Samsarii pădurilor au primit un nou termen de grație

Mult trâmbițatul sistem SUMAL 2.0, de urmărire în timp real a tăierilor și transporturilor de copaci, va fi operațional de la începutul anului viitor, deși achiziția echipamentelor necesare a fost demarată de STS încă de anul trecut, sistemul a intrat în probe din aprilie, iar guvernul liberal a adoptat o hotărâre privind „operaționalizarea” sa din vară. Despre modernizarea SUMAL se vorbește extrem de mult de un an de zile, de pe vremea guvernului PSD, atunci când Ministerul Mediului și-a luat angajamentul pentru soluționarea de urgență a revendicărilor: modernizarea SUMAL, monitorizarea pădurilor prin satelit, un registru electronic al intrărilor și ieșirilor din depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului și ruta tuturor transporturilor, camere de supraveghere în puncte cheie din rețeaua rutieră, la gatere și la depozite de lemn. La un an de la acel moment, nici măcar una dintre aceste probleme nu a fost rezolvată: hărțile satelitare nu s-au achiziționat iar camerele video lipsesc. În plus, contrar declarațiilor victorioase ale lui Costel Alexe, ministru în funcție al Mediului, cu privire la funcționarea SUMAL 2.0. încă din octombrie, autoritățile au anunțat acum o nouă amânare pentru operaționalizarea Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos, pentru luna ianuarie a anului viitor. Astfel, samsarii pădurilor au primit un nou termen de grație.

La începutul săptămânii, în cadrul unei întâlniri la ministerul Mediului, organizațiile neguvernamentale de mediu au cerut explicații privind toate aceste întârzieri.

“Este extrem de frustrant să aflăm că dezvoltarea SUMAL 2.0 este încetinită din motive banale. STS-ul afirmă că sistemul este 100% construit dar că nu poate deveni funcțional acum pentru că lipsesc tocmai datele despre păduri de la Ministerul Mediului. Avem așadar o întârziere de încă 90 de zile de zile din vina echipei coordonate de Directorul Dănuț Iacob(Ministerul Mediului). Gărzile forestiere, ocoalele silvice și agenții economici, vor putea folosi aplicația abia după ce sistemul va fi populat cu amenajamentele silvice”, a declarat Ciprian Gălușcă, campaigner Greenpeace.

Organizațiile de mediu Greepeace, Declic și Agent Green atrag atenția asupra faptului că nici în luna ianuarie nu vom avea un sistem funcțional de supraveghere a materialului lemnos. Asta pentru că nici măcar nu a fost lansată licitația pentru achiziționarea de hărți satelitare. ”În condițiile în care toată lumea știe că autoritățile de control sunt capabile să identifice doar 1% din lemnul tăiat ilegal, ministerul a renunțat complet la monitorizarea pădurilor prin satelit și emiterea de alerte, deși promisese că va prioritiza acest demers. Mai mult, nu a consultat pe nimeni pe această temă. Mai grav este că toate aceste întârzieri lasă autoritățile de control fără instrumentele necesare unei lupte echitabile cu mafia pădurilor”, a declarat Antoniu Bumb, reprezentantul Declic.

Mai mult, lipsa de implicare a autorităților poate duce la sancțiuni grave din partea instituțiilor europene.

”Întârzierile repetate și nerezonabile agravează infringementul pe tăierile ilegale. Suntem la un pas de sancțiunile Curții Europene de Justiție, noul SUMAL abia a intrat zilele acestea în testare pentru operatorii economici. Suntem practic în fața unei noi prorogări mascate sub o perioadă de grație până la sfârșitul lunii ianuarie. Este crucial ca măcar acest termen să fie respectat. Pentru cetățeni încă nu este nimic disponibil. Din februarie ar trebui să putem vedea cu toții ruta transporturilor și că se face registrul electronic la depozite, unde încă se mai amestecă lemn legal cu lemn ilegal. Dacă asta chiar se va întâmpla, nu va mai scăpa nici tocătura nici resturile de exploatare din noul sistem. Dar promisiunile nu țin loc de operaționalizare”, a spus Gabriel Păun, președinte Agent Green.

Recent, Ministerul Mediului, condus încă de Costel Alexe, proaspăt ales în funcția de președinte al CJ Iași, a anunțat că începând cu data de 01 noiembrie 2020, noua versiune îmbunătățită a SUMAL a intrat în vigoare. Pentru a finaliza popularea bazei de date cu toate informațiile necesare, precum și pentru a permite tuturor utilizatorilor să se familiarizeze cu noul sistem informatic, Guvernul a decis, în ședința din 28.10.2020, continuarea utilizării SUMAL 1.0 până la data de 30.01.2021. În aceasta perioadă se vor implementa măsuri tehnice și organizatorice care să permită crearea de conturi pentru utilizatori, încărcarea informațiilor în sistem și utilizarea sistemului în condiții reale. Calendarul detaliat, instrucțiunile de utilizare și procedura de implementare vor fi comunicate utilizatorilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Mai nene, de ce statul roman nu-i obliga pe tăietorii de păduri sa sădească pomi întâi și pe urmă să taie? Mafia lui Johannis sa trăiască. Întâi sădește 1000 de puieți și pe urmă tai 10 copaci. Huuo stat mafiot român!

  2. „Mogulul cherestelei, Gerald Schweighofer, a fost decorat în decembrie 2004 de către Ion Iliescu, „pentru contribuţii la stimularea cercurilor de afaceri austriece în economia românească”. Austriacul a primit Ordinul Naţional în grad de Cavaler printr-un decret semnat de Ion Iliescu şi contrasemnat de Adrian Năstase.Interesant este că decretul a fost semnat în 2 decembrie 2004, exact între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, semn că era grabă mare pentru decorarea celui căruia prin semnătura lui Ilie Sârbu i se acordase drept de preempţiune la achiziţionarea de masă lemnoasă din România. De altfel, după cum se vede în documentele de mai jos, recomandarea de decorare poartă nota „URGENT”(presa)
    Zici Sarbu,zici Ponta,iaca filiatia:)))
    Gogule,daca esti prost,autoizoleaza-te,parerea mea!

  3. Care an nou, pe vechi, pe nou sau antic, ori de sfantul asteapta?! Au timp berechet si pentru defrisari si pentru violenta si pentru omoruri sau crime impotriva cetatenilor care vor binele acestui tinut numit Romania! Paratrantorul amana pas cu pas pana la raderea tot ce mai exista calitativ si cantitativ de pe acest teritoriu!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.