Avertizările meteorologilor. Vânt, viscol şi ninsori putermice!

Potrivit meteorologilor, duminică, între orele 3:00 şi 20:00, va fi Cod portocaliu în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali (la peste 1.500 m), unde se va înregistra viscol puternic, vântul va avea viteze ce vor depăşi 110-120 km/h, vizibilitatea va fi foarte redusă şi zăpada troienită.

De asemenea, de duminică, de la ora 20:00, până luni, la ora 10:00, în zona înaltă a Carpaţilor Orientali (la peste 1.500 m) va fi viscol puternic, vântul va avea viteze ce vor depăşi 110-120 km/h, vizibilitatea va fi foarte redusă şi zăpada troienită.

Luni, 25 decembrie, vântul va continua să prezinte intensificări, local în nord-vest, centru, est şi sud-est, precum şi la munte.

Codul galben de vânt puternic va fi în vigoare de duminică, ora 3:00, până luni, la ora 10:00, interval în care vântul va avea intensificări în sudul Transilvaniei, vestul şi sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei şi în dealurile subcarpatice ale Moldovei, cu viteze în general de 55-65 km/h, iar la munte, rafalele vor depăşi 80-90 km/h.

În zonele montane şi local în Transilvania pe parcursul zilei de duminică (24 decembrie) va ninge viscolit, iar noaptea se vor semnala precipitaţii mixte.

Turiştii care au plecat spre munte s-au confruntat nu doar cu aglomeraţia de pe DN1, ci şi cu ninsoarea şi viscolul. Zăpada a acoperit repede şoseaua de pe Valea Prahovei, iar nămeţii au paralizat circulaţia.

Unii şoferi au fost pregătiţi. Au scos din portbagaj lopeţile şi au încercat să elibereze drumul cât să poată înainta.

La peste 2.000 de metri înălţime, la Vârful Omu, s-a văzut puterea nimicitoare a Furtunii Pia.

Vântul a bătut cu aproape 120 de kilometri la oră, iar temperatura a scăzut la minus 20 de grade Celsius.

În mai multe zone din ţară, zăpada a trecut de jumătate de metru.

Mulţi turişti care au vrut să ajungă în Rânca au fost nevoiţi să se întoarcă. Au înaintat doar cei care au au avut lanturi.

 Doi adulţi şi patru copii au fost salvaţi sâmbătă seara de jandarmii montani, după ce maşina în care se aflau a fost blocată din cauza stratului mare de zăpadă.

Potrivit Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba, patrula din cadrul Postului de Jandarmi Montani Arieşeni a intervenit, în urma unui apel la 112, în zona Cheile Ordâncuşei, pe drumul ce duce spre Ocoale. În zonă stratul de zăpadă măsoară aproximativ 50 de centimetri, ceea ce face ca deplasarea să se facă cu dificultate.

„Ajungând la maşina blocată, colegii noştri au constatat că în interior se aflau doi adulţi şi patru copii care nu au mai putut continua deplasarea din cauza stratului mare de zăpadă căzută de pe versant pe drum”, a precizat IJJ Alba.

Jandarmii au oferit ajutorul necesar persoanelor aflate în dificultate deblocând autovehiculul şi repunându-l pe carosabil.

Persoanele nu au necesitat îngrijiri medicale de specialitate, continuându-şi drumul pentru a ajunge la pensiunea unde urmau să se cazeze.

Jandarmeria Alba recomandă responsabilitate şi precauţie la deplasările în zona montană şi atrage atenţia asupra faptului că există o atenţionare meteo de cod portocaliu pentru zona montană din sudul judeţului, cod care vizează viscol puternic cu rafale de 110 – 120 km/h şi zăpadă troienită.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Da, bre! Afara e caniculă, e august cu +38° la umbra si culmea, e vantoasa cu zapada😂😂😂😂! Au uitat toti din Romania ca e anotimpul de iarna odata pe an?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.