Importurile de gaze ale Turciei scad la 55 mld. mc

Importurile de gaze naturale ale Turciei în 2022 au înregistrat un regres față de recordul înregistrat în anul precedent, potrivit organismului de supraveghere a energiei din această țară, determinat în parte de o producție mai mare de energie din resurse regenerabile care a dus la scăderea consumului de gaze, scrie DailySabah.
Importurile din 2022 au scăzut cu aproximativ 6,9 % față de anul precedent, la aproape 54,7 miliarde de metri cubi, a precizat Autoritatea de reglementare a pieței energiei (EPDK) într-un raport privind piața gazelor naturale din 2022, un an marcat de o criză globală prelungită a aprovizionării cu energie și de prețurile care au explodat după invazia Rusiei în Ucraina. Se estimează că importurile vor scădea și mai mult în acest an, având în vedere că Turcia a început în aprilie să pompeze gaze în rețeaua națională dintr-o vastă rezervă din Marea Neagră, descoperită în august 2020 și pusă deja în exploatare.
Consumul anual de gaze atinsese un record de aproape 60 de miliarde de metri cubi în 2021, față de 48 de miliarde de metri cubi în 2020, un an umbrit de pandemia de coronavirus. Consumul de anul trecut a scăzut cu 10,58 % în ritm anual, la 53,5 mld. mc, față de cele peste 60 mld. mc estimate la începutul anului, se arată în raportul EPDK. Cea mai mare parte a importurilor din 2022, respectiv 39,49 mld. mc, a venit prin conducte, principalul funrizor fiind Rusia, în timp ce aproximativ 15,17 mld. mc au fost importate sub formă de gaze naturale lichefiate (GNL), arată datele.
Turcia este a cincea cea mai mare piață de gaze naturale din Europa, cu aproximativ 20 de milioane de abonați și un consum mediu anual de aproximativ 55 de miliarde de metri cubi. În pofida prețurilor record înregistrate pe bursele europene de gaze naturale în zilele de vârf ale crizei de aprovizionare cu energie, utilizatorii rezidențiali, comerciali și industriali de gaze naturale din Turcia au fost cel mai puțin afectați datorită avantajelor care decurg din investițiile mari în instalații de infrastructură de gaze naturale și din importurile de gaze naturale la vedere, a declarat președintele EPDK, Mustafa Yılmaz, citat în raport.
Aproximativ 21,57 miliarde de metri cubi, sau 39,47 % din gazul importat anul trecut a provenit din Rusia, potrivit raportului, în timp ce restul a venit din Iran (9,4 miliarde de metri cubi), Azerbaidjan (8,7 miliarde de metri cubi), SUA (5,6 miliarde de metri cubi) și Algeria (5,3 miliarde de metri cubi).
Raportul a precizat că exporturile de gaze ale Turciei au crescut cu 51,8 %, ajungând la 581,43 milioane de metri cubi. Aproape jumătate din această cantitate, respectiv 254,86 milioane de metri cubi, a fost livrată Bulgariei, urmată de Grecia, cu 228,29 milioane și Elveția, cu 98,23 milioane. Producția anuală de gaze a scăzut cu 3,7 % de la an la an, la 379,81 milioane de metri cubi, arată datele.
Spre comparație, România are un consum anual de circa 9 miliarde de mc, din care importurile înseamnă cam 1,5 mld. mc.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1076 Articole
Author

3 Comentarii

  1. stai sa vezi cifrele de la anu’, la ce recesiune e, nici macar Turcia care a devenit in ultimii 20 de ani un hub de productie industriala, nu o sa mai aiba acelasi consum. Practic daca ne uitam la cifre, exagerand putin, Turcia a pierdut pe productie, cam cat consuma rromanica intr-un an.

  2. @Ghro…Acum cateva luni turcii au deschis exploatarea zacamantului urias de gaz din Marea Neagra. De ce ar mai avea nevoie sa importe?!! Cautati info pe harta si ca vedeti zacamantul turcesc este la limita apelor teritoriale romanesti…Romanii care in 1989 erau mai industrializati de cat turcii, acum sunt cu treizeci de ani in urma si nu sunt capabili sa faca la fel ca turcii…Au dat in exploatare zacamantul din Marea Neagra la straini. Surpriza! Occidentul este atat de decazut ca nici ei nu sunt capabili! Cand vor vrea gaz, nu va mai fi ca il suge turcu’. Bravo lui! si rusine romanilor!

  3. Suntem ocupati cu razboiul noi…nu avem timp de prostii cum ar fi de facut bani si construit infrastructura ca in Turcia!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.