relations scria că Austria a adoptat deseori ”politica submarinului” care observă prin periscop în ce direcţie se îndreaptă “flota” europeană, pentru ca apoi să iasă la suprafaţă în ape cât mai sigure, cât mai prielnice pentru băncile, companiile și diplomația austriece. Austria i-a primit pe mulți dintre membrii guvernului pro-rus al Ucrainei dat jos în 2014, l-a primit și pe Vladimir Putin în prima sa vizită în Vest după anexarea Crimeii, iar Austria nu a avut deloc de suferit nici atunci și nici acum de pe urma acestei atitudini. Este ușor de înțeles că deciziile ”submarinului” austriac sunt luate pentru a nu deranja marile puteri europene, în special Germania.

Cine a mai învins România in ”meciul Schengen”? Olanda, una dintre cele mai mercantile puteri europene, implicată în jocuri de putere cu mize care depășesc cu mult intrarea României în Spațiul Schengen, chiar și controlul porților comerciale și de rutele de transport din România. Olanda, care are de luat decizii majore în privința exploatării resurselor de hidrocarburi din Marea Nordului, este un stat european suficient de cinic pentru ca în spatele vetoului său să se refugieze și alte forțe ale UE al căror interese este ca România să nu fie parte a Acordului Schengen, să fie percepută ca țară de mâna a doua în UE.

Este greu să ne imaginăm că la ambasadele țărilor UE care au trimis mereu scrisoare de proteste la fiecare lege a justiției a fost tristețe atunci când țării noastre i-a fost refuzată intrarea în Acordul Schengen. Iar valurile de furie despre ”imperialismul” austriac, despre cinismul și mercantilismul olandez sunt menite să distragă atenția de la adevăratele centre de putere ale UE și rolul lor în ”meciul Schengen”.

Dar ce a pierdut România? A pierdut șansa de a mai reduce cozile de tiruri și autoturisme de la frontiera cu Ungaria. Transportatorii au toate motivele să fie nemulțumiți, însă nu într-atât de mult pe cât ar fi fost dacă ar fi înființat supercomitete de acțiune politică pentru a finanța campania electorala a unui partid care să le aplice agenda (așa cum se întâmplă în America, în timp ce în România asta este o infracțiune și se aplică varianta „sufrageriei”). Exportatorii și transportatorii sunt acum infinit mai interesați de politica monetară, fiscală și de subvențiile pentru carburanți decât de intrarea în Spațiul Schengen. S-a pierdut însă încă o ocazie ca cetățenii romani să scape de cozile de pe aeroporturile europene, de multe ori umilitoare. Dar nu trebuie omis faptul că România va rămâne în afara rutelor migratorii principale câtă vreme nu se va afla în Spațiul Schengen. Or, la cum evoluează lumea și politica guvernelor de la București, fluxurile migratorii din Est ce ar putea trece prin România vor fi infinit mai mari decât cele comerciale venind din același Est.

Eșecul acesta confirmă doar un statut al țării noastre, statut de mâna a doua în UE care, din nou, nu este menținut doar de Austria sau Olanda, ci este și în interesul altor puteri europene ce se ascund în spatele acestor state. Așa cum pe plan intern, la București, votul Schengen poate fi speculat pentru noi campanii anticorupție și pro-migrație, el poate fi folosit de Comisia Europeană, de Franța, de Germania pentru a demonstra statelor mai mici din UE cât de nedreapta este regula unanimității. Pentru aceste țări, pentru federaliștii europeni, cel mai deranjant este că pentru eliminarea unanimității este nevoie de unanimitate. Extinderea spațiului Schengen este o miză mică în această ecuație, în care UE urmărește eliminarea regulii unanimității în politica externă și în politica fiscală – ultimele bastioane ale suveranității naționale. România s-a opus unei asemenea perspective, însă vetoul Austriei și Olandei arată că menținerea suveranității are un cost. Iar acest preț va fi uriaș în momentul în care Republica Moldova și Ucraina (cu candidatura la UE deja acceptată) vor ajunge la momentul hotărâtor – în actualul sistem, aderarea ar presupune unanimitate. Războiul din Ucraina, sancțiunile împotriva Rusiei și criza economică grăbesc niște schimbări fundamentale ce vor redefini statutul țărilor membre UE. Fie prin mecanisme juridice alunecoase, fie supuse unor presiuni mult mai ferme, statele UE vor ajunge să fie înghițite în ”vocea europeană” de care vorbește președinta Ursula von der Leyen, chiar și atunci când asta nu corespunde intereselor lor.

Până la urmă, poate ca cel mai mare perdant al votului de ieri și al ultimilor ani nu este România, ci însuși Acordul Schengen. A fost conceput în anii „romantici” ai Războiului Rece, când UE de astăzi era o fortăreață de 12 state prospere, neasaltate de imigranți, de crize economice și de război, când vest-europenii se întreceau în declarații de sprijin pentru o Europă de Est de care erau despărțiți de cortina de fier. După integrarea acordului Schengen în legislația UE și extinderea masivă a UE spre Est, după criza datoriilor din 2008, după valuri de atentate teroriste și valuri de milioane de imigranți, Acordul Schengen, suspendat de nenumărate ori, a arătat că este mic și vulnerabil pentru o lume prea mare.

Într-un articol publicat în urmă cu câteva zile, jurnalistul Maurice Frank scria că, la mai bine de 30 de ani de la reunificarea Germaniei, țara este scindată între ”atotștiutorii din Vest” (Besser-Wessi) și ”plângăcioșii din Est” (Jammer Ossi). ”Atotștiutorii din Vest” se întreabă când oare vor înceta est-germanii să se plângă, când vor recunoaște că reunificarea le-a ridicat nivelul de trai, că au primit miliarde și miliarde de mărci și euro pentru a trăi mai bine? ”Plângăcioșii din Est” sunt cei care suferă cel mai mult acum, din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, pentru că economia landurilor estice a fost mai vulnerabilă. Ei sunt cei care ies în stradă și cer încetarea războiului din Ucraina, cer renunțarea la sancțiuni și denunță politica SUA în Europa. Asociațiile afaceriștilor din Estul Germaniei sunt împotriva sancțiunilor, asociațiile afaceriștilor „atotștiutori” din landurile vestice susțin sancțiunile.

”În Estul Germaniei există o senzație de neajutorare și oamenii se simt victimele experiențelor traumatizante din anii 1990, când soarta lor era cu totul în mâinile afaceriștilor și politicienilor din Vest, care au năvălit asupra lor ca niște vulturi, le-au închis fabricile, le-au luat activele, i-au concediat pe profesorii, pe magistrații și oficialii cu trecut comunist. Este ca și cum s-au trezit într-o țară nouă care nu mai dă doi bani pe ei, pe trecutul lor, pe identitatea lor și pe munca lor. A durat prea mult pentru materializarea ”peisajelor înfloritoare” promise de Helmut Kohl, iar în multe zone ele nu au apărut vreodată. Mulți nu mai cred în presa liberală uniformă care propaga informații ce nu țin cont de imigrație, de rasism, de temerile economice, de urmările restricțiilor din pandemie”, scrie Maurice Frank.

Ratarea intrării în Acordul Schengen va accentua o situație similară în România și Bulgaria. Vest-europenii par deja să se întrebe când vor înceta „plângăcioșii” români și bulgari să accepte că UE i-a scos din mizerie și le-a oferit un o frumoasă carte de vizita albastră cu steluțe galbene în locul secerii și ciocanului și vor accepta că, în schimb, trebuie să rămână niște state de mana a doua (în viitor alături de Ucraina, de Republica Moldova) ce nu trebuie decât să execute ordine pe flancul UE și NATO?

În 2013, guvernul Victor Ponta, cu toate păcatele sale, spunea că aderarea la Schengen nu va mai fi o prioritate în discuțiile cu UE, că România nu va mai investi energii pentru acest obiectiv, ci va aștepta să fie invitată să adere. ”Dacă aderarea se va amâna, este clar că va fi nevoie de o soluție politică a acelui stat care se opune și noi vom aștepta, nu va mai fi pe agenda Guvernului României”. Un diplomatic ”fir-ați ai dracului cu melcii voștri!”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 30

29 de Comentarii

  1. Cititi mai multa istorie. Tarile Romane au fost mereu tratate ca fiind la coada si marginea Europei.Dar noi am sustinut lupta antiotomana fara a acea recompense. Nici acum nu este altfel.Am sustinut Ucraina dar nu avem decat de pierdut, UE nu ne va recunoaste nimic, decat in vorbe ipocrite. Independenta din 1877, Unirile din 1859,1918, le datoram unor adevarati politicieni si genrali de armata. Cu politruci de azi, hoti si corupti, cu izmenarii din armata nu avem nicio sansa sa fim mai bine. Austria si Olanda au batut cu pumnul in masa noastra, dar noi putem sa facem la fel?!!! Bode, cu figura lui de taran, si altii ca el,veniti de la coada vacii, pot sa faca ceva, nimic!

  2. Se stia devesec dar politicienii au facut un exercitiu de imagine in forta folosind jurnalistii dar a ramas aceeasi hotarare.

  3. Fiecare vede altceva . Romania , dupa cum bine stiti , a fortat votul pe Schengen .De ce a facut asta este simplu de inteles .Este stiut, cum , in astfel de situatii ,nu se procedeaza prin supunerea la vot decit in momentul in care exista un consens . In primul rind Romania a arat un adevar existent acolo unde 25 de natiuni se ataseaza Romaniei si acolo unde doar Austria , din evidente motive politice de ordin intern , se sigularizeaza devenind , prin propria ei decizia , un paria European atasat deja, comform spuselor din Media, Rusiei lui Putin .Intreaga constructie austriaca si motivatia votului de blam este total nesustenabila .Daca Austria respingea toate cele trei natiuni ce isi doreau intrarea in Schengen poate ca ar fi fost crezuta .Actiunea declansata voit de Romania obliga natiunile din UE sa reconsidere decizia unanima a votului .Cit despre conflictul Ucraina el nu poate fi oprit decit de Rusia sau de Ucraina .Decuplarea totala (vedem cum si in Austria vor incepe din primavara astfel de evenimente o data cu pierderea alegerilor de catre fortele politice actuale) ,de Rusia este etnica , militara , politica , sociala , economica si teritoriala fapt ce ne arata viitorul .Nici ucrainienii si nici rusii nu vor mai putea locui alaturi .este evidenta nevoia de a se creea o linie de demarcatie intre Occident si Rusia .Cit de departe de europa va fi ea ne va fi aratata chiar rezultatul conflictului .Razboiul este de durata si Rusia trebuie slabita inca cel putin doi ani de zile pina in momentul alegerilor din SUA undeva spre sfirsitul anului 2024.

    • #Romania de ce nu a votat acum contra aderarii Croatiei la #Schengen?!

  4. Mai puțină ură între partidele românești, și vom avea mai mult de câștigat.

  5. Domnul Calin, pari putin naiv cand te ocupi de treburile interne prezente sau trecute. Papagalul ala de Ponta stia prea bine ca ar fi plans la mormant strain daca ar fi insistat afara cu vrajeala Schengen. Nu din cine stie ce abilitati politice personale sau demnitate a tarii fata de cei de-afara nu a facut-o ci pur si simplu pentru a nu se expune el personal si apoi guvernul sau in fata inamicilor din interior. Si avea destui atat in opozitie cat si in presa care l-ar fi asteptat la cotitura. S-ar fi repetat circul de acum fiind aratat cu degetul intregii tari ca fiind gloaba politica a Romaniei acelor ani. De aceea nu s-a repezit ca ‘surda-n hora’, vorba ce-i apartine. Cei de azi au riscat fiind convinsi ca vor fi recompensati pentru serviciile si tradarile lor repetate. Merita din plin injuraturile romanilor.

  6. Va dati seama daca era premier PeeSeeDee, la Bucuresti? Toate liftele liberale, sorosiste, basiste, ar fi spus ca PSD e de vina, ca este mostenitorul comunismului este corupt, etc! Cu MacCiuca in frunte, nu s-a indraznit sa se afirme ca prezenta PSD la guvernare, ar fi o cauza a neprimirii in Shenghen! Vorba lui Ponta de acum 10 ani:”ne chemati si venim”!! PS. Eu cred ca inasasi Germania a „insurubat” Austria pentru refuz! L-a gadilat pe ceafa pe Klaunus, asa , de kiki!!

  7. Politica externă a României de 32 de ani , îi una singură , limbi in Editat la nord americani.

  8. Domnule Marchevici,jos palaria!Un articol de nota maxima. o placere sa-l citesc
    Cred ca,de azi inainte ar trebui penalizat prin vot orice politician de doi bani care mai pomeneste de funie (Schengen) in casa spanzuratului (Romania)
    Cred ca s-a acrit Schengenul, ultima proba este ca trei tari trebuiesc indexate de Romania pentru viitor: Austria, Olanda si Suedia si facut „totul „(vorba lui Ceausescu:))sa nu mai avem capital austriac,olandez si suedez venit la furat, atat timp cat nu stiu ce e respectul fata de natia romana si statul roman,asa „esuat”cum e el din decembrie 1990 dupa Lovitura de Stat Prosovietica!
    In topul efortului de a scoate din Romania companiile austriece se afla OMW ,Raiffeisen,Erste si Schweighofer/Hs Timber Productions Srl
    Orice bosiman politic roman care mai deschide ciocul despre Schengen sau despre ce bine e cu OMW in Romania sa fie penalizat prin vot

  9. In orice haita exista un lup Omega. In haita UE exista si un membru Omega: Rromanistanul……[Rumburak]

  10. Nu-i nimic
    Sa vedeti de Craciun si Revelion cozile de masini pline re romani ce stau cu orele la vamile din vest sa mearga in Austria la ski
    Astia suntem ,cei din vest ne cunosc mai bine decat ne cunoastem noi
    Oameni cu coloana vertebrala extrem de flexibilaa ca sa nu spun gelatinoasa

  11. Dl Marchievici ar mai fi o problema care trebuie pusa in sarcina Austriei:
    ce facem cu sutele de mii de imigranti ilegali de la frontierele Europei?
    Sa decida masoneria UE prin vot unanim:
    1.Tragem in ei la granita,foc cu foc, sa-i scoatem din viata
    2.Ii lasam sa treaca prin Romania pentru o viata mai buna in paradisul Schengen
    3.Plateste Austria pentru ca Romania sa le asigure cazarea ,pana se decid
    4.Infiintam bantustane in Balcani pentru sirieni,somalezi,afgani,etc sa intre cu bantustanul in UE

    Iata cum putem da de lucru patriei lui Adolf Hitler

  12. Că veni vorba de Ponta, cu toate limitele și păcatele lui, a luat decizia corectă când a renunțat a mai cere admiterea în senghen. Așa ar trebui făcut și acum. Pe mine nu ma deranjează atât ca nu am fost primiți, mă… pe senghenul lor,mă deranjează că ne umilim și ne umilesc niște jeguri. Spuneți STOP senghen și eu sunt mulțumit. Și tot despre Ponta, a fost singurul demnitar care si-a dat demisia din funcție, pentru o situație de care nu era răspunzător, doar pentru a calma niște revolte ale unor idioți, finanțate din exterior. Până la ora asta NIMENI nu si-a dat demisia pentru eșecul senghen.

  13. @bunul samaritean :pentru ca iti apreciez postarile te rog sa nu fi un naiv,NICIODATA (subliniez) Romania nu va accede in Schengen si va exista INTOTDEAUNA o tara „coada de topor”care va vota impotriva, daca Romania mai pune problema, ce este asa greu de inteles,suntem pe una din rutele Marilor Migratii
    Romania trebuie sa uite de Schengen,e o ipocrizie sa dam vina pe Bulgaria sau pe politica interna austriaca,vaxuri,copilarii gazetaresti
    Pur si simplu nu e demn pentru noi sa dam vina pe porcimea politica, dar aceasta porcime politica trebuie condamnata pe viitor daca nu scoate urgent companiile austriece din Romania, cand Austria si-a dat arama pe fata si mai ales,ca de la Nastase si Iliescu incoace aceste companii jefuiesc literalmente resursele naturale ale Romaniei

  14. „Eșecul acesta confirmă doar un statut al țării noastre, statut de mâna a doua în UE”. esecul nu este al nimanui decat al romanilor adormiti si pasivi care se „descurca” de 33 de ani. fiecare popor are conducatorii pe care ii merita. ASA POOPOOO-U ASA CONDUCATORI. ce atatea justificari. cine a vrut in m-uie? eu nu am vrut. va spun eu cine a vrut: aceiasi securici care au ucis si tradat Romania, tot ei latra si acum disperati, au dat drumu la hashtag sa latre impotriva austriei. sau impotriva idiotilor utili si/sau santajatilor alesi de secutitate de 33 de ani. ROMANUL DE RAND NU A VRUT NICI IN M-UIE NICI IN NATO NICAIERI. DACA ERAM CONDUSI DE PATRIOTI (ADICA CEI CE IUBESC POPORUL, NU CEI CARE SUSTIN CA ISI IUBESC TARA CA NU AU PARASIT-O!) SE MILOGEAU EI, SATANELE, SA INTRAM IN RANDURILE LOR! acesta este adevarul. o tara de ADORMITI condusa de paraziti.

  15. Intrarea Romaniei in Schengen trebuia sa fie o necesitate pentru Europa ,inclusiv pentru Austria.Facandu-ne datoria de a securiza frontiera ,fara nici o conditie prealabila,politicienii romani au transformat aderarea Romaniei la Schengen intr-o inutilitate din punctul de vedere european asa cum au facut si cu inchiderea termocentralelor vrand sa para mereu „primii” care fac de toate.La granita Romaniei nu e nici o problema.Foarte bine ,tineti-o tot asa,noi in Europa avem alta treaba -gandesc europenii.Compasiunea unor reprezentanti UE e asemenea condoleantelor la mort.

  16. Tocmai vad stirea ca Romania si-a chemat pentru consultari ambasadorul din austria.
    Corect. Dar numai pe jumatate.
    Trebuie cerut imperativ ambasadorului austriei in Romania sa paraseasca tara pentru consultari cu guvernul de la viena.
    Daca tot nu s-a eliminat controlul la frontiera, atunci pe motive de siguranta nationala ar trebui introdusa pe termen ” scuuuuurt ” viza pentru cetatenii austriei.
    In alta ordine de idei, daca autoritatile Statului Roman nu pot face prea multe, din ratiuni de comportament diplomatic, noi poporul putem boicota si trebuie sa facem asta, tot ce este austriac !
    Nu ar fi lipsit de interes ca si patriotii adevarati din serviciile secrete ale Romaniei sa faca totul , in modul lor, pentru a afecta interesele economice ale austriei in Romania !
    Constat ca sentimentele anti-austria le-au depasit pe cele anti-Rusia !

  17. Eu susţin în continuare că acest şenghen e foarte periculos pentru noi şi e f bine că s a întîmplat aşa.
    Hai, noapte bună!

  18. justinianus Userul antiPSD aka caca maca aka 1 nu este de acord cu dumneavoastra. In mod sigur va intra in tura in curand si o sa argumenteze.

  19. Articolul are ceva informatii eronate.In primul rand acordul Schengen a intrat in vigoare in 1995 si nu in plin razboi rece asa cum spune autorul. In al doilea rand „palma” luata de la Austria este luata de la niste „suveranisti” nu de la „europeni”.

  20. Remarcabilă comparația Croația România adică Suveranitate -Vasalitate, președintele Croației Milanovic-demnitate, președintele României Iohannis-dezinteres, slugărnicie. Nimeni nu respectă renegații, slugarnicii, trădătorii; se folosește de ei după care le întoarc spatele, fără să-i salute.

  21. @Texas
    Daca Austria nu ne da viza din cauza zigeunerilor, atunci sa nu ne dea si din cauza medicilor, asistentelor, badantelor, capsunarilor si gunoierilor romani, ca si aia e tot romani.
    Si mai lasa-ma cu ,,atrocitatile” comise de coloratii nostri. Zigeunerii nostri sunt ingerasi fata de blackii din USA, sau criminalii lor din Occident. Astia ai nostri nu ies cu mitraliera in mana sa omoare lumea in magazine si scoli cum a facut ala in Norvegia civilizata(80 de morti)……[Rumburak]

  22. Cine a luat-o in barbă Schengen-ul? Diasporenii care l-au votat de 3 ori pe la rând pe Johannis la ambasadele .u.e.? Pe când plăcuta austriacă? Jos liberalii caca-maca!

  23. La cite miliarde $ paguba prin impunerea MCV – aceast personaj dușmănos- Monika Macovei ar merita ,acum cind a accidentat un sri-ist , măcar 3 ani de pușcărie grea.

  24. Repet, poate aud astia. Alde CIA-SRI-Iohanis. Este groasa. Se lucreaza in secret la un „Conglomerat”(asa i se spune la Wiena) intre Austria-Ungaria-Croatia si eventual Slovenia. Cu sprijinul ascuns al Germaniei si Olandei. Aceasta federatie in federatie (U.E.) va avea iesire la Marea Adriatica si frontiere dure in est. Intr-un timp relativ scurt acest „Conglomerat” va cere si alipirea Transilvaniei. 3-4 ani. Deocamdata in cca 1-2 ani vor incepe sa ne blocheze iesirea catre vest. Vor apare tot felul de motivatii pentru a bloca traficul romanesc pe cele doua autostrazi catre Ungaria – Austria. Blocarea admiterii in Shengen este strans lagata de aceasta. Nu vom mai intra in Shenghen. Niciodata.…….
    Romania se poate aranja cumva printr-o autostrada scurta Tr.Severin-Belgrad care asigura accesul in autostrada spre Croatia, Slovenia-nordul Italiei. Deasemenea, tot o autostrada scurta Satu Mare- Halmeu care ar asigura peste podul Tisa legatura cu soseaua Mukacevo spre Slovacia, Cehia-Germania. Altfel ce facem ? Iesim cu tancul ?

  25. Ar putea exista si o alta explicatie, aceasta din punct de vedere religious…!

    1 – Razboiul dintre Ukraina si Rusia a fost provocat intre doua tari Crestin Ortodoxe.

    2 – Respingerea acceptarii Romaniei si Bulgariei – pentru Zona Schengen – este tot impotriva a doua tari Crestin Ortodoxe!

    Eu NU pot sa cred ca este vorba NUMAI de o simpla coincidenta…

  26. Ani de zile Romanii au iubit shi respectat Frantza citind romanele lui Alexandre Dumas, Emile Zola, etc. dar de fapt Alexandre Dumas nu a fost Francez ci Haitian. In Frantza de azi Alexandre Dumas daca ar mai trai ar fi un sclav foarte probabil analfabet sau daca ar sti sa scrie nu i sar permite. Alexandre Dumas a luptat ca Frantza sa nu fie condusa de nazishti cum este azi dar a fost invins shi ucis. Nu interesele Francezilor le apara azi blestematul Anglo-Saxon Emanuel Macron care uneori foloseshte shi Frnceza in locul Englezei materne.

  27. Xi Jinping și-a încheiat vizita istorică în Arabia Saudită, făcând apel către statele arabe să se orienteze către o lume multipolară

    Xi Jinping și-a încheiat vizita istorică în Arabia Saudită, făcând apel către statele arabe să se orienteze către o lume multipolară

    Lideri din toată Asia de Vest și Africa au călătorit în capitala saudită pentru a se întâlni cu președintele chinez.

    Înaintea summitului China-Arab de vineri, președintele chinez s-a întâlnit cu liderii din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG). În timpul acestui summit, el i-a îndemnat pe giganții din domeniul petrolului și al gazelor să efectueze vânzări de energie în yuani chinezești, ceea ce ar putea duce la eliminarea dolarului american din tranzacțiile bilaterale.

    De asemenea, el a promis să importe mai mult petrol și gaze naturale din statele arabe din Golf, fără a se amesteca în afacerile acestora, ceea ce reprezintă o schimbare față de politica de lungă durată a Washingtonului de interferență și dominație.

    Ulterior, Xi a profitat de ocazie pentru a exprima sprijinul Chinei pentru încetarea ocupației israeliene a Palestinei și și-a exprimat frustrarea față de „nedreptatea istorică” suferită de palestinieni.

    „Nu este posibil să se continue nedreptatea istorică suferită de palestinieni”, a declarat vineri președintele chinez.

    El a continuat prin a face apel la comunitatea internațională să acorde Palestinei „statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Națiunilor Unite” și a declarat că Beijingul „susține soluția celor două state și înființarea unui stat palestinian pe granițele din 1967, cu Ierusalimul de Est ca și capitală”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.