Bântuie recesiunea

Economia zonei euro a fost în recesiune tehnică în primele trei luni ale acestui an, potrivit cifrelor revizuite publicate joi de Eurostat, care arată că PIB-ul zonei euro s-a contractat atât în primul trimestru din 2023 cât şi în ultimul trimestru din 2022, relatează AFP.

Oficiul european de statistică a anunţat iniţial că economia zonei euro a stagnat (0%) în ultimul trimestru din 2022 comparativ cu trimestrul precedent şi a înregistrat o creştere de 0,1% în primul trimestru din 2023.

Conform datelor revizuite publicate joi de Eurostat, PIB-ul zonei euro a înregistrat două trimestre consecutive de scădere cu 0,1%. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut.

Această revizuire semnificativă se explică în primul rând prin noile date referitoare la evoluţia economiei germane, prima economie europeană, care arată că aceasta a intrat la rândul său în recesiune la începutul lui 2023, din cauza dificultăţilor înregistrate de sectorul industrial.

Cele mai recente cifre ridică semne de întrebare cu privire la perspectivele pentru întregul an 2023. La mijlocul lunii mai, Comisia Europeană miza pe o creştere de 1,1% în 2023, pentru cele 20 de state care fac parte din zona euro.

Această cifră pare acum una „optimistă”, apreciază economistul ING, Charlotte de Montpellier, care prognozează o creştere de doar 0,5% pentru întregul an. „Începând din primăvară, toate datele au fost negative”, subliniază economistul, menţionând în special datele privind producţia industrială germană şi noile comenzi. Potrivit lui Charlotte de Montpellier, „economia europeană este într-o fază de stagnare şi a trecut cu greu iarna din cauza şocului energetic”. Chiar dacă cotaţiile la gaze şi petrol au scăzut în ultimele luni, explozia de anul trecut a preţurilor a avut un impact important asupra încrederii gospodăriilor care şi-au redus consumul.

Economia europeană este afectată de asemenea de creşterea dobânzilor de referinţă de către Banca Centrală Europeană, care reduce cererea de credite şi frânează investiţiile, în special în sectorul imobiliar, antrenând o scădere a activităţii în construcţii.

Încetinirea economică constatată în SUA şi revenirea sub aşteptări în China afectează de asemenea exporturile europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

6 Comentarii

  1. Pompați bani în ucrainieni, sancționați rusia și china la ordinul licuriciului, și veți avea victorii multe.

  2. Care economie și care economiști bre ?? Cum de ei nu au știut prognoza măsurilor luate și de ce le-au luat ?? Cum poate fi un CONTINENT cu universități renumite, cu presa de mare performanță și credibilitate, unde unii sunt chiar profesioniști. De ce toții nu au văzut și de ce toții au tăcut și tac, deși era clar pe care șine merge economia europeană.. UE a promis ”Pace și bunăstare”,. Pe unde or fi promisiunile..? Dacă incredere nu e, apoi nimic nu e. De doar banii lui șoroș și politica democrat americană contează, apoi clar ajungi in rândul țărilor din lumea a treia,.. chiar și fără islamizare. Din start se știa că una dintre scopurile americanului, care a provocat declanșat războiul, era distrugerea economiei europene, de rupere a relației rusia-germania,. și slăbirea pe cât posibil a rusiei.. Clar proiect american declarat pus in practică de europeni foarte mituibili..

  3. „„„Pompați bani în ucrainieni, sancționați rusia și china la ordinul licuriciului, și veți avea victorii multe!!”””
    bruxellanii ȘTIU,PREȘEDINȚII ȘTIU,PRIM- MINIȘTRII ȘTIU,DESPUTAȚII EUROPÎRLAMENTARI ȘTIU,MINIȘTRII DIN UE ȘTIU -DA LE PLACE-DRACU SĂ-I SCARPINE! AUZI TU:RECESIUNE ÎN CEA MAI TEHNOLOGIZANT CAPITALITO LGTBISTĂ PARTE A LUMII–::CU URSULA NOASTRĂ-N FRUNTE/ VOM AVEA „PRĂPĂSTII MULTE”//

  4. Apropooo,. Poate te mai trece, apucă, dorul de a fi pe ”zona euro”…și nu vezi cum totul e de cel puțin trei ori mai scump ca inainte cu doi ani..

  5. lingaul NAFO a descoperit ce se stie de 6 luni afara, ce se prevedea de 12 luni… ma rog, oricum poti sa-i dai credit ca e totusi cam 1-2 saptamani inaintea unei declaratii oficiale a lui Mugurel sau mumia Vasilescu de la BNR. INS-ul, am inteles ca le-au plecat atat de multi oameni, incat probabil nu stiu nici cat mai era cosul zilnic acum 6 luni

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.