Băsescu îi contrazice pe specialiști: Consiliul European a fost un succes

Băsescu T. s-a trezit, luni seara, că reuniunea la nivel înalt de la Bruxelles, de vineri, a Uniunii Europene, așa cum au afirmat specialiștii: analiștii politici, comentatorii de politică externă și politologii. Insul de la Cotroceni și-a făcut publică marea revelație, la trei zile de la finele summitu-lui, într-o declarație de presă pe care a susținut-o de la tribuna Administrației Prezidențiale. Instituție pe care o ocupă imoral după referendumul din 29 iulie a.c. Atunci când cei mai mulți dintre români i-au spus să plece !
Cu ce a mai bătut câmpii, cu aerul de atoateștiutor, așa cum se credea și predecesorul său, Ceaușescu, puteți vedea mai jos:

E un bun moment să vorbim despre o instituţie europenă. Arareori UE a fost subiect de interes pentru presă.Contrar titrărilor de pe televiziuni, afirm că la ultimul Consiliu European s-a înregistrat un succes. Nu e vorba de nici un eşec al Consiliului.

E bine să înţelegem mecanismele europene.Acolo au fost 27 de state care au rezolvat două dispute formidabile Consiliului.Al doilea element asupra căruia s-a ajuns la consens era cel legat de introducerea Tratatului fiscal în concluziile Consiliului şi parte din acel six pack care vizează stabilitatea economică. Aceste lucruri vor deveni un element care crează Comisiei obligaţia de a verifica parametrii economici ai tuturor celor 27 de ţări.

În Consiliul Uniunii, cel rezervat guvernelor, la propunerea CE, aplică sancţiuni statelor membre care nu respectă parametrii macroeconomici. Două categorii de sancţiuni.Prima a fost reducerea bugetului. Unele solicitau reducerea cu 50 de miliarde, altele cu 100 şi 2 state foarte puternice care solicitau reducerea cu 200. În două zile, s-a ajuns la o cifră care nu e nici 50, nici 200, este 100. Bugetul este de 993 de miliarde de euro. Am terminat Consiliul cu o cifră clară.

În cele două zile s-a ajuns la o cifră. Este 100. Bugetul care va fi distribuit celor 27 de state e fixat în urma consiliului de la Bruxelles. Acesta e de 933 mld. euro distribuiţi pe cele 6 capitole ale bugetului Uniunii.Acesta a fost rimul obiectiv care trebuia realizat. Am terminat Consiliul având o cifră clară.

Al doilea element asupra căruia s-a ajuns la consens era cel legat de introducerea Tratatului Fiscal în concluziile Consiliului. Parte din acel Six Pack care vizează stabilitatea macro-economică a fost acceptat ca fiind introdus în concluziile Consiliului.

Consiliul Uniunii aplică sancţiuni statelor membre care nu îndeplinesc parametrii macro-economici. Se pot face tăieri de fonduri de 50% până la 100% pentru anul respectiv, dar nu mai mult de 0,5 până la 1% din PIB.O altă categorie de sancţiuni se aplică pentru dezechilibre macro-economice.

Dincolo de cifre, fiecare stat a avut priorităţile lui cu discuţiile cu Van Rompuy şi discuţiile bilaterale.Reiau de ce România a fost interesată de condiţiile de accesare a banilor. Pentru că noi avem nişte probleme. Pentru noi, un TVA de 24% din valoarea unui contract era o povară aproape insurmontabilă, dacă punem şi cu 25% cofinanţare. Bătălia noastră a fost ca TVA să fie eligibil şi plătibil din bani europeni.

Această măsură obţinută înseamnă o salvare de cheltuieli din bugetul de stat de 2,2 la 2,4 mld. euro pe an, ceea ce e extraordinar de bine pentru noi.Plecând de la premisa că cel puţin acum vrem să mai avem un acord cu Fondul, am solicitat să se mai adauge 10% la cofinanţşarea UE pentru statele membre care sunt în acord cu FMI în acorduri de restructurare. Dacă rămânem în acord cu Fondul în 2014, vom beneficia de cofinanţare de 95%, şi nu de 85%.De mare interes pentru noi a fost să obţinem o flexibilizare a banilor pentru agricultură. Am soliciatat şi obţinut dreptul statului beneficiar să mute 15% din sumă dintr-un pilon în altul. lav dezvoltare rurală vom avea cca 8 mld. 15% înseamnă aproape 1 mld. care poate fi mutat de la Dezvoltare rurală la plăţi directe pentru agricultură sau pentru animale.

Din punct de vedere al banilor pentru agricultură, la plăţi directe sumele alocate României cresc la 10,8 miliarde.
Obiectivul nostru e să începem procesul de convergenţă propus de comisarul nostru, pardon de comisarul român, domnul Cioloş.

Sunt lucruri certe, care nu se mai reiau în negociere.Trebuie să spun că toată lumea se aştepta să spun „veto” şi mă întrebau dacă ne-am hotărât să ieşim din UE. Sigur e o glumă, dar am primit mici înţepături „cum e cu veto-ul României”…

România e unul din primele trei state privind procesul de creştere. La stadiul la care sunt lucrurile acum, ne calificăm pe podium.O informaţie care m-a ajutat foarte mult în susţinerile pe care le-am avut… Efortul de consolidare bugetară în statele membre. România e trecută cu roşu, e pe locul 3, din punct de vedere al efortului de consolidare bugetară.

S-a văzut că în România s-a făcut un efort major de reducere a deficitului bugetar.Când eşti serios, eşti credibil.La anul, va trebui să dăm o soluţie pentru proprietarii care nu au fost despăgubiţi. Evaluarea acum e că nivelul de despăgubiri ar atinge cifra de 17 miliarde.

Poate e mai mică, sper să nu fie mai mare. Va trebui să decidem ca în 10 ani să plătească despăgubiri. De la anul, România trebuie să înceapă să plătească.A doua cheltuială care schimbă faţa bugetului e legată de plata medicamentelor.
Din martie suntem obligaţi să achităm facturile la medicamente la 60 de zile, nu mai stăm ca acum la 180 de zile. Aceşti doi factori vor însemna o reducere masivă a capacităţii noastre de cofinanţare.

Asemenea lucruri care sunt neexplciate, vor rămâne în aer. Poate le va înţelege şi premierul, dacă va fi atent. La Consiliu nu te duci cu bâta.Mechel a închis două combinate şi  va suspenda producţia în alte 3. Dl. Ponta, care era şef al Corpuui de Control când au fost privatizate, trebuie să se uite în contracte să vadă dacă mai e ceva de făcut.
Dacă nu, să caute soluţii pentru locuri de muncă.La Ford, se reduce producţia. Aici cel puţin Ford a găsit momentan soluţii. Aş da totuşi atenţie la problema Ford şi aş vrea să văd soluţii în dezvbaterile dintre politicieni.
Nu mai aduc aminte de Oltchim, dar aş vrea să-i văd în dezbateri serioase pe oamenii ăştia,să nu mai mintă. Cum pot să spun că au 20% grad de absorbţie, când ai doar 9%?

Sunt convins că, dacă se uită atent, premierul înţelege priorităţile şi mecanismele Consiliului, unde nu te duci cu bâta, frate. La Ford se reduce producţia. Aici, pentru moment, Ford a găsit soluţii. Aş vrea atenţie la problema Ford şi aş vrea să văd la dezbatere între politicieni ce soluţii au la Craiova. Aş vrea să-i văd în dezbateri serioase pe oamenii ăştia. Aş vrea să-i văd că nu mai mint. Ţin să remarc, totul are o limită în tratamentul pe care-l accept de la minciuni.
Am văzut interviuri în care premierul vorbeşte de lecţia pe care a învăţat-o în vară şi cum doreşte coabitarea. Cei cărora le-a dat interviul au primit şi declaraţiile de aici. Pentru presa externă, să ai nevoie să spui „coabitez” pentru că ai nevoie de această minciună, iar în ţară să-l utilizezi pe Băsescu în minciuni cu ce s-a întâmplat la Consiliul Europena nu se poate. Doar Ceauşescu a crezut că poate păcăli aşa lumea democratică.

A apărut al doilea, Ponta. Îi invit pe Ponta să fie cinstit.Fac un apel la liderii USL să înceteze atacurile la instituţiile statului. Ieri a fost atacat şi CSM, şi ANI.
Nu sunt perfecte, dar sunt instituţii care au misiunea lor. Câne e vorba de CSM, discutăm la atacuri asupra altei puteri în stat. Premierul aprecia prestaţia celor 2 procurori mai degrabă decât să acuze CSM că a organizat un spectacol. Nu, CSM a fost mai transparent decât Miniasterul Justiției.

Fac un apel la clasa politică, să abordeze lucrurile importanmte pentru România. Fie că vorbim de revizuirea Constituţiei, UE, creare de locuri de muncă, fie că vorbim de perspectiva bugetului.Mai sunt  două săptămâni, să nu-şi imagineze cineva că se pot numi guverne pe poveşti. Îi chem pe politicieni să fie responsabili faţă de electoratul căruia îi cer votul.
Încetaţi să mă mai implicaţi în campanie pentru că mă obligaţi să vă răspund! Nu vreau să văd un buget în detaliile lui, vreau să văd cum îşi acoperă promisiunile. Întrebat dacă s-a întâlnit cu Ponta: Nu ne-am întâlnie, e ocupat cu campania. Eu cu România, el cu campania. Totul are o limită. Luaţi-l aşa cum îl spun. Am considerat că nu trebuie să răspund atacurilor murdare pe care le-au făcut cei din USL la adresa mea.
În campanie văd că, neducândui capul să le prezilte românilor ce vor să facă cu ţara, o ţin într-un atac continuu la Băsescu. Pe români poate îi păcălesc, nu şi pe mine.Avizul CSM este consultativ. Nu am despre ce să vorbesc. Am remarcat doar atacul lui Ponta la adresa CSM care a instituit o procedură transparentă.

Voi vrea să ştiu ce obiective are şi cum le realizează. Nu poţi să numeşti, să desemnezi un premier care nu are soluţii pentru ţară. Premierul care va veni va prelua o ţară care încă e stabilizată macro-economic. (preluare Realitatea.net)

Înţeleg că Antonescu a dat al 8173-lea avertisment, după care a căzut pe spate şi a adormit… Efort mare!

Pierderea de voturi a fost a PDL-ului. Ei şi-au asumat măsurile… Niciun român n-a meritat măsurile de austeritate, dar n-am avut soluţie.

Ce şanse are Ponta să fie desemnat a doua oară premier? Staţi să vedem alegerile terminate.

Strategia de Siguranţă Naţională stă în Parlament de 2 ani. Orice Moş Teacă poate să spună că n-am trimis-o. Dar Moş Teacă e Moş Teacă.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/traian-basescu-face-declaratii-de-presa-la-18-30-live-text-si-video_1060704.html#ixzz2DLnMNDFh

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.