BREAKING NEWS Gestul lui Putin după victoria Maiei Sandu

Președintele rus Vladimir Putin a felicitat-o pe Maia Sandu pentru rezultatul (57,75%) obținut în turul doi de scrutin prezidențial, potrivit unui mesaj publicat pe site-ul Președinției ruse.

„Am încredere că activitatea dumneavoastră în fruntea statului va corespunde relațiilor de dezvoltare constructive dintre țările noastre. Asta, fără îndoială că va fi în interesul popoarelor Rusiei și a R. Moldova”, se arată în nota informativă, unde se mai spune că Vladimir Putin i-a urat Maiei Sandu succes, multă sănătate și bunăstare.

„Rusia respectă alegerea poporului Republicii Moldova şi speră că va stabili o relaţie de lucru cu Maia Sandu, candidata care l-a învins pe preşedintele în funcţie Igor Dodon în alegerile desfăşurate duminică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Cotidianul.md.

Și activistul și liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, a transmis un mesaj de felicitare Maiei Sandu, pentru victoria obținută la alegerile prezidențiale. În opinia politicianului rus, „Republica Moldova are totul pentru o dezvoltare de succes”. 

„O felicit pe Maia Sandu pentru victoria ei și felicit întreaga Republică Moldova pentru prima femeie președintă. Moldova are totul pentru o dezvoltare de succes. Singurul lucru care lipsea era un președinte care să lupte împotriva corupției. Acum este. Grozav!”, a scris Navalnîi, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook luni, după, numărarea voturilor.

Maia Sandu a câştigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, cu 57,75% din voturi, faţă de 42,25% obţinute de socialistul Igor Dodon, după centralizarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare.

Dar Dodon ce zice?

Igor Dodon susține că oamenii îl sună plângând, fiind nemulțumiți că a pierdut alegerile din motiv că au fost fraudate.

„Pe parcursul acestei nopți, astăzi dimineață, eu am primit sute și chiar mii de mesaje de la concetățenii noștri, nu doar din Republica Moldova. Alegătorii mei mă întreabă cu lacrimi în ochi, dar de ce să permitem celor care au fraudat alegerile și să nu contestăm? Din nou, repet, o felicit preventiv pe doamna Maia Sandu cu acest rezultat, dar sunt obligat să apărăm votul celor care au votat pentru mine prin toate căile legale, la CEC, judecată, Curtea Constituțională”, a declarat Dodon.

Președintele în exercițiu susține că acum încă nu este nevoie de proteste, dar în caz de necesitate își va anunța susținătorii când iasă în stradă.

„Vreau să le transmit un mesaj tuturor celor care m-au susținut. Practic jumătate din populația țării a votat pentru candidatura mea la funcția de președinte. Eu vă îndemn la calm și liniște, categoric niciun fel de proteste sau destabilizări. Nu ne dăm la provocări. Eu o să vă spun dacă este nevoie. Mergem pe calea legală prevăzute expres de lege. În cazul în care instanțele vor confirma că totul a avut loc din punct de vedere legal, vom pune punct și la această campanie electorală. Nu trebuie să permitem destabilizarea situației”, a afirmat Igor Dodon.

Reacția Maiei Sandu la victorie

Maia Sandu, a declarat luni că victoria de duminică nu reprezintă „un premiu sau un privilegiu”, ci „o mare responsabilitate”.

Ea a afirmat, într-o conferinţă de presă, că „solidaritatea şi unitatea moldovenilor au uimit o lume întreagă”, subliniind că victoria şi puterea sunt ale cetăţenilor. Totodată, preşedintele ales a promis alegătorilor că va preţui şi consolida unitatea manifestată de aceştia în alegerile de duminică.

„Încrederea acordată mă onorează şi mă motivează să continuăm pe calea reformării clasei politice. Mandatul de preşedinte pentru mine nu este un premiu sau un privilegiu. Este o mare responsabilitate. Înţeleg că urmează patru ani de muncă asiduă pentru a reclădi instituţiile statului, dar puterea adevărată e cea oferită de popor. Votul oamenilor dă puterea adevărată necesară pentru a schimba lucrurile şi sunt multe lucruri pentru a fi schimbate”, a precizat Maia Sandu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

  1. Rusia se afla in picaj economic si politic , Armenia si Moldova au pierdut mizind pe interesul geopolitic rusesc .Urmeaza Ukraina si Estonia ?

  2. Putim printre randuri transmite el altceva, doar ca Maia nu e Dodon.

  3. Hmmm ! Maia Sandu a facut ceva scoala pe la Harvard si a fost economist la Banca Mondiala . Asta i’mi sugereaza ca are neamuri la Ierusalim . Mie nu’mi suna a bine.

  4. Usatâi e pionul lui Putin. Cum credeţi că dintr-o dată, s-a sucit dragul Renato şi nu i-a mai plăcut de dodon, filorusul până la moarte şi în schimb a ales-o pe proeuropeana Sandu. Aici e vorba de politica lui Putin şi de negocierile din umbră făcute cu, probabil Germania şi Franţa…

  5. Eu as vrea ca moldovenii sa se descurce in apele astea tulburi mondiale!
    Nu conteaza unde a studiat Maia, conteaza politica externa si va fi o echilibristica pe sarma, reuseste sa fie bine cu toti, sau va cadea!

  6. Practic Moldova de peste Prut este inca la cheremul rusilor. Nu stim cata vreme , dar , sigur in 15 ani combustibilii fosili vor fi interzisi. Lovitura va fi dura pentru ,,creativitatea” lipsa a rusilor fata de sursele de energie neconventionale. Daca Romania este inca la mana rusilor cu baze NATO in tara , Moldova e un ciot. Nu stim ce hram poarta Maia , de fapt nici Navalnai. Ca si in Romania si in Moldova capitalurile politice si economice sunt in mana comunistilor. La fel institutiile. Totul este controlat de mana lunga a Rusiei comuniste, dar nu inseamna ca va ramane asa. Ca la sfarsitul anilor ’80 Rusia va ramane fara banii necesari cursei inarmarilor si a cuceririi spatiului cosmic, obiective ale mailor puteri. Daca vor dispare incasarile din energia exportata azi ,,va fi liniste la rusi. De fapt dupa cum observa comentatorii politici Occidentali , Rusia va ramane o putere regionala la nivelul Turciei, India concurand cu Europa Unita pentru locul 3 .

  7. Esti un postac fraier!
    Sa citesti pe net unde au ajund rusii in tehnologia rezervoarelor de hidrogen!
    In cativa ani asa cum au intrecut cu tehnologia hypersonica toata omenirea, asa vor domina si cu tehnologia cu hidrogen!
    Ciocul mic, imbuibat de propaganda, sau propagandist bou.

  8. @Horia Cornescu: cred ca ai dreptate. E foarte posibil ca Maia Sandu sa fie neam cu Maia Morgenstern. Oricum, e pupila madamei Nuland, care tot de pe la Ierusalaim se trage. Declaratia lui Putin, lasand la o parte substratul politic, este de bun simt. Ce altceva putea sa zica?

  9. @Karastat: Nu fi asa sigur asupra materiilor prime fosile. Deocamdata, zisa energie verde este subventionata. Cu alte cuvinte, ne furam caciula singuri sau mutam banii dintr-un buzunar in altul. Majoritatea energiei electrice este produsa in termocentrale sau atomocentrale, hidrocentralele si eolienele fiind doar de ajutor, cu exceptia unor zone privilegiate. De la locul unde se produce pina unde se utilizeaza, adica roata vehicolului terestru sau propulsorul naval sau aero, lantul de conversie este mult mai lung, deci ineficient, decit in cazul utilizarii combustibilului din surse fosile care genereaza energie exact unde aceasta se cere. Problema spinoasa este sursa de energie necesara vehicolelor de orice natura. Or, pina acum, singura aplicatie de succes este electrificarea transportului feroviar.

    @@Karastat: Nu cunosc de unde ai date despre realizarile rusesti notabile in stocarea hidrogenului. Stocarea hidrogenului si oxigenului la bordul submarinelor cu sistem auxiliar de propulsie independent de aerul atmosferic pentru a fi utilizat in pile de combustie este aplicata din anii ’60, idem la unele nave spatiale. Majoritatea hidrogenului este produs din materii fosile, electroliza apei fiind un proces extrem de energofag. Nu este deci cazul a le cinta prohodul. Tehnologia hipersonica este, iarasi, un concept al anilor ’60, planorul hipersonic, concretizat in navetele spatiale. Cu ce se lauda Putin este mai mult vaporware.

  10. Putin merge cu castigatorii. Este un gest normal. Dovedeste ca nu si-a trimis baietii sa-l ajute pe Dodon asa cum au sugerat multi sorosisti mizerabili ai nostri. Putin stia de mult ca Dodon este un ‘luzar’. Cat despre capitaluri, ele sunt in mana securistilor la noi si ale caghebistilor la ei. Care comunisti?

  11. Nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece. Rusia sta de peste trei decenuii in Transnistia cu armata a 14-a fara sa fie clintita de nimeni, nici macar declarativ. Dodon, cu schelalaiturile lui pe la portile Kremlinului nu mai insemna mare lucru. Marele URS este inca stapan pe o parte din tara, cu mai putini bani, pentru ca inca spera sa ii decontaze de dincoace de Nistru. Mai greu acum, pentru ca Tradatorul Dodon a pierdut alegerile in mod lamentabil, insa previzibil. Maia Sandu va guverna peste un Parlament si o Curte Constitutionala adverse. Va trebui sa faca multe compromisuri, in conditiile in care Romania ramane inca paralizata in fata mormaiturilor infuriate ale Marelui Urs. A se face remarcata din punct de vedere economic fara declarastii patriotarde gaunoase ramane o cale. A-si folosi diplomatia (pe care dovedeste ca nu o mai are!) in forurile internationale o a doua. Dar aici este buba. Valorile au disparut in Romania, au fost marginalizate si intimidate. Intre timp rusii si-au asmutit armatele de troli peste creierele bolnave romanesti iar mankurtii si lobotomizatii de dincolo de Prut si-au largit canalele de comunicare a ideilor aberante care fac parte acum din fiinta lor latratoare. Nu intrevedem schimbari substantiale, desi visurile noastre se indreapta cu mari sperante catre aceasta tanara femeie. Un salut tutror si sa privim cu inceredere in viitor, fara a ne culca cu obisnuitul nostru ”somn de moarte” pe laurii acestei importante victorii!

  12. Depinde ce va promite in calitate de proaspat presedinte pentru a nu-si atrage dezaprobari mai tarziu. In campanie a fost cuprinsa de entuziasm. Stie prea bine ca puterile ei sunt destul de reduse in conjunctura politica actuala de acolo. Iar daca-i mai amintim si pe baietii destepti ai lor, atunci chiar ca multi ce asteapta minuni de la ea vor avea deziluzii. Tar in timp poate deveni un lider politic cu greutate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.