Bulgarii ne dau speranțe!

Un oficial bulgar a declarat că până la finele acestei luni va curge gaz prin interconectorul cu Grecia, ceea ce ne dă speranțe și nouă pentru că se deschide o alternativă la gazul rusesc. “Există progrese în ceea ce privește finalizarea interconectării cu Grecia. Constructorul s-a angajat să fie finalizat în perioada 10 – 15 septembrie”, a declarat ministrul interimar al dezvoltării regionale din Bulgaria, Ivan Şişkov, potrivit publicației Mediapool, citată de Rador.

Interconectorul Grecia – Bulgaria este esențial și pentru diversificarea aprovizionării cu gaze a României.

Conform To Vima, din Grecia, conducta IGB (cu o lungime de 182 km), care ar urma să fie finalizată în luna iunie, va conecta rețelele de gaze ale Greciei și Bulgariei și va avea o capacitate anuală inițială de trei miliarde de metri cubi (bcm), cu posibilitatea de creștere a capacității ei. De la momentul punerii în funcțiune a conductei IGB, Bulgaria va putea primi prin intermediul acesteia gaze naturale aduse prin conducta TAP, care transportă gaz azer pe piața europeană. În același timp, Grecia are capacitatea de a acoperi nevoile energetice ale Bulgariei prin intermediul terminalului de la Revythousa, pentru care se analizează și închirierea unui rezervor plutitor de GNL pentru a rezolva eventualele goluri în aprovizionarea cu energie. Din Bulgaria, gazul poate ajunge și în România.

Conform calendarului de execuție, FSRU ar urma să fie gata până la sfârșitul anului 2023, iar capacitatea lui va fi de 5,5 miliarde de metri cubi pe an. Într-un discurs susținut în parlament în luna martie, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat construirea unui al doilea FSRU la Alexandroupoli, confirmând importanța pe care Atena o acordă dezvoltării energetice a țării.

Unitatea plutitoare offshore pentru stocare și re-gazeificare (FSRU), cu o capacitate totală de 153.500 metri cubi GNL, va fi conectată la sistemul național elen de furnizare a gazelor naturale prin intermediul unei conducte de 28 de kilometri. Gazul va fi astfel livrat către piețele din Grecia și Bulgaria și, ulterior, către alte țări din regiune precum România, Serbia sau Macedonia de Nord, inclusiv cu perspective pentru aprovizionarea Ucrainei.

Terminalul de la Alexandroupolis poate deveni operațional până la finalul anului 2023, capacitatea de regazeificare contractată deja atingând 60% din capacitatea totală tehnică anuală, respectiv 5,5 miliarde de metri cubi (bcm).

Sistemul independent de gaze naturale de la Alexandroupolis este finanțat cu fonduri europene prin Programul Operațional „Competitivitate, Antreprenoriat și Inovare 2014-2020” (EPAnEK), valoarea cheltuielilor publice aprobate fiind de 166,7 milioane euro.

”Alexandroupolis este o poartă de acces, iar Bulgaria va fi veriga de legătură în lanțul de aprovizionare, în traseul spre Serbia și România. Cel de-al doilea FSRU, licențiat de RAE joia trecută, permite extinderea în continuare a acestei rute către Moldova și Ucraina. Prin aceste două proiecte, contribuim la crearea unui real hub energetic regional, care va consolida economia, securitatea și cooperarea”, a declarat Konstantinos Sifnaios, vicepreședinte și CEO Gastrade. Gastrade este prima companie din Grecia care a obţinut o licenţă INGS pentru „Terminalul LNG de la Alexandroupolis”

Conform ministrului bulgar, gazul ar trebui să curgă până la sfârșitul lunii septembrie, dar nu a dat o dată exactă. „Am împărțit obiectivul în două părți, pentru ca în una să poată fi finalizate lucrările de construcție, care sunt urgente pentru punerea în funcțiune a acestuia, ca să poată fi exploatat și în siguranță. În cealaltă parte, mai este un drum de finalizat, lucrări minore, astfel încât să avem garanția că constructorul le va finaliza”, a declarat acesta.

Șișkov a mai spus că după finalizare se va face rapid o comisie de acceptare a deciziei privind utilizarea (comisie de recepție-n.trad.). „În momentul în care am terminat construcția, să avem documentele pregătite. De asemenea, lucrăm foarte intens și cu supravegherea”, a spus el.

Oficialul bulgar a comentat și cuvintele fostului premier Kiril Petkov, care a susținut, cu puțin timp înainte de a fi înlăturat de la putere, că racordul de gaze a fost finalizat în proporție de 99%. „Cu siguranță nu este vorba de 1%. Constructorul pierduse din inerție și din viteza de construcție. Am reușit să-l motivăm și anumite activități trebuie făcute acum și neîntârziat”, a spus ministrul Șișkov și a asigurat că este în permanență în contact cu constructorii. Potrivit spuselor sale, trebuie finalizate câteva lucruri mărunte legate de normele în caz de incendiu.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4592 Articole
Author

7 Comentarii

  1. De ce să cumpărăm noi gaz natural, bun și ieftin, de la mujici când putem cumpăra gepele, scump și prost, de la amerloci? ASTA DA „AFACERE”, NU!?

  2. daca nu se intampla pe undeva
    (pe parcursul conductei)
    vre-o revolutie,
    colorata sau nu.

  3. Pe cînd articole în care întrebați (1)Romgaz de ce nu scoate mai multe gaze, dimpotrivă scot din ce în ce mai puține, de ce nu deschid cîmpul din Buzău, în care întrebați (2)OMV-Petrom de ce și-a redus producția taman cînd acestea sînt la prețuri istorice (aveau jumătate din producție).
    Dacă este vorba de „epuizare rezervelor” veniți cu dovezi, studii nu predicții și ghicit în cafea, predicții ce vin din alte părți ale lumii…din satelit, da?
    Nu așa ne-ați vîndut înstrăinarea planurilor cu rezervele naturale ale României după 1990? Americanii știu mai bine decît geodezii români că văd tot din satelit. Legat de aceasta ar ieși campanii de presă beton cu povestea înstrăinăriloracestor planuri. Mai sînt trădători și martori în viață. Începeți cu angajații din fostele I.P.E.G-uri.

  4. Vorbe, vise gogule, deocamdata. E campania in firta „linistiti si calmati masele populare sa nu explodeze mamaliga”, cand va fi frig de crapa pietrele, nu vor rezista la mitinguri si mult prea tarziu au descoperit minciunile… asta isi spun japitele bipede vorbitoare de politica mincinoasa.

  5. Nu va suprati pe mine, dar eu consider ideea unui rezervor de gaz lichefiat pe Marea Neagra o CRIMA.

    Marea Neagră este locul de pe glob unde se găsește cea mai mare cantitate de hidrogen sulfurat.

    Producerea unei explozii de la acest rezervor ar disruge practic Europa!

    Sa nu uitam ca URSS considera Marea Neagra ca ULTIMA ARMA intr-un razboi cu Occidentul, in caz ca ar pierde razboiul!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.