Momentul în care se va impune carantină generală în România

Întrebat într-o conferință de presă, la Sibiu, dacă România va intra în lockdown după alegerile parlamentare, Nelu Tătaru a spus că încă suntem într-un moment în care situația poate fi gestionată.

„Nu urmărim şi nu cred că vom avea un lockdown, dar noi va trebui, fiecare dintre noi, prin componenta noastră pe care o putem aduce, prin acest efort, să nu ajungem nici măcar la anumite carantinări de localităţi. Suntem într-un moment în care putem gestiona acest lucruri, dar nu putem gestiona singuri ca parte medicală. Este şi o parte a populaţiei civile. Sunt nişte reguli care trebuie respectate”, a spus Tăataru.

Întrebat, în continuare, dacă nu se va impune lockdown-ul nici dacă România va trece de 10.000 de cazuri pe zi, Tătaru a spus că totul depinde de sistemul sanitar și de nivelul de răspuns al acestuia.

„Depinde foarte mult ce înseamnă acel prag de 10.000, dacă acel prag de 10.000 sunt (pacienți – n.r.) simptomatici, sunt izolaţi, sunt carantinaţi sau dacă acel prag de 10.000 va colmata sistemul medical. Atunci va fi diferit”, a răspuns Tătaru.

Ministrul Sănătății a mai anunţat că cele 43.000 de teste antigen vor ajunge joi și vineri în Unitățile de Primiri Urgențe, iar pentru săptămâna viitoare este în evaluare achiziția a încă un milion de teste.

„Aceste teste sunt pentru cei care prezintă simptomatologie. După cum menționa un barometru, foarte important este prezența și formatarea Unităților de Primiri Urgențe. Aceste 43.000 de teste în primă fază vor fi distribuite Unităților de Primiri Urgențe, tocmai pentru a decolmata aceste UPU-uri și a avea un rezultat rapid pentru cei care se prezintă cu simptomatologie. În măsura în care îl depistăm în jumătate de oră să spunem că este SARS-CoV-2 pozitiv atunci îl putem dirija către unitățile specializate. Dacă este SARS-CoV-2 negativ îl putem dirija către cele care tratează patologia non-COVID”, a spus Tătaru.

Tătaru a precizat că urmează să ajungă și alte teste antigen în România.

„Avem în această săptămână, cred că pe 5 vor fi distribuite. Pe 5 sau 6 vor fi distribuite în UPU-uri, iar săptămâna următoare avem în evaluare și achiziționarea a încă un milion astfel de teste pentru a putea dirija. După cum știți, la nivelul Comisiei Europene s-au achiziționat și se achiziționează în continuare aceste teste pentru țările membre în valoare de 100 milioane de euro”, a mai spus ministrul Sănătății.

Întrebat despre planul de vaccinare, Nelu Tătaru a răspuns că strategia este în lucru.

„În această strategie de vaccinare, noi îl avem în pregătire, lucrăm continuu, ca să spun așa, avem oameni care stabilesc strategia de vaccinare. La începutul anului va veni (vaccinul – n.r.), pentru personalul medical, vor fi mai multe tranșe, fiecare tranșă va fi distribuită cu ajutorul unor anumite structuri”, a declarat ministrul.
Întrebat dacă strategia inclus Armata, Tătaru a spus: „Va fi invitată și Armata, și DSU, și spitalele județene, și medicii de familie”.

Președintele Klaus Iohannis anunța, marți, că România va primi peste 10 milioane de doze de vaccin în prima tranșă, iar primii care vor fi vaccinați vor fi angajații din sănătate și persoanele aflate în situație de risc. Întreaga populație se va putea imuniza în primăvară, a spus Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. 8 Sept 2020
    Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, se aşteaptă la o lună grea ca urmare a deschiderii şcolii şi a alegerilor parlamentare.

    Potrivit acestuia, abia de la jumătatea lunii octombrie s-ar putea înregistra o scădere a cazurilor.

    „Este o lună de încercare, este o lună grea şi dacă noi toţi vom fi parteneri pentru a respecta regulile, atunci cred că la jumătatea lunii octombrie ne putem gândi la o pantă descendentă. Până atunci nu ne rămâne decât să gestionăm creşterea care noi credem că va fi mai mică în această perioadă. O creştere asumată odată cu deschiderea anului şcolar şi campania electorală”, a declarat la TVR ministrul Sănătății.
    Astazi traim consecintele …

  2. Toata aceasta manevra mizerabila, are o pornire si un raspuns clar: numarul de bolnavi pe care medicii de familie ii au in consultatiile lunar! Un jurnalist istet si indraznet, poate sa le puna aceasta intrebare acestor latratori care terorizeaza natiunea romaneasca!
    – Cumva l-a intrebat pe acest ministru al sanatatii, cati bolnavi cu vechime, sa nu spun cu boli multe si vechi, au medicii de familie ca sa poata face o statistica reala privind viitorul sanatatii sau decesul acestor bolnavi de care si-au batut joc leprele astea care au impus liste de medicamente nevindecabile bolnavilor dar avantaj afaceristilor care incaseaza gras de pe spatele bolnavilor?
    Nu cred ca stie!

  3. 10 milioane de doze de vaccin? Pielea ursului din padure. Cand situatia devine maro se vorbeste de floricele pe campii, floricele care vor inflori abia la peimavara.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.