Bizara campanie prezidențială va fi sămânța noii crize

Sute de mii de libanezi au ieșit în stradă la finalul săptămânii trecute, pentru a protesta împotriva guvernului. La fel au făcut-o sute de mii de locuitori ai Hong Kongului. Le fel s-a întâmplat și în Chile, în capitala Santiago și mai multe orașe. La fel și la Barcelona, la Quito, în Ecuador, și în La Paz, în Bolivia.

Raport ONU: majorați salariile și investițiile publice

Pe scurt, este vorba despre criza capitalismului. ”Capitalismul nu acționează în beneficiul majorității. Este o realitate”, a spus miliardarul american Ray Dalio, pentru CNBC. ”Deschiderea piețelor, după Războiul Rece, a scos din sărăcie milioane de oameni. Țările au început să fie legate una de alta de fluxul bunurilor, banilor și ideilor. Însă revoluția piețelor a mers prea departe. În SUA și în alte națiuni dezvoltate, revoluția piețelor s-a făcut în detrimentul egalității economice, în detrimentul democrației liberale și al generațiilor viitoare”, spune jurnalistul Binyamin Appelbaum.

Iar un raport recent al Conferinței ONU pentru Comerț și Dezvoltare trage semnalul de alarmă – economia mondiala poate intra în recesiune în 2020. Vina ține de paradigma economică aplicată începând de la criza din 2008 – dobânzi negative, injecții de capital și stimularea marilor deținători de capital, în ideea că aceștia vor investi în crearea de locuri de muncă. Însă nu a fost așa, constată raportul ONU, pentru că bogații lumii au ales să devină și mai bogați, pe spezele statelor. ”Băncile ar trebui să renunțe la obsesia cotațiilor la bursă și să se concentreze pe crearea locurilor de muncă și pe majorarea salariilor și a investițiilor publice”, arată raportul.

”Încetinirea creșterii economice în SUA și în țările dezvoltate arată că relaxarea politicii monetare duce, cel mult, la creșterea cererii pe piață, însă aceasta asigură doar o creștere efemeră a economiei, în timp ce reducerea taxelor poentru companii și cei bogați nu a reușit să sporească investițiile”, se arată în raportul ONU.

Concluzia raportului este cât se poate de limpede. Problemele economiei globale pleacă de la procentul mic din venituri care merge către muncă, de la reducerea cheltuielilor publice și de la reducerea investițiilor.

Lucrurile acestea se vor agrava, indiferent de cine stă în Biroul Oval

În alegerile primare din SUA, temele de mai sus sunt dezbătute pe larg. Există candidați democrați, precum Andrew Yang, care susțin că cetățenii trebui să vadă în mână banii publici (în ajutoare, alocații, etc), nu să-i vadă investiți în programe guverrnamentale. ”Dacă te bazezi pe programele guvernului, vei ajunge la aceleași programe eșuate de reciclare profesională și la crearea unor slujbe pe care nimeni nu le vrea”.

Alegerile din SUA vor avea loc peste mai bine de un an. În România, vor avea loc peste nici trei săptămâni. Auzim măcar o vorbă despre semnalele de alarmă trase de ONU, de politicienii și economiștii americani sau europeni?

Democratul Andrew Yang nu dă vina pe ignoranța americanilor de rand pentru alegerea lui Donald Trump, ci pe marile companii. ”Amazon provoacă închiderea a peste 30% din magazinele și mall-urile din America, văduvind economia de 20 de miliarde de dolari, în timp ce plătește zero taxe. Astea sunt problemele care l-au facut pe Trump președinte – a patra revoluție industrială. Iar lucrurile acestea se vor agrava, indiferent de cine stă în Biroul Oval”, a spus Young.

În inexistenta campanie prezidențială din România nu auzim decât că starea economiei este rezultatul ignoranței din județele sărace ale țării, rezultatul ”ciumei roșii”, a ”corupției”, al majorării salariilor,  al nerespectării ”valorilor europene”, a ”statului de drept”. Nimic despre cum se protejeaza locurile de muncă în fața revoluției informaționale, nimic despre rapoartele ONU care fac apel la sporirea cheltuielilor guvernelor,nu la restrângerea lor, la majorarea salariilor, nu la reducerea lor.

Vin schimbări mari. Slujbele așa cum le știm vor dispărea

Un candidat la președinția SUA, Andrew Yang, spune: ”Când pui banul în mâna omului, el poate construi o economie pentru oameni, pentru familii, pentrui comunitate. Îi permite să facă ceea ce se pricepe să facă. Aceasta este o viziune pozitivă, un răspuns la a patra revoluție industrială pe care trebuie să-l adoptăm ca partid”.

Iar presa din America aflată în campanie scrie următoarele, fără teama de a fi acuzată de populism și ”ciumă roșie”: ”Pentru corporatiștii care i-au închiriat sau cumpărat pe politicienii noștri nu a fost suficient să mențină salariile reduse pentru a-și impune dominația globală. Pentru asta, au investit veniturile obținute pentru a înmulti datoriile populației care dorea să-și cumpere locuințe și să-și plătească studiile. În felul acesta, oamenii obișnuiți nu au mai putut simți că progresează, pentru că tot ce construiau se ridica pe gheața subțire a datoriilor”, scrie publicația Salon.

”În 1946, creditele ipotecare reprezentau 15% din PIB-ul SUA. În pragul crizei din 2008, aceste credite reprezentau 100% din PIB. După o stagnare scurtă, datoriile au început să crească și au ajuns acum la 12.680 de miliarde de dolari. Pe măsură ce ne îndreptăm spre noua criză, americanii simpli vor simți efectul celor 20.000 de miliarde pe care Wall Stree-ul le-a furat de la ei odată cu recesiunea. Haideți să nu ne mai gândim doar în termeni de alegeri prezidențiale o dată la patru ani. Trebuie să gândim în termeni de generații”.

”Vin schimbări mari pentru noi. Slujbele așa cum le știm vor dispărea, în vreme ce milioane de americani vor presta activitatea neplătită de a avea grijă de părinții în vârstă sau de rude. Salariile nu iau în calcul munca unor oameni precum soția mea, care stă acasă și are grijă de cei doi băieți, dintre care unul este autist. Avem un ajutor de 1000 de dolari. Acest ajutor este, de fapt, o recunoaștere a muncii depuse în familiile și comunitățile noastre”, spune Andrew Yang.

În inexistenta campanie prezidențială din România nu auzim nimic de la marele favorit despre marile schimbari cât se poate de concrete care vor veni, ci doar despre nedefinitele ”valori europene”, nedefinita ”integritate” și nedefinita, la nivel UE, ”corupție”. Alegerile se pot câștiga ușor cu marote cultivate vreme de un ciclu electoral, însă adevăratele teme, cele ocolite, se vor întoarce ca un bumerang. După cum vom vedea, așa se întâmpla în in Chile, în Spania, în Liban, în Ecuador sau în Bolivia. Și la fel se va întâmpla și în România cuprinsă de corsetul deficitului bugetar sau al datoriei publice impus de UE.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

7 Comentarii

  1. Excelent si extrem de interesant domnule Marchievici. Asa este, lumea capitalista si-a pierdut busola si azimutul din cauza lacomiei si a nesabuintei celor putini dar rusinos si scandalos de bogati. Dar si a nesocotirii celor multi si nevoiasi. Vremea capitalului construit pe plus valoarea capitalista si-a perdut musterii, rolul, sensul si valoarea de motor a dezvoltarii economice si a civilizatiei umane. Criza economica mondiala ce ne paste nu mai poate fi „operata” cu bisturiul New Deal al lui J.M.Keynes si nici cu tiparnita de dolari fara acoperire a Bank General Reservs American intrata in functiune in anii 2008/2010. Trebuie facut stanga imprejur la popor, altfel lumea va pieri.Va multumim tuturor ziaristilor profesionisti de la Cotidianul dar si romanilor de geniu pe care-i gazduiti in coloanele ziarului pentru constanta preocupare ce o manifestati in informare onesta si de calitate a cititorilor dumneavoastra. Multumirile mele se adaoga in egala masura si acestora.

  2. Fără alogeni la Cotroceni.
    Vreţi să scăpaţi de MCV?
    Votaţi ca preşedinte un ROMÂN!

  3. Cind veti auzi Copiii sunind Buciumul iar brazii se vor cutremura in Carpati, atunci sa stiti ca a sosit timpul sa puneti mina pe topor. Cei care inca reverberati cu Spiritul rominesc trebuie sa intelegeti ca
    ( pentru un timp ) trebuie pusa “Democratia Europeana” intre paranteze pentru a promova Interesul National.
    Drepturile Romanilor in ochii strainilor – scrise doar pe hirtie – valoreaza cu putin mai mult decit un scuipat la Brussels sau Washington DC. “Alesii mioritici” – tembeli aroganti si toape fudule, cozi de topor si mercenari in slujba altora – maine va vor trada fara ezitare pentru interesele lor meschine si o stringere de mina pentru poza. Trebuie luptat cu singe rece, fara scrupule pentru a salva Romania pentru generatiile ce vor veni. Puterea de a spune – NU RASPICAT – vine prin Ecoul Ancestral al celor care nu s-au lasat cumparati, intimidati sau cuceriti de navalitorii rapace. Nu lasati Copiii la mila altora pentru ca nu o vor gasi ! Stiu eu pe unul care a vindut mii de orfani pentru a-si cumpara 6 case ( din meditatii transcendentale – zice el ) dar, cu toate ca nu are copii, nu a infiat nici macar unul, atit de tare ii iubeste pe romani. Il stiti bine si voi pentru ca doarme boiereste, bine merci la Palatul Cotroceni pe banii vostri…

  4. Scorul si minutul: 1-0 pentru Ponta in meciul secolului Ponta-Johannis, minutul 89 si 59 secunde! Este evident ca, Johannis a fost lasat in off-side, adicatelea „out of work” sau pe limba lui Olguta: abandon du tramvai-ul 41 la Ghencea!Cimitirul Ghencea! Olteanu l-a facut pe sas! Se adevereste vorba lui Petrov, nu se stie in ce serviciu activeaza pontagiul, poate al otomanilor care sunt pe cai mari in Syria( conform Trump)!

  5. Tipul are dreptate. SUA (si nu numai: toata asa-zisa „lume civilizata si dezindustrializata, bancara”) or sa cada iar de sus. De foarte sus. Criza care ne astepta fiind infinit mai mare. În prima criza din secolul si mileniul actual, statele au pompat în prostie banul public în banci, doar-doar le salveaza. Care banci, însa, au continuat în ritmul în care-si începusera caderea. Astazi, statele au datorii interne de 100% (Europa) si de nedezvaluit (SUA). Datoria interna fiind banii din impozitele si taxele populatiei „investite” aiurea. „Investitii” (INUTILE) pentru care comunitatile s-au îndatorat fara mila. Bancile acordându-le împrumuturi FARA DOBÂNDA. Si de neplatit, fiindca enorme, si INUTILE. Cursa-narmarilor fiind una din ele. Dat fiindca bancile n-au cum sa-si recupereze „investitiile”, bancile centrale tiparesc la hârtie fara acoperire (bani) în prostie. Tarile BRICS încercasera debarasarea de $, moneda arhi-bolnava. Fara nici dram de acoperire. Daca au reusit-o, efectele crizei n-or sa le fie fatale. Nici Chinei, care cumpara-n mod traditional patrimoanele tarilor UE (Marea Britanie, inclusiv) si mai ales SUA. UE ar avea euro, numai ca sefii ei n-au facut efortul de-a renunta la $. Rezultat : inflatie la cote uriase, hârtii fara valoare si rezervele monetare ale statelor însisi, topite (datorii la 100% din PIB). Pretinu’ strategic american a distus, asadar, România imprudentilor si tradatorilor (+ Isarescu Mugur, autor si-al primei deflatii a tarii, la-nceputul deceniului ’90 + Nastase Adrian + Basescu si Ponta). Una din tarile care-or sa fie lovite-n plin de criza. La datoria de peste 100 de miliarde de … $ pe care-o are. Ce câte ori PIB-ul tarii? „Liberalismul”îngropându-se-n acelasi timp cu insolvabilitati de banci si de tara, si cu $.

  6. Ce uita sea precizez ete ca Amazonan Co – corporatiile corupte sint spijinite de DEMOCRATI si de mafia clinton etc.
    banicle au fost salvate de scursoarea de Obama – cioara vopsita care facea minareli cu mafia bancara in timp ce servea texte pt prosti si pt armata de propagandisti bolsevici ..

    Noul stat comunist este CORPORATIA .. in tim ce socialistii si politicienii sint brigada de propaganda ..
    Capitalismul a fost OMORAT de catre prostimea socialista si scursorile de banci si corporatii.. si media corupta..

    De vina sint exact ziaristii de genul si politicienii din spatele lor.. care cu o mina baga legi dedicate pt mafia corporatista si folosesc banul public ca sa dea cadouri de zeci d emii d emiliarde bancilor.. in timp ce urla capitalismul este rau..

    WELCOME TO TEH NEW AGE OF COMUNISM .. dictatura corporatiilor si a sclavilor lor politicieni..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.