Două vești rele de la BNR. Și una puțin mai bună

Investițiile directe ale rezidenților în România au scăzut cu aproape 57% în primele nouă luni ale anului iar datoria externă a țării noastre a crescut cu 7,44 miliarde de euro perioada ianuarie-septembrie 2020, comparativ cu intervalul similar din 2019, ajungând la 117,22 miliarde de euro. Acestea sunt veștile rele transmise azi de către BNR. O veste mai bună ar fi diminuarea cu 2,6% a deficitului de cont curent, indicatorul care arată cât de slăbită este economia României.

Investiţiile directe ale nerezidenţilore în România au însumat 1,940 miliarde de euro (comparativ cu 4,471 miliarde de euro în perioada ianuarie – septembrie 2019), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 2 838 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 898 milioane euro.

În perioada ianuarie – septembrie 2020, datoria externă totală a crescut cu 7,441 miliarde de euro. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 83,618 miliarde de euro la 30 septembrie 2020 (71,3 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 12,5 la sută față de 31 decembrie 2019; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 30 septembrie 2020 nivelul de 33,606 miliarde de euro (28,7 la sută din totalul datoriei externe), în scădere cu 5,2 la sută față de 31 decembrie 2019.

În perioada ianuarie – septembrie 2020, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 7,737 miliarde de euro, comparativ cu 7,942 miliarde euro în perioada ianuarie-septembrie 2019. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1,165 miliarde de euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 392 milioane euro, balanța veniturilor primare și-a redus deficitul cu 401 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 577 milioane euro.

Pentru că mulți români s-au trezit cu veniturile diminuate fie din cauza tăierilor de salarii fie a disponibilizărilor din martie și până astăzi, sau pentru că multe din spațiile de retail au fost închise din pricina deciziilor autorităților, s-a diminuat ieșirea banilor din țară. Deocamdată, economia românească nu are capacitatea să producă atâtea bunuri și servicii pe cât este de mare cererea și din acest motiv mulți dintre noi apelăm la importuri. Până la izbucnirea pandemiei, deficitul de cont curent se adâncea lună de lună punând în mare dificultate finanțele țării. Mare parte din această adâncire a fost cauzată de măsurile populiste pe care diversele guverne, începând de la Cioloș încoace, le-au luat și anume creșteri de salarii și pensii într-un ritm cu mult peste cel al creșterii economice anuale. Românii au avut mai mulți bani la dispoziției și, cum cultura economisirii este încă la un nivel redus, sumele s-au dus în consum, inclusiv în bunuri de import. Astfel, ani de-a rândul românii au sprijinit industriile și agricultura altor state.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Vai, dar nu se poate. Industria bubuie, zicea Citu Citu ma grivei împrumut daca mai vrei, prostia ahtiati de efectele DNA-ULUI asupra covidului cu fata maslinie si dos nedefinit antropologic, tuna, Cotrocenistul fulgera, romanul se roagă, lgbtiq-isti o tin langa danga de coada inversa a existenței defavorizate fizic si intelectual, pnl-isti put de prostie si vor sa-si conserve valoarea in borcanele cu capac de wc si conservanti îmbibată cu E -uri, usr-isti manca rahat filtrat dupa o porție de neomarxism cu fata din fese si pectorali din implanturi cu silicon infestat cu idei Marxist-Leninist- Troskiste cu dos a la Marcuse, Lucas si Bideu afumat cu șuncă de hoti profesioniști, postacii de dreapta dupa ce au muncit superficial in zona zoster cu doua degete, se extaziata pe pantă progresismului cu dizabilitati si combat PeNeLe ratei sălbatică aflata la ciclu numerelor pare si aplauda neuronul falsului cerebral cu care sunt înzestrați exponenții de frunte al partidului securistilor lgbtiq-isti- usr. Orban o luat-o pe urmele lui Dej si vremea sa trimita cetățeanul nesupus la canal sau la Poarta Cotrocenistului navetist fără abonament vizat la zi, ci numai la fara frecventa si la gândire redusă, spre foarte redusă. Într-un cuvânt suntem într-o veșnică comedie absurdă din care scapă cine nu va face Covid si nu se va lasat manevrat de un regim GOL, EXAGERAT DE GOL, oferit unor personaje goale, care fac din nudismul intelectual flacăra olimpică a expresie progresiste cu dos tabacit de postacii regresie morale si intelectuale.

  2. Daca este populism cresterea salariilor, de ce nu sunteti platiti la nivelul salarizarii din Romania adica sub venitul presedintelui tarii si sunteti platiti cu salarii de zece mii de euro si poate mult mai mult, pe motiv ca nu puteti fi cinstiti daca aveti un salariu de zece mii de lei? Acesta este populismul sa platesti mult ca altfel nu poate fi cinstit, in loc sa aplici legea suedeza de acum cateva secole…sau a lui Tepes

  3. Alta „reusita’ marca Isarescu ,alias fosila-bnr. Mosule mai pleaca-n ….. pe acasa pe la tine.

  4. in traducere libera: scaderea investitiilor directe inseamna scaderea spalarii de bani occidentali prin Romania. cresterea datoriei este inseamna ca revansarzii( catu) isi incaseaza prin credite cei 30 de ani in care nu au participat la impartirea averii tarii. scaderea deficitului inseamna ca lumea nu mai cheltuie a proasta bani, de frica viitorului nesigur.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.