Hosu, propusă de Toader ca adjunct DIICOT, la ceasul audierilor

Procuorul Giorgiana Hosu, propusă de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru postul de procuror-şef adjunct al DIICOT, este audiată marţi în Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar avizul ar urma să fie dat în 12 octombrie.

Giorgiana Hosu, propusă de ministrul Justiţiei pentru ocuparea funcţiei de procuror şef adjunct al DIICOT, a afirmat marţi că funcţia pentru care candidează va rămâne din nou vacantă în cazul în care se poate demonstra că ofiţerii Serviciului Român de Informaţii au făcut anchetă sau acte de cercetare penală într-un dosar al Direcţiei.

„DIICOT are în competenţă exclusivă infracţiunile de combatere a terorismului şi a securităţii naţionale. Ca atare, colaborarea cu Serviciul Român de Informaţii este nu firească şi îndreptăţită de lege, este vitală. De exemplu, în caz de intervenţie antiteroristă sau în caz de intervenţie contrateroristă, procurorul DIICOT este singurul desemnat să participe în mijlocul acelui eveniment alături de SRI. Procurorul conduce. Eu mai merg un pic mai departe şi spun că, dacă se poate demonstra sau s-ar putea demonstra de către cineva că ofiţerii Serviciului Român de Informaţii au făcut anchetă sau acte de cercetare penală într-un dosar DIICOT, atunci funcţia de procuror şef adjunct o să rămână din nou vacantă”, a declarat Giorgiana Hosu, în cadrul interviului susţinut în faţa membrilor Secţiei pentru procurori a CSM, după ce a fost întrebată de procurorul general Augustin Lazăr dacă a văzut vreun ofiţer de informaţii conducând o anchetă.

Giorgiana Hosu, propusă de ministrul Justiţiei pentru ocuparea funcţiei de procuror şef adjunct al DIICOT, susţine marţi interviul în faţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. În prezent, Hosu este delegată în aceeaşi funcţie pentru care susţine interviul.

Şedinţa Secţei pentru procurori a CSM este programată de la ora 10.00.  Pe ordinea de zi a şedinţei se află avizarea propunerii ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a Giorgianei Hosu. De asemenea, va fi audiată în Secţia pentru procurori a CSM şi Florena Esther Sterschi, propusă de ministrul Justiţiei pentru postul de procuror-şef al Secţiei de Resurse Umane şi Documentare din Parchetul General.

În 12 octombrie, Secţia pentru procurori a CSM ar urma să transmită ministrului Justiţiei avizul pentru cele două propuneri de numire.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a propus-o în 14 septembrie pe Elena Giorgiana Hosu pentru funcţia de procuror-şef adjunct al DIICOT, funcţie scoasă la concurs alături de alte şapte posturi vacante în Parchetul General şi DNA. Pentru DNA, Toader nu a făcut nicio propunere.

Procurorul Giorgiana Hosu a fost adjunct al şefului DIICOT şi în perioada 2013-2014. După demisia Alinei Bica de la conducerea direcţiei, în noiembrie 2014, în urma arestării în  dosarul despăgubirilor de la ANRP, Hosu a preluat interimar funcţia de procuror-şef. De altfel, ea a candidat pentru acest post şi a pierdut concursul, în aprilie 2015, în favoarea lui Daniel Horodniceanu. Între dosarele instrumentate de Giorgiana Hosu se numără cel al omului de afaceri Hassan Awdi, condamnat la opt ani închisoare pentru falimentarea CFR Mesagerie şi dosarul „Manhattan”, în care sirianul Omar Hayssam a fost condamnat la 24 de ani şi patru luni de închisoare.  Soţul acesteia, Dan Hosu, fost şef al Serviciului de combatere a traficului de migranţi din cadrul DCCO, a fost reţinut de DNA în septembrie 2016, în dosarul privind S.C Carpatica Asig S.A. Dan Hosu, în calitate de administrator al unei firme, a fost acuzat de trafic de influenţă, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi dare de mită. El a fost trimis în judecată în acest dosar, sub control judiciar, în februarie 2017.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.