Borell: „Haideţi să ne refacem rapid stocurile”

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a avertizat joi că blocului comunitar ”îi lipsesc capacităţile critice” de apărare şi a pledat pentru cheltuieli militare comune ale statelor membre şi o mai mare cooperare cu industria de resort pentru a le putea acoperi şi a cerut totodată să se menţină sprijinul pentru Ucraina, transmite EFE.

„Ne dăm seama că ne lipsesc capacităţi critice de apărare. Ne lipsesc capacităţi de care avem nevoie pentru a ne apăra la un nivel superior de ameninţare”, a apreciat Borrell, într-o intervenţie la conferinţa anuală a Agenţiei Europene de Apărare (AEA).

Borrell, care conduce AEA, a subliniat că statele membre trebuie „să coopereze mai mult” între ele, trebuie „să continue să sprijine Ucraina” pentru ca această ţară să se apere de Rusia şi trebuie „să continue să facă faţă nevoilor actuale şi să înceapă să pregătească viitorul” securităţii comunitare.

Şeful diplomaţiei europene a menţionat că, potrivit ultimului raport al AEA, cheltuielile totale europene în domeniul apărării au atins un nou maxim în 2021, în valoare de 214 miliarde de euro (depăşindu-se pentru prima dată pragul de 200 de miliarde de euro – n.r.), ceea ce presupune o creştere de 6% faţă de 2020 şi reprezintă al şaptelea an consecutiv de creştere.

Potrivit AEA, statele membre investesc mai mult ca oricând în achiziţionarea de echipamente de apărare, dar şi în cercetare şi dezvoltare, cu o creştere de 16% comparativ cu anul 2020, atingând suma-record de 52 de miliarde de euro.

Însă estimarea agenţiei, potrivit căreia cheltuielile vor continua să crească, până la o sumă suplimentară de 70 de miliarde de euro în 2025, va reprezenta „o provocare”, conform declaraţiilor lui Borrell, dat fiind că, în numai trei ani, ţările europene vor trebui să cheltuiască aceşti bani într-o manieră „coordonată” pentru a atinge eficienţa dorită.

Borrell a avertizat că, în mare măsură, statele membre îşi pun în aplicare planurile la nivel naţional şi că doar 18% din toate investiţiile în programe de apărare sunt realizate în colaborare cu alte ţări din UE, departe de obiectivul de 35% stabilit de Bruxelles.

Şeful diplomaţiei europene a atras atenţia că, după Războiul Rece, europenii „ne-am redus forţele la armate de mici dimensiuni, fără coordonare”, dar a insistat că obiectivul nu este acela de a încerca să se creeze „o armată europeană”, ci de a integra mai bine forţele armate ale fiecărui stat membru şi a evita fragmentarea.

Borrell a amintit că există deja instrumente de care pot profita statele membre pentru a realiza achiziţii comune, cum este cazul sumei de 500 de milioane de euro din bugetul comunitar până în 2024 pe care Comisia Europeană a propus-o în iulie pentru a reface stocurile de armament, afectate de sprijinul acordat Ucrainei.

„Nu-i mult, dar este un punct de plecare”, a considerat Borrell, care a comentat că există multe „intenţii concrete” din partea ţărilor europene de a participa la aceste licitaţii comune, dar a avertizat totodată că aceste „intenţii trebuie traduse mai degrabă mai devreme decât mai târziu în oferte de achiziţii”.

„Haideţi să ne refacem rapid stocurile”, a îndemnat el.

Borrell a atras totodată atenţia că „ne confruntăm cu adevărate ameninţări” şi că actualul conflict din Ucraina este „un război deschis la scară mare”, nu doar o simplă ameninţare hibridă sau cibernetică pentru care UE s-a tot pregătit în ultimii ani.

Potrivit raportului publicat joi de AEA, în 2021 ţările comunitare au înregistrat cea mai mare rată de creştere anuală a costurilor pentru apărare de când acest sector a început să îşi revină, în 2015.

În comparaţie cu minimum istoric înregistrat în 2014, cheltuielile militare au crescut cu aproape 52 de miliarde de euro, adică, în termeni reali, cu 32%.

În 2021, din cele 18 state membre care şi-au sporit cheltuielile de apărare, şase au făcut-o cu un procent de 10% sau chiar mai mult.

Raportul, realizat pe baza datelor puse la dispoziţie în mod voluntar de Ministerele Apărării din ţările membre ale UE, concluzionează totodată că bugetul militar total a reprezentat 2,9% din cheltuielile publice totale.

Din cele 52 de miliarde de euro cheltuite pentru investiţii în apărare, 82% (43 de miliarde de euro) au fost destinate achiziţionării de echipamente şi 18% (9 miliarde de euro), cercetării şi dezvoltării.

În 2021, cheltuielile cu cercetarea şi tehnologia apărării au crescut la 3,6 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un spor de 41% comparativ cu anul 2020 şi un nou maxim înregistrat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

  1. Are oaresce dreptate Borell. Problema este ca scumpirea de patru ori a gazului (american si de proasta calitate) si a curentului electric pune pe butuci siderurgia si industria chimica din toata Europa. Si degeaba ai cipuri, daca n-ai otel si pulberi si explozivi! Daca incepe razboiul adevarat, Europa este in curul gol!

  2. Borell: „Haideţi să ne refacem rapid stocurile” … Haideti ! Ne vedem simbata dimineata in fata blocului, pe la 9 trecute, cam asa … Eu vin cu o sapa si o matura, domnu’ Borell, ca sa ma recunoasteti, si o sa ma ocup de spatiul dintre ghena si batatorul de covoare … Da’ sa stiti ca in chestia asta cu „stocurile” la 10.30 cel tirziu vreau o pauza de bere cu vecinii de scara, ca sa discutam meciurile din Qatar, iar la 12 trebuie sa iau copilul de la gradinita, asa ca pina la ora aia trebuie sa rezolvam cu stocurile alea ! (ps : hai sictir, jigodie de Bruxelles !)

  3. Așa e, senor Borrel. Ne lipsesc armele pentru că în rest stăm extraordinar de bine. Și nici nu prea avem ce face cu banii.

  4. Si de unde sa cumparam armele? Ah, da, din SUA.
    Care le avea cu totul intamplator pregatite si comasate in stocuri nevandabile altfel.

  5. Dupa ce tarile europene au primit ordin de la stapanire sa trimita ajutoare militare Ukrainei ,acum vine domnul asta Boritu sau Borell cum il cheama si ne atrage atentia ca trebue sa ne refacem rapid stocurile de armament.Pai refacerea asta de armament o putem face doar cumparind de la americani cu bani grei.Acum cred ca intelegeti afacerile care le fac americanii datorita acestui conflict intre Ukraina si Rusia.

  6. Stai linistit! Se pot lua si de la urainienii din Austria: a zis Europol. Era vara, concedii……

  7. DA CINE AMENINȚĂ UE? CINE N-A RESPECTAT „MINSK-UL”?

  8. cand e dorinta nu-i putinta,cand e si una si ailalta n-ai cu cine

  9. Dar în baza a ce legi au dat statele armele lor Ucrainei și mai ales cine este tras la răspundere pentru diminuarea stocurilor sub „capacitățile critice” necesare apărării?
    Nu este membru NATO, nu știm să aibă încheiate tratate de ajutor militar și finanțare cu statele UE, nu este vorba de un conflict care pune în pericol teritoriul UE/NATO (singura escaladare este tot a Ucrainei).
    De ce deci am creat o cheltuială de – înțeleg – sute de mld de €, renunțând la stocurile de arme, când puteam folosi banii ăia să facem câte 1 spital nou și foarte bine dotat pentru fiecare 2 mil de locuitori (deci vreo 10 în România) sau câteva centrale atomice ca să nu mai cumpărăm gaz la preț de aur?

  10. Dom’Borrell, noi nu suntem in Shengen…asa ca refaceti stocurile fara noi.

  11. Borrell, prietenii tai spanioli te poreclesc ” Burro el”,unde cuvintul ” burro” inseamna magar in spaniola si ” el” este articolul, care
    echivaleaza cu- ul romanesc. De ce te chema asa Borrell? Eu cred ca pentru ca Testurile tale de Inteligenta- IQ, sint negative,cea ce inseamna ca inteligenta ta este sub nivelul inteligentei oamenilor normale. Fa-ti o lobotomia Borrell, poate asa te normalisez si tu.

  12. Sper sa cumparam cat mai urgent arme ca sa ne aparam de dictatorul de Putin, sa consumam cat mai putina energie si cat mai scumpa,si sa luptam impreuna impotriva schimbarii climatice ca a inceput deja sa cada apa din cer si in fiecare zi e cate un uragan de cad frunzele din copaci. Iar anul acesta cu ocazia sarbatorilor curcubeului de iarna sper sa primesc si cea 7-ea doza de imunizare contra virusilor ucigas de la mosul imbracat in rosu inventat de coca-cola

  13. Soros spunea c-a „alocat” 1 sau 2 miliarde de $ pentru „democratie”-n „lume”. Borell face dovada a fi unul din beneficiari. Individ fara nici un scrupul: înainte sa fie numit în Comisie face o vizita la Moscova, de unde revine entuziasmat. Pentru a vrea, acuma, razboi pe continent. Nu-i ajunge traficul de arme pe care-l fac miliardarii ucrainieni, refugiati fie pe Coasta de Azur, fie în SUA, si ucrainiencele care fac, din cauza lui, UrSSulei, lui Reynders Didier si altor impostori criminali, trotuarul în Vest. ps nu degeaba-l cheama Borrell pe individ.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.