Banca Rusiei a „naționalizat” valuta

Banca centrală a Rusiei a majorat luni rata dobânzii cheie la 20% de la 9,5% luni, într-o mişcare de urgenţă, iar autorităţile le-au spus companiilor axate pe export să fie pregătite să vândă valută străină, în timp ce rubla a coborât la minime record. Moneda rusească a atins un minim de 120 de unități pentru un dolar pe platforma electronică de tranzacţionare a monedelor EBS, după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat comandamentului său militar să pună forţele armate nucleare în alertă maximă duminică, în timp ce Occidentul a impus sancţiuni dure împotriva Rusiei.

”Rusia restricționează mișcarea capitalului și dublează rata dobânzii. Se face naționalizarea valutei ca pe vremea lui Stolojan. Ești exportator? Atunci ești obligat să schimbi veniturile obținute în ruble. Nu cunosc detalii, e posibil ca măsura să fie urmată de altele din același spectru de măsuri de împiedicare a mișcării capitalului, precum interzicerea retragerii depozitelor bancare, ca în Argentina”, susține analistul economic Bogdan Glăvan.

Conform acestuia, creșterea dobânzii și înghețarea creditului este cea de-a doua armă pe care o are Banca Rusiei pentru a împiedica fuga capitalului. ”A mărit rata dobânzii de la 9,5% la 20%, uriaș, pentru a penaliza schimbul în valută și pentru a încuraja rămânerea cu depozite în ruble. Văd deja știri cu bănci care au mărit cu 4 pp rata dobânzii la credite ipotecare. Șocul economic va reverbera în perioada următoare în toată Rusia și restul lumii. Indiferent de stabilitatea cursurilor de schimb și a burselor, inflația va crește peste tot. Inflația este întotdeauna asociată cu războiul”, a spus Glăvan.

Banca centrală, care spune că ţinteşte inflaţia la 4% şi va face tot ce este necesar pentru a asigura stabilitatea financiară, a spus că creşterea ratelor dobânzilor va aduce ratele depozitelor la niveluri ”necesare pentru a compensa riscurile crescute de depreciere şi inflaţie”. Acest lucru este necesar pentru a sprijini stabilitatea financiară şi a preţurilor şi pentru a proteja economiile cetăţenilor de depreciere, se arată în comunicat.  Creşterea dobânzii cheie la peste 17%, nivel observat în 2014, când Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina, vine după ce ţările occidentale au luat măsuri pentru a bloca accesul anumitor bănci ruseşti la sistemul internaţional de plăţi SWIFT pentru a pedepsi Moscova pentru invadarea Ucrainei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Glăvan?
    Glavaciok?
    Aveți sat „Vladimiri” în Guorji? Putin va fi încîntat, da’ televizuinile voastre nu vă vor spune asta!
    Stiți ce înseamnă „Milkov” în ucraineană? …aveți cel puțin două Milkov-uri pe teritoriu, pe malurile unuia chiar ați dansat tontoroiu’, cînd masonii franțuji v-au făckut o țară, la 1859!
    Da’ știți ce înseamnă „Putna” în ucraineană? …înseamnă „Valea Seacă”! …și aveți cel puțin trei, pe etritoriul vostru.
    Mă întreb ce se va întîmpla cînd veți avea 1 milion de ucraineni refugiați aici, și „cineva” va dori să fackă legătura între ei și toponimele milenare…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.