Tot mai multe privilegii pentru infractorii eliberați

Beneficii incredibile după eliberare

O societate întreagă în suferință în mai multe domenii, între care excelează cel medical, dar preocuparea majoră pare să fie nu numai confortul, ci și bunăstarea infractorilor eliberați. Ceea ce multor români li se pare strigător la cer.

Aproape 3.000 de noi victime s-au înregistrat în urma Legii recursului compensatoriu, prin care, până în luna ianuarie, fuseseră eliberați 4.000 de deținuți. Trei sferturi din aceștia au recidivat la scurt timp după eliberare. Este clar pentru toată lumea că legea inițiată de Tudorel Toader are urgent nevoie de o analiză temeinică și de modificări esențiale, cu accent pe evitarea producerii de noi victime, oameni nevinovați. Departe de aceasta însă, Tudorel Toader a revenit și a cerut ca deținuților să li se acorde și alte compensații. Invocând aceeași celebră hotărâre-pilot a CEDO, Toader a anunțat că ditamai Ministerul Justiției lucrează la un proiect de lege care prevede conferirea de despăgubiri, compensații materiale, pentru perioada cât un deținut a stat în condiții necorespunzătoare

„Avem măsuri de natură legislativă pe care trebuie să le propunem în aplicarea hotărârii-pilot (a CEDO – n.r.). (…) Legea 169 a dat beneficiul celor şase zile considerate executate la 30 în condiții necorespunzătoare, dar unii deținuți au ieșit din penitenciar înainte de octombrie 2017. Au stat în condiții necorespunzătoare și nu au beneficiul celor şase zile. CEDO ne spune să găsim și pentru ei un remediu, prin care să le conferim despăgubiri, de data aceasta, în bani. Prin urmare, la Ministerul Justiției se lucrează la un proiect de lege pentru conferirea de despăgubiri, compensații materiale, pentru perioada cât deținutul a stat în condiții necorespunzătoare, repet, dându-se o sumă pentru fiecare dintre zilele cât a stat în condiții necorespunzătoare“, a declarat Tudorel Toader, în cadrul audierii sale la Comisia pentru constituționalitate din Senat. Ministrul a insistat că hotărârea CEDO este obligatorie, iar dacă nu am îndeplini cerințele, ne-am expune riscului unei alte condamnări de către CEDO.

Despăgubiți cu sume pe care oameni cu cazier curat nu le-ar câștiga

La scurtă vreme, Tudorel Toader a fost contrazis cu argumente. „Intenția ministrului Justiției de a «despăgubi» infractorii aflați în penitenciare în perioada 2012-2017 are, pe lângă caracterul inoportun și imoral, o importantă influență bugetară, având în vedere numărul mare de foști deținuți care vor beneficia de cei 5-8 euro/zi de detenție în condiții improprii. Concret, la un rulaj total al deținuților estimat pentru perioada 2012-2017, de 92.000 de deținuți, aceștia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o sumă cuprinsă între 370 milioane euro (la o despăgubire de 5 euro/zi/deținut) și 550 milioane euro (la o despăgubire de 8 euro/zi/deținut).“ Calculele au fost anunțate recent de Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP). Aceeași federație a anunțat că suma maximă care ar putea fi obținută de un deținut pentru această perioadă de 5 ani ar urma să fie de 9.125 euro (la o despăgubire de 5 euro/zi/deținut) sau de 14.600 euro (la o despăgubire de 8 euro/zi/deținut). „Cheltuielile antamate de către ministrul Tudorel Toader pentru premierea infractorilor ar putea, în schimb, să fie folosite la construcția a 1.500 de școli cu 8 săli de clasă sau a 11 spitale cu 450 de paturi, educația și sănătatea fiind declarate priorități naționale. Previzibila deturnare a acestor cheltuieli către infractori este bazată pe o minciună. CEDO nu a cerut niciodată despăgubirea infractorilor, nu a impus măsuri obligatorii, ci doar a cerut îmbunătățirea condițiilor din penitenciare“, au anunțat cei de la FSANP.

Îmbrăcăminte, hrană şi transport gratuit, timp de 3 luni

Ca și cum toate acestea nu ar fi de ajuns, un grup de parlamentari au depus un proiect care, în alte condiții, ar fi putut fi bine primit, pentru că se referă la nevoile urgente ale deținuților eliberați și care nu mai dispun nici măcar de un minimum pentru subzistență. Proiectul de lege a fost semnat de senatori şi deputaţi de la PSD şi PNL: Robert Cazanciuc, Aida-Cristina Căruceru, Vasile Cocoș, Costel Neculai Dunava, Oana Florea, Florin Manole, Eugen Nicolicea, Ștefan-Ovidiu Popa, Liviu Pleşoianu, Mihăiță Vîrză (PSD), respectiv Gabriel Andronache, Ioan Cupşa, Valeria Schelean și Vasile Varga (PNL). „Persoanele identificate în urma raportului întocmit de către ofiţerul de probaţiune ca fiind vulnerabile sau persoanele care fac parte dintr-o categorie defavorizată, conform Legii 292/2011, beneficiază de următoarele facilităţi din momentul eliberării: ajutoare în natură – încălţăminte, îmbrăcăminte, medicamente, după caz, acordate la ieşire de către locul de detenţie; un loc temporar, pe o perioadă de trei luni, într-un centru pentru persoane fără adăpost, acolo unde este cazul: masă acordată la cantina socială sau o alocaţie de hrană, pe o durată de trei luni, pe raza judeţului în care persoana liberată domiciliază sau îşi are reşedinţa; bilete sau legitimaţii gratuite pe mijloacele de transport în comun urban şi interurban, timp de trei luni“, potrivit proiectului pentru completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Deputatul PSD Florin Manole, unui dintre iniţiatorii proiectului de lege, a declarat că acest proiect este important pentru deţinuţii care provin din mediile defavorizate şi că prin măsurile propuse poate fi prevenită o recidivă. „Principalele motivaţii pentru a susţine acest proiect de lege sunt sociale, mai ales că există deţinuţi care vin din medii defavorizate, care sunt foarte săraci şi care în prima zi în care ies din penitenciar nu au nicio alternativă, nici ce să mănânce, nici unde să lucreze, nici cum să-şi găsească un loc de muncă. Deci pentru ei, ce putem să presupunem este că prima alternativă este se întoarcă în penitenciar cu o recidivă. Ca să preîntâmpinăm asta, trebuie să găsim nişte măsuri sociale, astfel încât ei să primească timp de trei luni un ajutor minimal“, a precizat Florin Manole.

În expunerea de motive, inițiatorii își justifică propunerea prin ponderea recidiviștilor în totalul populației încarcerate (care a crescut de peste trei ori) și prin necesitatea de a asigura un „cadru mai prietenos de reintegrare socială a persoanei nou-eliberate“.

Pedofili, corupți și hoți recompensați de statul român?

Beniamin Laichici (Jianu): condamnat pe viață pentru că a împușcat mortal cinci oameni într-o singură zi și eliberat după 22 de ani de detenție (doar ultimii 5 în condiții improprii, conform dlui Toader) – despăgubire între 9.125 euro și 14.600 euro.

Petru Hera Cristea: recidivist condamnat pentru viol și tâlhărie, eliberat după ce a executat 1.070 de zile de închisoare – despăgubire între 5.350 euro și 8.560 euro.

Mircia Gutău: condamnat pentru corupție și eliberat după ce a executat 851 de zile de pedeapsă cu închisoare – despăgubire între 4.255 euro și 6.808 euro.

Gheorghe Ștefan (zis Pinalti): condamnat pentru corupție și eliberat după ce a executat o pedeapsă de 1.278 de zile de închisoare – despăgubire între 6.390 euro și 10.224 euro.

Mihai Stoica (zis Meme): condamnat pentru înșelăciune și eliberat după ce a executat 713 zile de închisoare – despăgubire între 3.565 euro și 5.704 euro.

Mircea Băsescu: condamnat pentru trafic de influență și eliberat după ce a executat  860 de zile de detenție – despăgubire între 4.300 euro și 6.880 euro.

Gregorian Bivolaru (zis Guru): condamnat pentru act sexual cu un minor și eliberat după ce a executat 764 de zile de închisoare – despăgubire între 3.820 euro și 6.122 euro.

Consecințe grave ale recursului compensatoriu

O femeie eliberată în ianuarie din penitenciar, unde executase o pedeapsă pentru tentativă de omor deosebit de grav, a fost arestată preventiv pentru tentativă de omor calificat, după ce a înjunghiat în spate un bărbat, pe o stradă din Bucureşti. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, agresiunea a avut loc pe 20 ianuarie, suspecta fiind ulterior identificată şi reţinută. La puțin timp de la intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu, un bărbat de 46 de ani, proaspăt eliberat de după gratii, a fost dat în urmărire internaţională, după ce a încercat să profite de propria mamă. La vremea respectivă, unica reacţie a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, a fost… mirarea: nu se aştepta ca atâtea cazuri să intre sub incidenţa noii legi a recursului compensatoriu. Un alt caz îl reprezintă cel al unui condamnat la 10 ani pentru viol și liberat înainte de termen. La două zile după ce a fost pus în libertate, individul a atacat o tânără și este acuzat de viol. Un alt bărbat, de 59 de ani, liberat zilele trecute din închisoare în virtutea noii Legi a recursului compensatoriu, a distrus cantina unui adăpost ortodox pentru copii orfani și oameni ai străzii. Bărbatul fusese închis în 2016, tot pentru distrugere, iar în urmă cu 17 ani fusese încarcerat pentru crimă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Simona Popescu 220 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Soției mele care este medic într-o unitate subordonată ministerului condus de LOV i-a scăzut salariul net cu aproape 200 de ron după celebra mărire de 25 % din ianuarie 2018. Probabil pentru compensările acordate deținuților. Să vă ia dracu de guvernanți!

  2. ce inseamna „conditii necorespunzatoare”? n-au avut aer conditionat, piscina, pian in celula, homari si salam de sibiu la masa? politicienii astia sunt pusi sa distruga ce-a mai ramas din prapadita asta de tara.

  3. Singura preocupare a PSD este justiția și DNA. Asta in condițiile în care sunt multe alte probleme mult mai importante. Dar la PSD totul se învârte in jurul lui Dragnea si nu a nevoilor țării. PSD este partidul infractorilor si asta motivează acțiunile lor. La următoarele alegeri trebuie scoase din parlament partidele care s-au dovedit toxice pentru țară.

  4. oare ce parere au contribuabilii romani care au fost furati,jefuiti,talhariti,etc de acesti infractori,cand stiu ca trebuie sa le plateasca din buzunar,fortati de politicieni,alti infractori,prime de instalare?Romania este tara abuzurilor si legilor strambe

  5. la cum merg lucrurile,va fi concurenta serioasa ca sa fii condamnat…ce-ti mai trebuie job?”inauntru”ai casa,masa,medic etc,afara-bani,toale …sa tot traiesti,ca sa alternezi perioadele;cand se termina banii,mai spinteci pe unul,stai putin la mititica si te alegi cu recompansa la „externare”;o medalie ,un campionat de genul”cine a umflat mai multe recompense”.”parnaiasul fruntas”nu instituiti?cat despre victime…ghinionul lor…

  6. Masura asta care se vrea o GRIJA nemaivazuta pentru INFRACTORI, ascunde de fapt GRIJA REALA a coalitiei pentru alde Dragnea si Tariceanu!
    Sub grija asta va urma nu peste mult timp masura „eliberarii” lui Dragnea si Taricenau de Jilava, adica de Dosarele penale!
    Iar acesti infractori marunti vor aplauda!
    Ei si altii ca ei, care se vor inghesui sa ajunga in puscariile pline de „grija” infractorilor!
    In Toata lumema civilizata, GRIJA Statului e fata de Victime. NU fata de Infractori!
    Rusine, escrocilor!
    Votati PSD-ALDE!

  7. nimic nu se compară, pentru aceşti „oropsiţi”, cu un singur bonus consistent de 7,62. ..

  8. ce facem cu oamenii cinstiti care traiesc in conditii necorespunzatoare?

  9. Ehei, d-nii guvernanti se gandesc sa se premieze ptr cand vor iesi de la Beciul Domnesc. Este totusi hilar ce se intampla in romanica, tara de delincventi. Cum sa premiezi un delincvent dar de ex. sa-i neglijezi pe cei ce se pensioneaza dupa un stagiu complet de cotizare dupa o viata de munca?! La cum se arata ma astept ca perioada de detentie sa fie considerat si stagiu de cotizare ptr pensie, ca doar dupa nu stiu cati ani de psucarie bietul violator sau criminal, la batranete nu are pensie si atunci poate iar va talharii !! Munca nu e la moda in romanica. Poate ar trebui sa se introduca in COR si meseria de puscarias profesionist remunerat.

  10. Legea trebuie modificata in sensul ca fiecare parlamentar sa ia acasa cate 6 la 7 detinuti si sa le acorde adapost, hrana, haine si sa-i duca cu masina unde solicita „absolventii” de penitenciare… Din pacate, s-ar putea sa-i si „angajeze” dupe cele trei luni de …”proba”! Bartolomeu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.