Bunătăți tradiționale la „Târgul de lăsatu’ secului” în Capitală

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în curtea instituţiei „Târgul de lăsatu’ secului”, în perioada 15 – 19 noiembrie 2023, un eveniment organizat cu sprijinul Asociaţiei „Produs de Cluj”, la care vor participa circa 40 de producători şi artizani locali din regiunile de Nord-Vest şi Centru ale României.

Potrivit unui comunicat al MADR, târgul reprezintă o oportunitate pentru producătorii şi procesatorii români de a-şi promova produsele agroalimentare, dar şi un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la provenienţa şi modul de preparare al produselor.

„Îmi doresc ca prin acest tip de evenimente să promovăm producătorii şi fermierii români care depun eforturi pentru a depăşi cu bine provocările din această perioadă şi a ne asigura hrana. Viitorul agriculturii româneşti stă în măsurile de sprijin, programele guvernamentale şi în mâinile harnice ale fermierilor şi procesatorilor noştri! Fermierii şi producătorii români sunt recunoscuţi pentru priceperea, puterea de muncă şi tradiţia de a produce alimente gustoase, sănătoase şi de calitate! Să le arătăm fermierilor respectul nostru faţă de munca lor, cumpărând din România şi să mâncăm româneşte!”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin-Ionuţ Barbu.

Vizitatorii sunt aşteptaţi cu o gamă variată de produse înregistrate pe scheme de calitate naţionale şi sisteme de calitate europene, produse atestate tradiţional, produse care au dobândit dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativă „produs montan”, produse cu denumire protejată, produse certificate ecologic, preparate din carne, lapte, peşte, produse de panificaţie şi patiserie, legume, fructe proaspete şi procesate, băuturi spirtoase şi vin, miere, dulceţuri.

„Creşterea consumului de produse româneşti este o prioritate pentru MADR şi se poate realiza prin promovarea produselor agroalimentare româneşti şi prin valorificarea tradiţiilor gastronomice şi culinare autohtone, precum şi a obiceiurilor şi meşteşugurilor locale”, susţin reprezentanţii MADR.

Asociaţia „Produs de Cluj” promovează, prin intermediul târgurilor naţionale şi internaţionale, de peste 10 ani, preparate alimentare realizate de mici întreprinzători locali, obţinute din materie primă provenită din microfermele proprii şi de la fermieri din zonă, punând în valoare brandurile regionale şi nu numai.

Potrivit MADR, la acest eveniment se vor regăsi peste 40 de produse atestate tradiţional din cele peste 750 produse înregistrate în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale din judeţele Botoşani, Braşov, Mureş, Sălaj, Ilfov şi Bucureşti şi aproximativ 50 de produse cu menţiune de calitate facultativă „produs montan” din cele peste 3.800 de produse înregistrate în Registrul Naţional al Produselor Montane din judeţele Cluj, Covasna, Ilfov şi Prahova.

Magiunul de prune Topoloveni – Indicaţie Geografică Protejată şi Telemeaua de Sibiu, două produse recunoscute la nivelul Uniunii Europene vor fi prezente la târg, acestea reprezentând branduri renumite ale României. Totodată, din regiunea Ardealului vor fi prezenţi meşteri artizani care vor expune costume populare şi păpuşi artizanale îmbrăcate în port tradiţional românesc, dar şi producători de cosmetice bio, lavandă şi produse din lavandă, cât şi decoraţiuni de sezon.

Târgul de lăsatu” secului va fi deschis în perioada 15-19 noiembrie 2023, între orele 9:00 – 19:00.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

5 Comentarii

  1. ce scoruri acolo, din cat va da Ciolacu la pensie si va majoreaza minimu’ pe economie, cate sute de grame de muschiuletz afumat va cumparati

  2. Ca la proști. Da azi 15 noiembrie începe Postul Nașterii Domnului cu reținere de la ouă, brânză lapte, carne și tu pravoslavnic Misterul Agriculturii faci târg cu grămezi de afumături, jumări, slănini de mangaliță, pastramă salam, etc… Va fi la “produse tradiționale din Transilvania” și pește oceanic? Fiindcă de 21 noiembrie este sărbătoarea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului de atunci încolo fiecare sâmbătă și duminică este “dezlegare la pește. In “comunismul de tristă amintire” pe perioada Postului se înmulțeau produsele pe bază de pește. Când mai era frumoasa Hala Unirii la sectorul de pește, provincial, căscam gura când o tanti bătrână a zis Dă-mi o scrumbioară, și i-a pus vânzătoare pe cântar o scrumbie ca aurul: 7 lei! Ce specialități se găseau la magazinul Dunărea: un fel de pastrama bucăți mari de crap afumat galben auriu, gras fezandat, batog de crap, batog de rechin, scrumbii de Dunăre, pește oceanic, pastă de pește în tub. În Baia Mare se aducea crap oglindă de Cefa. Acum în Sibiu se mai găsesc scrumbie aurie și alte produse de pește foarte bune și și scumpe de la Deltaica. Și cei de la păstrăvăria Albota vin mâne ca în toate sâmbetele la piața Transilvania, care poartă numele unui baschetbalist ungur, cu păstrăvi vii. Pentru cine nu este alergic la pește.

  3. Crapati buey acu’, ca de la anu doar antricoate de lacusta si muschi file de viermi mai pupati. UE te iubim, ca ca tine nu gasim!

  4. mai bine ati face mese calde pentru saraci. mai spuneti ca aveti credinta in Dumnezeu…credinta voastra este in AVUTIE.

  5. Sunt Preturi foarte Mari ! Dai 100 de lei pe 1 Kilogram de carne afumata ? La o Pensie de 1100 de lei ? Cumperi doar 11 Kilograme de Carne ? Foarte Scump ! Pe Timpul lui Ceausescu cu 100 de lei cumparai 3 Kilograme de carne ! Iar cu 2000 de lei cumparai 66 Kilograme de carne de porc !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.