Banii de la 2 milioane de salarii minime pentru 150 mii de pensii speciale

Creșterea anticipată a salariului minim de la 1.900 de lei la 2.080 de lei va acoperi un sfert din pensiile speciale de pe ultimele două luni ale anului. Pentru noiembrie și decembrie, suma destinată pensiilor speciale se ridică la 1,2 miliarde de lei. Creșterea salariului minim de la 1 noiembrie va aduce la buget o sumă suplimentară de 310 milioane de lei. Astfel, printr-un singur artificiu statul și-a rezolvat un sfert din grija plății pensiilor speciale pe seama companiilor private. Mai exact, un salariu minim neimpus de condițiile de piață nu este altceva decât o formă de impozitare a sectorului privat, în condițiile în care 90% din salariul minim se găsește în economia concurențială. Conform unor calcule simple, salariul minim va crește de la 1 noiembrie cu 180 de lei. Din această sumă, 41,5% rămân la buget, adică impoztul și contribuțiile puse pe seama angajatului). La aceasta se mai adaugă 2,25%, partea angajatorului.
În total, statul va obține în plus 79 de lei pentru orice salariu minim crescut. Cum în țară există în jur de 2 milioane de angajați, rezultă că bugetul va încasa suplimentar 158 milioane de lei pe lună, adică 1,9 miliarde de lei pe an. Peste 148.000 de oameni au încasat în luna iunie pensie specială, potrivit informaţiilor pe care Casele de Pensii le-au transmis Economica.

Reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România – AOAR au anunţat, luni, că îşi menţin neschimbată poziţia cu privire la efectele negative înregistrate în economie în urma adoptării unor măsuri administrative discreţionare, de natură populistă, precum creşterea sau îngheţarea de salarii. AOAR apreciază că, dincolo de concurența neloială făcută mediului privat, creșterea salariilor în administrația publică, sănătate și educație, fără aplicarea unor criterii de performantă, nu a dus la o îmbunătătire a acestor servicii pentru firme și cetățeni. AOAR a atras atenția că măsurile de creștere a salariilor înainte de revizuirea temeinică a legislației relevante, în multe cazuri contradictorie (modificări frecvențe ale unor prevederi sau solicitarea aplicării unor prevederi în termene scurte, nerealiste), nu-și vor atinge scopul de interes public.

Guvernul a anunţat creşterea în avans a salariului mi­nim pe econo­mie de la 1 no­iem­brie, de la un sala­riu minim brut actual de 1.900 de lei până la 2.080 de lei salariu minim brut. Salariul minim brut pe economie ar fi trebuit să crească de la 1 ianuarie 2019 până la 2.050 de lei. Conform noii creş­teri, salariul minim net va trece de la 1.162 de lei la 1.263 de lei, deci fiecare sa­lariat care se încadrează la acest nivel va câştiga în plus 101 lei la salariu, de la 1 noiembrie 2018. Anunţul, făcut sâmbătă de Ministrul Muncii Olguţa Vasiles­cu, a luat prin surprindere sindi­catele şi patronatele, angajaţii şi companiile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

9 Comentarii

  1. trebuie sa taie pomenile politice facute militienilor, poppr, medicilor si politicienilor. Ca nu sunt astia rasa superioara! Este calcat in picioare principiul consacrat la art.16 alin.(2) din Constitutie.
    Nea Dragnea, redenumeste-o, dom’le, Prostitutie, sa stim o treaba…
    Ca tot repeta colegul matale, senatoru’ Serban Nicolae treaba aia pidosnica… (era cu sexu anal in gura mai ceva ca activistii pro-gay).
    Ipocritilor!

    • Trebuie redenumită țara Republica Socialistă România. Conducătorul ei iubit moș Livache vrea dispariția firmelor private pe care le mulge de bani cu ajutorul incompetentei subnormale de la muncă pentru a plăti salariile de la stat și pensiile. Aparatul de stat plin de rudele și pilele celor înfipți în politică nu produce absolut nimic. Doar consumă. Dacă se merge în acest ritm la jumatea anului viitor vom mai avea doar câteva firme private: Teldrum, Turris și ferma de porci de la Salcia care vor fi scutite de impozit și vor primi subvenții nerambursabile de la stat. În rest, împrumuturi în contul strănepoților strănepoților noștrii.

  2. Asa intelege Dragnea si draga de Olguta echitatea in sistemul de pensii.E bine de stiut pentru viitoarele alegeri !

  3. Pensiile speciale sunt furt din bani publici, exact cum te fura camatarii, asa fura si pensionarii speciali statul, pe noi cetateni. Un pensionar din asta special se pensioneaza pe la 48 de ani iar el pana la 80 si ceva de ani primeste pensie speciala, a lucrat maxim 20 de ani si primeste 30 de ani pensie. De ce nu se introduce ca sa poti fi pensionar special dupa varsta legala de pensionare, cat e acum de 60 de ani sau cat o mai fi. De ce se permite ca toti militienii si securistii, ca procurorilor si judecatorilor oricum nu le place munca, sa se angajaze tot la stat si sa primeasca salariu si pensie speciala? De ce nu se da o lege in care daca ai iesit la pensie sa nu mai poti fi angajat decat cu maxim jumatate de norma si nu la stat. Sunt o multime de posturi blocate din cauza acestor pensionari special de prin armata si militie care sunt angajati la militia locala, prin tot felul de posturi de paza sau prin firmele de stat, profitand de relatiile pa care le-a avut inainte cu primarul si alti sefi de institutii? Nu este si asta tot o forma de coruptie, abuz in serviciu? Atunci guvernul de ce se mira ca tinerii pleaca in strainatate? Oare nu ar putea sa ramana aici si sa arda gazul de pomana la politia locala iar militianul daca s-a pensionat sa se duca stea acasa ca si-a rupt oasele de atat dormit prin birouri, de ce sa ii ia painea de la gura si celuilalt ca este el lacom, adica o javra speciala are 4000 lei ca militian local si inca vreo 5-6000 lei ca pensionat special. Asta ce s vede, cine stie ce serparie de generali si colonei o mai fi pe la servicii, multi dintre ei facandu-si firme avand contracte cu statul, nu o fi si asta o forma de coruptie ca profita de relatiile anterioare cu institutiile statului? Cate autostrazi ne inghit acesti imbuibati si nesatuli cu epoleti sau magistrati? E normal ca un civil care chiar munceste sa se pensioneze la 65 de ani si unul asta care s-a odhinit toata viata la munca sa se pensioneze la 45 de ani?

    • Polițistul sau milițianul cum îi spui dumneata, militarul că e de la MApN sau de la SRI, magistratul și alții ca el care primesc pensii speciale în România, țară plină de ignoranți ca tine, nu au nici o vină că primesc pensii speciale că nu le-au aprobat ei. Vina pentru pensiile speciale aparține clasei politice care le-a legiferat, clasă politică pe care și dumneata ai votat-o și pe care o pupi în fund doar, doar ți-o face și ție pensie specială. Dar nu-ți vor face niciodată ție pensie specială având în vedere că plesnești de invidie că alții au. Datorită celor ca tine există pensii speciale în România.

  4. EXISTENTA MASIVA A PENSIILOR SPECIALE , ESTE CEL MAI MARE AFRONT ADUS DE CLASA POLITICA , POPORULUI ! IMPARTIREA PENSIONARILOR ROMANI IN PENSIONARI BOGATI SI PENSIONARI SARACI , ESTE O CRIMA ! MAJORITATEA PSD-ALDE , TREBUIE SA PUNA CAPAT ACESTEI STARI DE LUCRURI REVOLTATOARE !

  5. Comentariul de la postarea „DAN” ar trbuie sa se transforme in manifest. Poporul roman e vlaguit de aceste javre speciale. Ele stopeaza progresul fiecarui cetatean roman si ne metin intr-o continua saracie. Dar nu se va intampla nimic. Doar continua emigrarea tinerilor.

    • Dan si Dana? N-ai nici un pic de imaginatie sa postezi.Creier doar ca sa nu sune a gol.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.