Avertismentul lui Kissinger privind China

În urmă cu doua zile, miniștrii de Externe ai SUA, Indiei, Australiei și Japoniei s-au reunit la Tokyo, unde au discutat despre inițiativa ”Indo-Pacificul Liber și Deschis”. Cele patru state sunt membrele unui patrulater, așa-zisul Quad,  care își propune contracararea expansiunii chineze în Indo-Pacific, un concept recent lansat.

În cadrul întâlnirii s-a discutat depre posibilitatea creării unei alianțe de tipul NATO în Asia. ”Este mai important ca niciodată ca membrii acestui format să elaboreze un proiect pentru a apăra țările noastre împotriva exploatării Partidului Comunist Chinez, împotriva corupției și coerciției sale”, a spus secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo. ”Vedem asta în Mările Chinei, în Mekong, Himalaya și în Strâmtoarea Taiwan”, a mai spus Pompeo.

”Odată ce am institutionalizat colaborarea putem începe să construim un cadru de securitate”, a spus Pompeo, pentru ziarul Nikkei, adăugând că, ”la momentul potrivit”, la acest cadru se pot alătura și alte state.

Nu este pentru prima dată când se vorbește despre crearea unui ”NATO asiatic” îndreptat împotriva ambițiilor expansioniste ale Chinei. Inițiativele de până acum precum, precum Organizația Tratatului Asiei de Sud-Est, creată în anii 1950, nu au avut succes. Organizația amintită a supraviețuit puțin peste 20 de ani.

Japonia, cu politica sa externă și de apărare mult mai ambițioasă, inițiată de fostul premier Shinzo Abe (care cel mai probabil va fi continuată de noul premier Yoshihide Suga, nimeni altul decât fostul său șef de cabinet, ales în fruntea partidului printr-un proces a cărui corectitudie a fost contestată), dorește întâlniri regulate a ministrilor din Quad, la fel și SUA. Acesta ar fi primul pas către crearea unei posibile alianțe. Apare însă problema reticenței Indiei de aface parte dintr-o alianță, precum și a opoziției statelor din Asociația Națiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN). Deși nici membrii Quad, nici China nu fac parte din ASEAN, statele organizației ar intra în zona de acțiune a unei asemenea alianțe.

Pe fondul acestor tatonări, dar mai ales pe fondul tensiunilor dintre SUA și China privind Taiwanul, cotidianul chinez Global Times  a amenințat că Beijingul ”ar trebui să se pregătească de război” cu Taiwanul, dacă liderii de la Taipei își vor relua relațiile diplomatice oficiale cu SUA. ”Nu trebuie să ne mai facem iluzii. Singura cale este să ne pregătim de război și pedepsim forțele secesioniste din Taiwan”. ”Cu cât forțele secesioniste devin mai arogante, cu atat ne apropiem mai mult de un punct de cotitură”, scrie cotidianul chinez.

Un avertisment pentru administrația Trump a venit din partea fostului secretar de Stat Henry Kissinger. Vorbind la Clubul Economic de la New York, Kissinger a făcut apel la China și SUA să ”cadă de acord asupra limitelor” amenințărilor pe care și le aruncă. Kissinger spune că stabilirea acestor limite este necesară pentru a se evita o situație similară celei de dinaintea Primului Război Mondial. China și SUA sunt pe munchie de cuțit pe multe fronturi, uneori prin aliați informali, iar asta poate duce la un casus belli care în alt context ar fi interpretat ca un incident minor.

Kissinger a avertizat de mai multe ori că un conflict care se permanentizează între SUA și China nu va putea avea un învingător, ci doar consecințe catastrofale. ”Nu mai e cu putință să ne gândim că o tabără ar putea să o domine pe cealaltă… va fi mai rău decât în războaiele mondiale care au ruinat civilizația europeană”, a spus Kissinger. ”Avem nevoie de dialog. Am aplicat acest principiu foarte mult în relația cu Europa, unde am crescut”.

Într-un interviu din lupa aprilie pentru The Wall Street Journal, același Kissinger le cerea liderilor americani să înceapă pregătirea pentru o nouă epocă. ”Atmosfera suprarealistă dată de Covid-19 îmi aduce aminte de ce am simțit în timpul Contraofensivei din Ardeni, ca tânăr militar în Divizia 84 de infanterie a SUA. Acum, ca și în 1944, există acea senzație a unui pericol difuz, care nu vizează pe cineva anume, ci care lovește la întâmplare și în mod ucigător”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

9 Comentarii

  1. Mafiotul Kissinger, artizanul nenumaratelor razboaie ale SUA se da pacifist, din buza mormantului, ca sa nu cumva sa sufere comunistii chinezi! Are 97 de ani…. cum naibii traiesc globalistii astia atata!

  2. Deh, manipularile prin vorbe si actiuni verbale la gramada, functioneaza doar oral. Sa nu zic ca e prea tarziu, dar este foarte tarziu, pentru a mai schimba ceva in tiata expansiunea bipezilor chinezi cat si a afacerilor de zeci de ani pe tot globul. Ce sa zic, chinezilor le-a mers mintea din plin daca o uriasa(70-75%) parte din dolareii americani si cel putin 50% euro este in bancile chineze din china. Indiferent ce actiuni ar incerca orice alianta, esecul aliatilor va fi amarnic!

  3. Cand din Top ten mari banci din lume,pe primele 4 locuri sunt banci chineze si numai 2 sunt americane,cand productia anuala de otel a Chinei depaseste de 10 (zece) ori productia de otel a SUA,cand in China se produc anual mai multe automobile americane decat in SUA ,etc.,etc., despre ce vorbim?
    Despre „cainii latra,ursul trece”

  4. Americanii se dau de ceasul mortii fiindca-n câtiva ani, si orice-ar face, China = prima putere mondiala. @parere: fleanca! de genocidele japoneze ai auzit, în China interbelica sub ocupatie japoneza, incultule? de „chinezariile” de la toate curtile regale si imperiale europene, fiindca, pâna-n secolul al XIX lea (razboaiele opiumului, care s-o-ngenucheze), China era una din marile puteri ale lumii si focar de cultura si civilizatie? de Marco Polo ai auzit, loaza de doi bani? prin comparatie, SUA = genocidul populatiilor bastinase + Mafia. Actuala stare economica a tarii tot de crime si cacialma tinând, ca de obicei când e vorba de SUA (cu datorii uriase, pe care, din cauza $, toate LUMEA, tot GLOBUL e obligat sa li le suporte). Patalama de idiotenberg mândru de el.

  5. Editat imputzita de Kissinger. El a fost cu opening to China cind era cu Nixon, si acum basina cretina da lectii..

  6. Pe unde apare fosila vie masonul Kissinger se intampla doar nenorociri.

  7. Comentator/comentatoare de pripas, americanii ăştia, aşa cum sunt ei, au făcut ca ignoranţi ca tine să poată să-şi răspândească nestingheriţi paseurile de gâgă, cu singura consecinţă de a fi urechiat virtual pentru prostie.
    Dacă în locul americanilor erau chinezii la butoane te ajutau să faci parte din milioanele de victime ale „Marelui Salt Înainte”, te puneau să pliveşti cele „O sută de flori să înflorească” iar – dacă totuşi scăpai cu viaţa – ajungeai să-ţi indrepte circumvoluţiunile de pe creier la Revoluţia Culturală, să te înveţi minte.
    Aşa că las-o mai moale cu trimiterile obraznice de pseudo-intelectual arogant.

  8. Când va ieși la suprafață toate relele făcute de Americani in lume ,Hitler si Stalin vor fi mici haiduci …a mers cu războiului cat a mers Deja Turcia întoarce Spatele Americii .. Russia in armament militar este numărul 1 numai vorbim de China care nu poți să-i faci nimic toate sunt dependente nu doar de mana de lucru esențială din China ci de piață de desfacere in China ….deja războiul nu mai ajută mai ajută America … Turcia ca membră NATO nu va lupta împotriva Rusiei Germania are nevoie de Rusia … Așa ca marea forță SUA mai reprezintă produsele Design in California Made in China vedeți iPhone o poate speră cu vacinul Anti Covid să pună planeta la plată pentru susținere …dar cu boșorogi ca Soros ,Bil Gates … izbândă nu există …deja există maimuțoi care candidează in SUA … campaniile electorale sunt circ demn de genul CRUDUȚA VS NICOLAE GUȚĂ ….inceputul sfârșitului a început de la scoaterea ONG-urilor Sorosite din Rusia Anexarea Crimeei și eșecul lovituri de stat din Turcia ….si jocul Chinei impecabil…….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.