Avertismentul Rusiei cu privire la Afganistan

Reţeaua teroristă Stat Islamic trimite militanţi în nordul Afganistanului, în contextul în care Statele Unite şi aliaţii din cadrul NATO retrag trupele, avertizează ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Abordarea Administraţiei de la Kabul este „iresponsabilă”, a afirmat Serghei Lavrov, conform agenţiilor Reuters şi Interfax.

„Este important să acordăm atenţie situaţiei din Afganistan, unde reţeaua Stat Islamic acumulează activ forţe (…)”, a atras atenţia Serghei Lavrov, citat de agenţia Sputnik.

Administraţia Joseph Biden a anunţat că va retrage trupele americane din Afganistan până pe 11 septembrie 2021. Un oficial din cadrul Pentagonului a anunţat vineri că Baza aeriană Bagram, situată în apropiere de Kabul, a fost deja evacuată. Aliaţii SUA, inclusiv cei din cadrul NATO, retrag trupele în coordonare cu armata americană.

Statele Unite vor menţine sute de militari în Afganistan, pentru protejarea Ambasadei americane.

Alianţa Nord-Atlantică va continua misiunile de instruire a membrilor forţelor de securitate afgane.

În contextul retragerii trupelor occidentale, în ultimele luni s-au intensificat atacurile teroriste în Afganistan, comise de insurgenţii talibani şi de reţelele teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat recent că organizaţiile teroriste Al-Qaida şi Stat Islamic s-ar putea regrupa în Afganistan în doi ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

14 Comentarii

  1. In maxim o luna dupa retragerea trupelor americane, islamistii vor pune mana pe putere in tot Afganistanul.

  2. Acum ca a abandonat baza aeriana Bagram (cred ca e plina de expolzivi acum-sa se aleaga praful)SUA da friu liber talibanilor sa macelareasca vreo 30-40 de mii de afgani colaborationisti, exact cum s-a intimplat in Franta cand au fost asasinati mii de „colaborationisti”autohtoni dupa retragerea nemtilor, in 44
    Mii de morti americani,zeci de mii de raniti si un final fara glorie
    Pana la urma,ce a cautat SUA in Afganistan,ca Bin Laden traia/traieste bine mersi in Pakistan
    Sper ca nu se pregateste sa intre in Afganistan maica Rusia,daca nu i-a ajuns batuta din 1985!

  3. Daca nu a uitat experienta URSS Lavrov ar trebui sa stie ca ce se intampla in Afganistan e problema afganilor

  4. @Gogu Politologu
    „Pana la urma,ce a cautat SUA in Afganistan”
    Exact ce au cautat in Korea, Vietnam, Irak, etc. Distrugere si pretext pentru cheltuieli militare.

  5. @ „Kuku Bau”, 2 iulie 2021 la 18:09
    „In maxim o luna dupa retragerea trupelor americane, islamistii vor pune mana pe putere in tot Afganistanul.”
    Mai putin EXACT IN NORD! Lavrov nu a vorbit degeaba. Rusii vor interveni acolo ca in Siria, si vor prelua zona sub control, mai ales ca nordul Afghanistanului este locuit de tadjici, care sunt musulmani moderati (cam ca kurzii), si care sunt o ramura a celor din fostul Tadjikistan sovietic. Asa ca daca americanii n-au fost in stare (de mirsavi ce sunt) sa sparga Afghanistanul multi-etnic si Irakul multi-etnic in partile componente, in Afghanistan o vor face rusii!

  6. Ideea se pare ca e — cu cat mai multe focare de terorism si confflict/ tensiuni in jurul rusilor, cu atat mai bine. „Incecuire” si hartuiala adica prin forte proxy. Rezulta deci o reducere a cheltuielilor Unchiului. Plus, odata cu lansarea pe „piata” a Statului Islamic (SI) si intrarea in combat direct a aliatilor sauditi (vezi Yemen) care, se zice, ca ar lucra cu SI si au interesele lor in regiune … Din 2000, progresiv, sauditii au fost antrenati pentru implicare directa. Intai, prin pregatirea trupelor si piloti, apoi dotati cu tehnologii militare. In schimb, se stie, ei sunt cu punguta cu multi galbiori din care multi occidentali se infrupta nesatios cu daruri si credite, inchizand ochii la crimele si abuzurile sauditilor. Intre timp, fortele Unchiesului se regrupeaza in alte teatre ca Marea Chinei de Sud & comp? Or mai fi si altele. Deci, va faceti o idee — interesul poarta fesul.

  7. Dupa 20 de ani de razboi si ocupatie straina, cum se poate aprecia rezultatul invaziei americane? Cum lasa armata SUA acesta tara, dupa atatia ani de instabilitate cronica? In haos total, mai mare decat cel in care era in 2001, si care, zice versiunea oficiala, a generat terorismul cunoscut.
    Se poate conchide fara prea mult risc de a gresi ca interventia armata si ocupatia au produs de fapt mai mult terorism, in loc sa-l opreasca. Si atunci cui bono invazia? S-au cheltuit totusi niste mii de miliarde de dolari, au murit niste milioane de oameni in toate operatiunile din Orientul Mijlociu, pentru ce? Ca amenintarea sa creasca, in loc sa scada?

  8. Acuma o sa aveti de lucru nemaifiind nevoie sa va faceti voi de lucru in Basarabia .
    Incet incet o sa aveti doar prieteni ostili pe langa voi , in armonie cu politica voastra de expansiune prin mijloace specifice .

  9. De ce ar avea cineva interesul sa cucereasca Afganistanul ?
    Tara doar de MUNTI si de LAPIS LAZURI cel AZURIU ca CERUL (7500 BC +) …

    Au incercat sa cucereasca Afganistanul si nu au reusit … anticul Alexandru … unii in anii 1980+ … unii in anii 2011+ …
    DAR toti s-au RETRAS fara NICI un SUCCES !

  10. Sovieticii au mancat bataie in Afgansitan datorita armamentului livrat mujahedinilor de catre CIA. Iar USA au atacat Afgansitanul deoarece mujahedinii nu au fost de acord ca sa li se extraga petrolul de catre firmele americane. Si odata ocupata tara, anericanii au incurajat productia de opiu astfel incat de la 100 de tone pe an aceasta a crescut la 4000 tone pe an. Cine a comercializat la negru miile de tone produse anual si unde a ajuns in final acest produs??? In mod sigur CIA stie. Si cine s-a umflat la greu buzunarele si conturile cu banii rezultati din vanzare tonelor de opiu in fiecare an??? In mod sigur tot CIA stie???

  11. Cei care vor prelua puterea in forta, sunt antrenatii la si pentru comanda de occi-eu! Ce e asa greu de inteles?! Premisa „plecam noi dar ramaneti baza pentru orice”!

  12. @ Pandele, spui: „Exact ce au cautat in Korea, Vietnam, Irak, etc. Distrugere si pretext pentru cheltuieli militare.”.
    De acord cu dumneata. Eu completez: „Jandarmul mondial” SUA au distrus frumoasa Jugoslavie. Apoi căutat „laurii victoriei” în: Libia; Egipt; Ucraina „genialului” Poroșenko; precum și o serie de State din America Latină. Acum î-și propun să nu se oprească aici. Vor găsi probabil alte State în care să facă „ORDINE”, că doar au calificarea și antrenamentul/experiența necesară.

  13. Culmea este ca amerlocii au parasit cea mai mare baza a lor din Afganistan abandonad masinile, munitia si cam tot ce trebuie ca toata tehnica cazut acum in mana talibanilor sa poata fi folosita cu succces de acestia impotriva militarilor guvernului de la Kabul.

  14. @doru popescu: De asta!!!”In aceasta luna, Iunie 2010 Departamentul american al Apararii a anuntat ca Afganistanul detine zacaminte minerale evaluate la 1.000 de miliarde de dolari.

    Cele mai mari zacaminte se pare ca sunt cele de fier si cupru. In plus, au fost descoperite si depozite importante de aur.

    Tara ar putea deveni, potrivit unui memorandum al Pentagonului, „Arabia Saudita a lithiumului,” un material cheie in fabricarea bateriilor pentru laptopuri si mobile, informeaza Forbes.

    Pe zacamintele minerale descoperite in Afganistan se lupta in acest moment si China si SUA.”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.