Bugetul şi finanţele României fermentează liniştit

Ideile demente şi şmecheriile în văzul lumii golesc bugetul României ca pe o cisternă găurită de un proiectil.

Afacerea Luma a fost marea lovitură inclusiv fiscală din tot regimul Băsescu. Magazinele săteşti şi de periferie au fost inundate de o apă cu gust de alcool (în special prună) numită Luma, produsă de grupul afaceriştilor de la Murfatlar. În fapt, Luma a fost o băutură alcoolică de proastă factură, aruncată pe piaţă cu multă reclamă, cu zero taxe şi cu un profit uriaş. Ea a adus profituri enorme mai ales pe burta şi buzunarele beţivilor mai fraieri. Iată o ştire din jud Călăraşi despre Luma:

”Apă de gură cu gust de prună

Produsul “Luma” se comercializează la PET-uri de 2 litri şi este etichetat drept apă de gură. Acesta are gust de prună sau de brandy, iar pe etichetă se precizează că este un produs recomandat “pentru igiena zilnică a mucoasei bucale şi ca adjuvant pentru echilibrarea florei bacteriene din cavitatea bucală şi orofaringiană”. Mai mult, “datorită compoziţiei sale, produsul stimulează circulaţia sanguină la nivelul mucoasei bucale”. Desigur, e prima “apă de gură” comercializată intens, de cârciumari şi nu de farmacişti, aşa cum aţi putea crede. Unele cârciumi achiziţionează, săptămânal, zeci de baxuri de “apă de gură” tip “Luma” însă, din datele noastre, produsul este amestecat cu coloranţi şi apă şi vândut drept vin, la un preţ de 2 lei halba. Însă aceasta este o anchetă în derulare, efectuată de organele statului, aşa că asupra acestui subiect vom reveni”.

Se spune că afacerea Luma ar fi fost făcută cu sprijinul insistent al unui spectru extrem de larg de oameni interesaţi: politicieni, deputaţi, oameni din guvern, oameni de gardă (mai nou DAF), poliţişti, inspectori din finanţe etc. Oameni cu pretenţii din Parlament (Nini Săpunaru) s-au bătut pentru scăderea accizelor la acest produs. În 2013, guvernul Ponta, sătul de banii adunaţi din afacerile cu alcool, a înaintat un proiect de lege prin care reducea accizele pe băuturile fermentate liniştit (BFL) de la 100 euro pe unitatea de măsură la 10 euro. Camera Deputaţilor, prelucrată şi convinsă de producătorii din domeniu, a votat imediat şi astfel în 3 iulie 2013 era adoptată o nouă afacere. Şi, astfel, România a dat frâu liber BFL-urilor (băuturi fermentate liniştit), o categorie specială în care nu intră nici vinurile, nici alcoolurile rafinate, nici berea. Băuturile fermentate liniştit sunt cele care conţin alcool între 1,2 şi 10 % sau peste 10%, dar nu mai mult de 15%, însă au alcool rezultat în întregime din fermentare naturală. Ei bine, aşa s-a îmbunătăţit afacerea cu apa de gură Luma şi a apărut produsul Patriot, băutura în PET-uri de 2 litri, prezentată ca mare favorită a doi beţivi din România şi care apar la TVR în pauzele meciurilor de la Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia.

Într-o discuţie cu omul de afaceri Nawaf Salameh, proprietarul grupului Alexandrion, acesta a vorbit pe larg despre piaţa băuturilor din România. În „Convorbirile de vară”, aflate pe Cotidianul.TV, el afirmă că 90% din băuturile din România nu sunt taxate, că afacerea Patriot, făcută în văzul tuturor şi la ore de vârf, este o ruşine naţională, că piaţa românească a ajuns să fie dominată de contrafaceri şi că milioane de litri de vin, adică vapoare întregi, intră anual prin Portul Constanţa şi nu sunt prelucrate, ci doar reambalate şi vândute ca vin românesc.

Despre băuturile spirtoase, importurile de legume şi fructe, returnările de TVA şi insolvenţa ca principale găuri în finanţele publice, într-o discuţie cu Nawaf Salameh sub genericul ”Despre creştere şi descreştere în economia românească”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.