Bilanțul cutremurelor continuă să crească

Peste 50.000 de persoane au murit în Turcia şi Siria în urma seismelor din 6 februarie, potrivit unui bilanţ obţinut de AFP din mai multe surse şi revizuit în creştere de partea siriană.

În Siria, numărul morţilor este de 5.951, conform unui bilanţ alcătuit marţi din informaţii cumulate din mai multe surse.

Cel mai recent bilanţ din Turcia, furnizat duminică de Agenţia publică turcă pentru managementul catastrofelor (AFAD), este de 44.374 de decese.

Astfel, numărul total al morţilor în urma seismelor care au lovit cele două ţări pe 6 februarie este de 50.325.

Cutremurele au devastat mai multe regiuni din nordul şi vestul Siriei, o ţară afectată de aproape 12 ani de un conflict care a făcut aproape 500.000 de victime şi a cauzat strămutarea mai multor milioane de persoane.

În zonele aflate sub control guvernamental, Ministerul sirian al Sănătăţii a recenzat 1.414 morţi, un bilanţ rămas neschimbat de mai multe zile.

În regiunile care nu mai sunt controlate de oficialii din Damas, frontaliere cu Turcia, autorităţile locale au anunţat 4.537 de victime.

Un oficial din domeniul sănătăţii din acele regiuni, Maram al-Sheikh, a declarat marţi pentru AFP că acest bilanţ este „aproape definitiv, întrucât majoritatea victimelor aflate sub dărâmături au fost găsite”.

Bilanţul a fost alcătuit în colaborare cu unul dintre partenerii locali ai Biroului de coordonare pentru chestiuni umanitare al ONU (OCHA), Assistance Coordination Unit (ACU), a adăugat oficialul sirian.

ONU a reţinut acelaşi număr şi a precizat că se bazează pe datele transmise de ACU.

Bilanţul include, potrivit lui Maram al-Sheikh, toate zonele rebele afectate de seism, controlate de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) în nord-vest şi de facţiunile siriene pro-turce în nord.

Din 6 februarie, AFP se bazează pe bilanţul publicat de Căştile Albastre şi salvatorii voluntari din zonele rebele, care recenzează doar victimele găsite de echipele lor.

Maram al-Sheikh a precizat că bilanţul autorităţilor pe care l-a prezentat se bazează pe datele obţinute din spitale, centre medicale, de la Apărarea Civilă, precum şi de la consiliile locale, care au documentat îngroparea victimelor fără ca ele să fie transferate în spitale.

Înaintea acestei noi numărători, precedentul bilanţ reţinut de AFP în Siria era de 3.688 de morţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Inca nu s-a linistit pamantul, mai e de asteptat pana se inchide sezonul de iarna pe rit vechi, adica, cam pana in 15 martie. Deja cetateanul olandez care scrisese in general despre aceste cutremure, a inregistrat un video cu un alt cutremur in jur de 7, nu a spus in ce parte va fi. Am intrat pe youtube in saptamana cutremur turcia, pe live in america si arata totul de prin toate tarile cum se misca placile tectonice, di ce sa simt, imediat dupa 15 minute a fost cutremur in Romania. Cica nu se poate prevedea cutremurele!

  2. Cutremurile provocate cu arma cu unde scalare:

    ,,…Martorii din Golful Hawke din Noua Zeelandă spun că sunt sute de morți chiar acolo. „Nimeni nu poate obține o programare la dentist pentru că toți stomatologii sunt ocupați cu identificarea cadavrelor. Există și o unitate militară închisă cu sute de morți acolo. În timpul blocării de la Covid, au fost sute de poliție și pachete cu alimente, acum nu există poliție și nici ajutor în timpul unei urgențe reale… Adrenalina s-a oprit, dar lacrimile încep”, spune un martor local…
    … De asemenea, pare să existe o întrerupere a informațiilor fără precedent cu privire la acest atac. Majoritatea surselor noastre occidentale tac, dar sursele de informații australiene au recunoscut că a fost folosită DEW ( arma cu unde scalare )…
    https://i0.wp.com/stillnessinthestorm.com/wp-content/uploads/2023/02/new-zealand-768×1090-1-721×1024.webp?resize=600%2C852&ssl=1

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.