(VIDEO) Bombardamente în Mikolaiv și Oceakov: Opt morți

Opt persoane au fost ucise, iar alte 34 rănite în bombardamentele forţelor ruse duminică asupra oraşelor Oceakov şi Nikolaev (Mikolaiv) din sudul Ucrainei, a indicat luni Parchetul ucrainean, citat de AFP.

„În urma bombardamentelor inamicului, şapte locuitori din oraşul Oceakov au fost ucişi, iar alţi 20 răniţi. În oraşul Nikolaev, o persoană a decedat, iar alte 14 au fost rănite, între care un copil”, indică parchetul într-un comunicat.

Potrivit parchetului, tirurile forţelor ruse au avariat locuinţe şi infrastructuri civile, precum şi vehicule.

Nikolaev – principalul obstacol în calea trupelor ruse în drum spre Odesa, cel mai mare port al Ucrainei – cu 475.000 de locuitori înaintea invaziei, a fost de mai multe ori vizat de atacurile armatei ruse, care încearcă să preia controlul asupra acestuia. Dar laţul în jurul oraşului pare să fi slăbit în ultimele zile.

Oraşul-port Oceakov, cu 15.000 de locuitori, de la Marea Neagră, a fost una dintre primele ţinte de la începutul invaziei ruse în 24 februarie.

Anton Herashchenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, a declarat că autoritățile locale au raportat mai multe atacuri cu rachete asupra orașului Mikolaiv, relatează Reuters.

Armata rusă a vizat porturile din sudul Ucrainei – inclusiv Odesa și Mikolaiv – într-o încercare aparentă de a bloca accesul Ucrainei la Marea Neagră și de a crea un coridor terestru din Rusia către peninsula Crimeea, al cărei control a fost preluat de Moscova în 2014.

Conform CNN, Oleksandr Syenkevich, primarul orașului Mikolaiv, a scris, duminică, pe Facebook, că au fost raportate „mai multe lovituri cu rachete” asupra orașului, adăugând că autoritățile adună informații.

Într-o declarație pe Telegram, Vitalii Kim, șeful administrației militare regionale, a declarat: „Vă voi spune mâine despre bombardamente. Totul este în regulă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

10 Comentarii

  1. Ar fi mai simplu sa ni se spuna CE NU BOMBARDEAZA acesti criminali in Ucraina
    Asa aduce pacea si denazifica dementii un popor frate…..[Rumburak]

  2. Ferestrele blocului sunt intacte, pomp’erii sting un avtomobil ce arde, fază ce se poate vedea și în Bukalele pațifik! Mai aveți multe minciuni de afișat? …s-a dat drumul la purjare șoroșizdă…. [Rumburak]

  3. Totuși ceva este stângaci în cascada de propaganda anti Rusia și în poze și în relatări. Ba “primarul orașului Mikolaiv, a scris, duminică, pe Facebook, că au fost raportate „mai multe lovituri cu rachete”, ba „Vă voi spune mâine despre bombardamente. Totul este în regulă”. Păi când spui în spațiul ex sovietic, Все нормально Vse normalino, știu expresia de la nepotul unei mătuși moldovean ucrainean, că everything is fine, sau that’s all right, totul este OK. Deci dacă azi Все нормально Vse normalino, rezultă că primarul va număra mâine când îi trece mahmureala rachete căzute ca și Ghiță Pristada polițaiul steagurile

  4. @nikolaev – aia din „La Stampa” au folosit imaginile de la bombardamentul cu racheta cu munitie fragmentara din Donetsk pe prima pagina cu titlu gen „Victimele ucrainei, informatii din Kiev, etc”. CNN-ul a publicat o poza a hotelului X din Ucraina distrus de rusi, dar poza era un hotel dintr-o statiune de sport din Serbia, distrus in 1999. De centrul comercial „civil” Leroy Merlin nu mai vorbesc, a doua zi erau poze cu pompierii calare de ramasitele unui lansator mobil de rachete, si una cu un pompier sau genist carand in maini o racheta. Daca din 2020 spun ca MSM dezinformeaza, cu ocazia operatiunii speciale devine evident ca sunt agentii de propaganda care nu-si corecteaza mesajele nici cand exista probe video/foto care sa le contrazica minciunile

  5. Nicolaev sau Nikolaev (in rusa), numit mai recent și Mikolaiv, Mâkolaiv, Mîkolaiv (în ucraineană) este un oraș în sudul Ucrainei, port fluvio-maritim, situat de-a lungul limanului râului Bugul de Sud, la circa 65 km de la Marea Neagră și la 113 km nord-est de Odesa.
    A fost fondat ca o bază navală în 1788 de către prințul rus Grigori Potiomkin, după anexarea de către Rusia a țărmului Mării Negre, în apropiere de locul vechii colonii grecești Olbia și a fost numit Nicolaev după Sfântul Nicolae deoarece pe 6 decembrie (când se sărbătorește Sfântul Nicolae) Grigori Potiomkin a obținut o victorie în Războiul Ruso-Turc, cucerind orașul Oceakov. În 1862 a fost deschis un port comercial, iar în 1873 a fost construită o cale ferată spre port.

    Repere istorice:
    Imperiul Rus 1789–1917 (128 de ani)
    RSS Ucraineană 1920–1922 (2 ani)
    Uniunea Sovietică 1922–1991 (69 de ani)
    Ucraina 1991–prezent (30 de ani)

    Demografie:
    Naționalitate 1926 1939 1959 1989 2001
    Ucraineni 29.9% 49.7% 59.7% 63.2% 72.6%
    Ruși 44.6% 31.0% 30.3% 31.2% 22.6%
    Evrei 20.8% 15.2% 6.8% 2.1% 0.5%
    Belaruși 0.3% 0.7% 1.0% 1.1% 0.8%

  6. Dintre toti postacii astia putinezi de pe aici poate sa’mi explice si mie cineva „ce cauta armata rusa in Ukraina?”
    Vad ca nu se mai tine cont de care e ukr,care e rus…. ii omoara la gramada.
    In Mariupol au omorat mai multi rusi decat ukr.

  7. 8 persoane in 2 orase bombardate masiv este nimic,se pare ca ceva iar nu este corect.Din moment ce atacul a fost efectuat cu rachete??? neprecizate,impotriva unor obiective neprecizate,asteptam echipa mobila de filmare sa ne arate cei 300 de actori imprastiati pe strazi si gropile comune.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.