Noua „debarcare“ anglo-americană în Europa

Mai puțină uniune economică și politică și mai multă alianță militară cu SUA, mai multă fermitate față de Rusia – acesta este mesajul pentru UE și Germania din partea SUA, țara care a luat cele mai dure măsuri împotriva Rusiei în cazul Skripal, și din partea Marii Britanii, țara care nu va mai putea apăra interesele SUA la Bruxelles începând din 2019.

După decizia SUA și a 14 state UE de a expulza diplomați ruși pentru presupusa implicare a Rusiei în tentativa de asasinat, NATO a hotărât expulzarea a șapte diplomați ruși. Marți, generalul James Mattis, șeful Pentagonului, a declarat că decizia scoate în evidenţă relevanţa NATO. „Rusia are potenţialul de a fi partenerul Europei, însă trebuie să admitem că ei au decis să adopte o altă abordare în relaţia cu statele membre NATO. Rusia a decis că vrea să fie un adversar. Ei încearcă să spargă unitatea alianţei occidentale“, a declarat Mattis. Sunt declarații care relevă utilitatea cazului Skripal pentru Occident – revitalizarea importanței NATO și a SUA în ochii politicienilor și electoratelor europene.

Duplicitatea strategică a puterilor UE

De ce este atât de necesară ofensiva aceasta a SUA o arată reacția Germaniei după valul de expulzări vizându-i pe diplomații ruși. Berlinul doreşte să continue să dialogheze cu Moscova, „trebuie să facem tot ceea ce este posibil pentru a preveni un nou război rece cu Rusia!“, a spus marți Gernot Erler, coordonatorul pentru relaţiile cu Rusia din cadrul guvernului german. Este exact poziția pe care Kremlinul a adoptat-o o zi mai târziu: „Putin este pregătit, iar Rusia este pregătită pentru relaţii benefice şi de încredere reciprocă cu toate ţările, inclusiv cu Statele Unite, dacă şi oponenţii sau partenerii noştri sunt pregătiţi pentru asta“, a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov. Germania a expulzat patru diplomați ruși, din solidaritate cu Marea Britanie, după cum o arată comunicatul oficial, dar nu vrea să-și sacrifice relațiile economice cu Rusia, piața de desfacere rusă și sursa de gaze, alături de proiectul gazoductului Nord Stream, atât de criticat de SUA și aliații din flancul estic al NATO. Ce contează mai mult pentru Moscova: expulzarea a patru diplomați sau Nord Stream 2, căruia Berlinul i-a dat lumină verde la două zile după mult mediatizata expulzare? De ce insistă Washingtonul pe relevanța NATO o arată și poziția Italiei. Franco Frattini, reprezentantul OSCE pentru Transnistria, a declarat că regiunea separatistă prorusă ar trebui să obţină un statut special în cadrul Republicii Moldova. Asta, după ce același Frattini declarase la începutul lunii martie că „solicitarea Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării este una desprinsă de realitate.“ Cu alte cuvinte, diplomatul italian, fost comisar european, susține mascat un lucru pe care până și regimul comunistului Vladimir Voronon l-a respins în 2005, cu riscul degradării relațiilor cu Rusia – federalizarea Republicii Moldova. Ore ce contează mai mult în ochii Moscovei: expulzarea de fațadă a doi diplomați ruși din Italia sau sprijinul lui Frattini într-un conflict înghețat?

SUA se folosesc de „lupii tineri“

Apoi, avem cealaltă Europă. Guvernul Poloniei a încheiat miercuri cel mai important acord privind achiziţia de armament din istoria ţării, sisteme americane de apărare antirachetă Patriot în valoare de 4,75 miliarde de dolari.

În plus, la finalul anului 2016, Polonia a renunțat la un contract de miliarde de dolari pentru elicoptere franceze Airbus, în favoarea celor americane produse de Boeing.

„Este un moment extraordinar, istoric. Vorbim despre introducerea Poloniei într-o lume cu totul nouă, a tehnologiei de ultimă oră generaţie, arme moderne şi mijloace defensive“, a spus preşedintele polonez Andrej Duda. De fapt, Duda anunța extraordinara orientare a Poloniei către parteneriatul cu SUA.

Faliile din UE sunt evidente, iar Statele Unite vor să modeleze arhitectura UE împreună cu lupii tineri, aliații din centrul și estul Europei. Așa cum Germania este acuzată de SUA că nu alocă 2% din PIB pentru Apărare și NATO, iar Germania se apără susținând că investește în securitate și contraterorism, tot așa, Polonia este acuzată de Germania că nu primește imigranți musulmani și își reformează justiția, iar Polonia se apără arătând că primește imigranți ucraineni creștini, dă 2% din PIB pentru un NATO american și își apără drepturile suverane. Pe aceste falii au apărut, cu binecuvântarea SUA, formate de cooperare economică, precum Inițiativa celor trei Mări, și militare, precum Formatul București (țările din flancul estic al NATO), formule ce pot să șubrezească discret unitatea unei Europe franco-germane.

Trump scindează nucleul franco-german

Avem și noua paradigmă a relațiilor economice din era Trump. Marți, în plin scandal Skripal, președintele Donald Trump, cancelarul Angela Merkel și președintele Franței au vorbit despre comerț și despre China, inamicul comercial al SUA și partenerul apropiat al Berlinului. Trump este nemulțumit că UE taxează cu 10% importul de automobile americane, în timp ce SUA impun doar 2,5% pentru cele europene. „Ridicați barierele, anulați tarifele, iar dacă nu o faceți, atunci vom taxa Mercedes Benz și BMW“, a spus Trump la începutul lunii. Trump a impus tarife de 10% și 25% pentru importurile de aluminiu, respectiv oțel, i-a lăsat pe partenerii franco-germani să fiarbă două săptămâni și apoi i-a păsuit până pe 1 mai. Președintele Franței a acuzat că SUA „pun pistolul la tâmpla Europei“. Trump aplică o strategie divide et impera în chiar nucleul UE, pentru că, la aceste amenințări, Germania, cu un surplus comercial de aproape 250 de miliarde de euro, s-a arătat dispusă la concesii, în timp ce Franța, cu un deficit de circa 70 de miliarde, se află pe poziții antagonice. Iar Trump mai cere Europei mult mai multă fermitate față de China, să protejeze mai bine dreptul de proprietate intelectuală și să se alăture Americii în disputa comercială cu Beijingul.

Cazul Skripal este unul pentru Europa post-Brexit și despre Europa în era Trump, este o nouă debarcare anglo-americană, ce a luat prin surprindere Germania, Franța sau Italia, menită să reașeze afacerile economice și militare continentale, să stabilească liniile roșii ale integrării politice a Uniunii Europene și limitele relației UE-Rusia. Printre aceste mize mari este loc de lobby, negocieri și succese ale statelor central și est-europene privind statutul cetățenilor lor în UE și prerogativele lor suverane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

12 Comentarii

  1. Ai reusit o alchimie cvasi-corecta, Marchievici. În care SUA pierd, si stiu ca pierd, din cauza yuan-ului, moneda de rezerva bancara mondiala a unei economii prospere, China, si incomparabil mai putin îndatorata decât SUA ori tarile UE (Franta, la 100 % din PIB). Pierd si-n fata Rusiei, care produce, acuma, si datorita „sanctiunilor”, inclusiv brânzeturi … frantuzesti (care sunt si bune, si se si vând), are o industrie de razboi arhi-competitiva, si n-are datorii. Cineva observase, de altminteri, similitudinile dintre Rusia si Franta, amândoua alocând sume considerabile dezvoltarii microelectronicii si infrastructurilor…similitudini si-ntre SUA si Rusia, cu regiunile centrale mai putin dezvoltate, necesitatea construirii si modernizarii infrastructurilor si atentia de dat cresterii salariilor/nivelului de trai al populatiei…

  2. Rusia exporta agresivitate si dezordine, atacuri cibernetice și atacuri cu arme chimice și în schimb vrea putere si respect. Nu va obține decât izolare. Vrea Putin sa-și lichideze adversarii? Foarte bine, dar sa se limiteze la teritoriul Rusiei. Si in Rusia ca si in România conducătorii se fac ca nu vad sărăcia populației. Nu poți fi respectat in lume dacă ești corupt si nu vezi nivelul scăzut de trai din țara ta.

  3. daca printr-un miracol ar disparea rivalitatea nato rusia industria mortii ar da faliment .armatele cu generalii lor occidentale in special , ar fi somere ….ar fi o adevarata nenorocire .presa ar scrie or cnn si toata media jidaneasca despre ….n-ar avea decit conflictul israel palestinieni…..toata opiunia publica ar urmari doar atrocitatile si crimele jidanilor in israel si teritoriile ocupate…multumita insa jidanilor si tradatorilor americani si englezi vinduti israelului insa europa aloca resurse si energie unei rivalitati fabricate de tradatorii americani si englezi in cazul skripal…..creearea unei crize in care o entitate occidentala e victima ca atacul uss liberty , aruncarea in aer al cladirilor diplomatice sua din egipt de israel , 911 si toate aTACURILE TERORISTE SUB EGIDA AL QUAIDA ESTE MODUL OPERANDI AL SUA SI NATO…

  4. @geo : esti agent CIA? cât esti platit sa debitezi idiotii? despre ce „lichidare a adversailor” îti coace mintea, când Putin are 80% de popularitate-n Rusia? tu pe ce lume traiesti? ce „atacuri chimice”, om cu mintea-n câlti a Theresei May-Boris Bufonul, când, în Siria, asa-zisa „opozitie moderata” sustinuta de SUA-tari UE-Arabia Saudita le-a organizat si-nfaptuit? si ce „atacuri cibernetice”, când virusii sunt în mod notoriu produsi de NSA american, care si recunoaste asta? ai fost atent la campania electorala a lui Putin? pai, nu. Tipul tocmai la cresterea nivelului de trai al populatiei s-a referit, la constructia de locuinte si infrastructuri. În 6 ani, Rusia va devansa Marea Britanie. Asta-i si skepsis-ul lui „Skripal”, intox pus la punct de NATO-MI6.

    • lasa-l pls pe geo, ca recita din manualul lui coldea predat la univ de vest timisoara si la UBB-KGB Cluj…

  5. Americanii vor sa-si vanda armamentul si, de aceea , dau cu batul prin gardul rusilor.Daca stam si gandim logic, fara a fi influentati de propaganda, interesul UE si a Europei , in general, este sa aiba relatii bune cu Rusia!Chiar e o problema ca au luat Crimeea (data de Hrusciov Ucrainei!) unde 80% din locuitori sunt rusi!?Chiar ii doare pe americani de soarta ucrainenilor si rusilor din Donetk?!Hai sa fim seriosi!Mai bine ne-am vedeaintersul nostru, care in nici un caz nu e de a intra in conflict cu Rusia.Nu de alta, dar am pierdut intotdeauna…

  6. Asta-i articol binecuvantat de Alianta Israelita Universala: scris de Marchevici si comentat de Rolansohn. Shalom!

  7. corecta pozitia sua : mai puţină „uniunea economică a „UE fiindcă asta a însemnat subjugare şi concurenţă neloiala atât în intern cât şi în extern. mai” multa fermitate în raport cu Rusia” înseamană să nu se mai joace la două capete de către germania si franţa , mai multă alianţă militară înseamnă să nu fie goluri în apărarea frontului, că altfel e degeaba sau e trădare.

    • @atenianul, „mai multa alianta militara” a tradus Trump ce inseamna. Inseamna NU armatei UE care NU ar fi sub comandament SUA si a mai spus ca membrii NATO sa investeasca 2% din PIb… in armament american, nu european. Si a mai spus nu gazoductului Nord Stream propunand gaz lichefiat american la pret mult mai mare ca gazul rusesc. Ce economie de piata este asta sa cumperi gaz scump (in loc de gaz ieftin) care-ti va scumpi produsele, care astfel vor deveni necompetitive! Sau chiar asta vrea SUA, subjugarea UE si militar si economic?

  8. Daca numai factorul economic este hotărâtor atunci: e mai bine cu chinezii?, e mai bine cu rusii?e mai bine în comunism?
    referitor la „subjugare prin integrare” ce zice de integrarea romaniei in UE- 58 % din productia anului 1989? deci în concluzie e mai bine cu UE , nu e mai bine cu rusii, nu e mai bine cu chinezii, cu oricare decât SUA? referitor la armata UE crezi că face faţă la armata rusă? deci nu e bine ca fiecare tara sa aibă armata proprie ci treebuie sa aiba armata Ue dar să nu fie integrată cu armata SUA? fără prejudecăţi si fără interese străine ţării este analiza mea

  9. In domeniul armamentului Polonia procedeaza corect. Are nevoie de arme fiabile testate pe campurile de lupta. De asemenea arme nu dispune decat SUA sau in mai mica masura Rusiam dar Polonia este in NATO. Conteaza apoi si capacitatea de productie. Europa de astazi produce aramament de nisa de serie mica, Europa cumpara si ea tot arme americane. In caz de conflict major tarile care nu au capacitati proprii de productie armament si sunt in posesia unor arme sau avioane de productie europeana risca sa ramana fara munitie si piese de schimb, asa cum a patit Franta aventurierului Sarkozy in timpul primaverii arabe cand si-a epuizat munitia intr-o saptamana devenind tinta ironiilor deloc fine ale generalilor americani, care l-au tras de urechi afara pe Sarkozy din infundatura in care se bagase singur facand Franta de ras.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.